![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem mocno poczatkujacy. Przejrzalem archiwum ale nie znalazlem odpowiedzi. Moze ktos robil cos podobnego i pomoze.
Jest baza mysql w ktorej sa rekordy: id, nazwa, zbior, opis, tytul obrazka. Wybieram rekordy wg zbior i potrzebuje je wyswietlic pojedynczo z mozliwoscia przejscia poprzedni/nastepny. Co dopisac do kodu (to tylko fragment) by cos takiego osiagnac: $link = @mysql_connect ($host, $us, $pass) or die ("Nie można poł±czyć się z MySQL"); mysql_select_db ("dane", $link) or die ("Nie można poł±czyć się z baz±"); $wynik = mysql_query ("SELECT * FROM zbiorek WHERE zbior='kolekcja 1' ") or die ("bł±d w pytaniu"); Otrzymuje wynik w postaci tablicy mysql_fetch_array ($wynik). Jak wybrac pierwsza pozycje z niej wyswietlic dane, obrazek + linki sterujace poprzedni/nastepny? Bede wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam wszystkich. Andrzej |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(rogrog @ 2004-09-27 16:29:23) Nawet nie pomyslalem by szukac rozwiazania w mysql ![]() Czyli mam ilosc rekordow poprzez $count = mysql_num_rows($wynik). Moge wyciagnac poszczegolne rekordy i pola z nich ale jak oprogramowac przejscie poprzedni/nastepny? Rozumiem ze maja byc linki ale jak to technicznie zrobic? Dzieki i pozdrawiam. Andrzej |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powiedzialem żebyś poszukał o stronicowaniu na tym forum
powiedziałem żebyś poszukał LIMIT w manualu mysql, nawet dałem link no ale jeśli nie jesteś w stanie szukać czegokolwiek (z różnych powodów, np. brak umiejętności klikania w przycisk "szukaj") to podaję ci szablonowe rozwiązanie np.
![]() Ten post edytował rogrog 27.09.2004, 19:35:16 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(rogrog @ 2004-09-27 18:28:29) powiedzialem żebyś poszukał o stronicowaniu Przeciez wlasnie korzystam z Twojej podpowiedzi ![]() $count = mysql_num_rows($wynik) wybieram poprzez LIMIT pojedyncze rekordy w zakresie 1 do $count i dochodze do sedna - jak oprogramowac linki poprzedni/nastepny? Jak zapisac przy pierwszym rekordzie tylko link nastepny, przy kolejnych poprzedni/nastepny a przy ostatnim tylko link poprzedni? Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:05 |