![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 1 Dołączył: 6.11.2008 Skąd: /etc/passwd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jak powinno wyglądać zapytanie do bazy abym po wpisaniu /plik.php?id= (tutaj numer id newsa z bazy) wyswietli się tekst odpowiedni temu numerowi ID. tabela article rekordy id, title, tresc
No i chciałem tak:
Tak żęby w tablicy row umieścic wyniki. ![]() czyli np, strona.pl/plik.php?id=2 pokaże treść artykułu o numerze id 2 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Potem skorzystaj np. z mysql_fetch_assoc" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 1 Dołączył: 6.11.2008 Skąd: /etc/passwd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otrzymuje taki wynik po wywołaniu: Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in article.php on line 4 a w lini 4 jest
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Powiedz Ty mi, co to jest za porównanie:
I skąd Ci się bierze zmienna $id? Wywala błąd, bo jest niepoprawne zapytanie, a to dlatego, że nie masz $id. ;p -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
omg fakt zapomniałem o tym. @erix ^^ no mi sie wydaje że jak podam porównanie do zmiennej $id która jest w zapytaniu to do $id przypisze się numer artykułu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale tego $id przecież nigdzie nie deklarujesz.
![]() ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Więc jak mam sprawdzić IFem czy ID podane w zapytaniu sql jest równe temu z IFa o.O
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ale po co sprawdzasz, jak wyciągasz rekord o konkretnym ID z bazy? Po co weryfikować coś, co już zostało zweryfikowane (rekord o danym ID jest wyciągnięty z bazy). Wywal tego if" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manuala, bo jest bez sensu.
![]() Za to podstawiaj prawidłową zmienną do zapytania, bo w tym tkwi Twój problem. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
No po to dałem tego ifa zebym mógł wyświetla te artykuły w sposób plik.php?id=1 (2) (3) itd.
no to ?id= to właśnie ten $_GET porównany ifem z ID w bazie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie prościej rzutować na inta? (int)$_GET['id']
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 3 Dołączył: 28.10.2008 Skąd: Łuków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz już dobrze ![]() Ten post edytował Manwe89 17.12.2008, 10:40:02 |
|
|
![]()
|
|
Parse error: syntax error, unexpected '{' in article.php on line 3
w lini 3 mam if(isset($_GET['id']) AND (!empty($_GET['id'])){ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie zamknąłeś wszystkich nawiasów.
![]() Włącz myślenie, a najlepiej edytor z podświetlaniem odpowiadających nawiasów + sprawdzania poprawności kodu. Ten post edytował erix 17.12.2008, 10:34:00 -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Nie zamknąłeś wszystkich nawiasów. ![]() Włącz myślenie, a najlepiej edytor z podświetlaniem odpowiadających nawiasów + sprawdzania poprawności kodu. ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:45 |