![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie!
Jestem studentem Informatyki i przyszedł ten czas,w którym to muszę wybrać temat na swoją pracę inżynierską. Jako, że lubię wszystko co związane z tworzeniem stron internetowych i nawet mam już kilka stron na swoim koncie mniej lub bardziej rozbudowanych temat mojej pracy musi być związany z tą jakże piękną sprawą jak strony internetowe! ![]() Mam póki co pomysł na zaprojektowanie swojego własnego systemu CMS zużyciem PHP i jQuery ale ze względu na to, że mój jedyny kontakt z CMS to robienie stron na Wordpress'ie nie wiem czy podołam temu wyzwaniu. I tutaj pragnę zwrócić się z prośbą do Was. Co Wy na to? Myślicie, że to dobry pomysł? Obronę będę miał za rok także czasu mam na to myślę, że bardzo dużo. Proszę Was o pomoc w wybraniu właściwego tematu, o własne opinie co do tematu, który proponuję, fajnie by było jakbyście zaproponowali może też i jakiś inny temat związany ze stronami. Jeśli chodzi o moją aktualną wiedzę to z html, css i sql nie mam problemu, javascript'u i PHP się aktualnie uczę a z jQuery nie miałem jeszcze styczności(tylko gotowe biblioteki). Tak jak wspomniałem płynnie poruszam się po Wordpress'ie, wiem jak to mniej więcej działa w środku i co mnie czeka podczas pisania pracy o takim temacie. Znalazłem też na necie książkę Kae Verens - Projektowanie systemów CMS przy użyciu PHP i jQuery ale nie wiem czy dobrym pomysłem będzie się opierać na niej bo chyba jest trochę przestarzała.. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CMS? Inżynierka? Wątpię żeby promotor Ci to łyknął.
Jeśli już chcesz to ja miałem "ciekawy" temat pracy: "Internetowy system wspomagający ewidencję pojazdów w firmach". Oczywiście PHP, mysql i takie tam. Sam CMS to nic ciekawego... PS. Nie ten dział. Ten post edytował Pyton_000 1.03.2016, 21:51:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 556 Pomógł: 40 Dołączył: 20.07.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najprostszy cms (taki dodaj/edytuj/usuń stronę) można zrobić na 1 tabeli w bazie lub pliku tekstowym i kilku klasach, 2 formularzach (z czego 1 do logowania drugi do edycji strony), poza tym śmieją się co poniektórzy że ilu programistów tyle cms
![]() jak bawisz się w wp to napisz przyzwoitą, rozbudowaną, potrzebną (i bezpieczną) wtyczkę do wp, niektóre wtyczki mają możliwości większe niż cały cms ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za odpowiedzi. Może jakieś propozycje co do tematów związanych z tą tematyką? Co ewentualnie można było by dodać do CMS aby stał się unikalny? Jaka mogła by być funkcjonalność fajnej i przydatnej wtyczki?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odczep się od tego CMS. To nie jest temat na pracę inżynierską. Wymyśl coś co może być przydatne, coś co się nie zmarnuje. To tak jakbyś pisał doktorat ze składu witaminy C.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz system analizujący logi aplikacji (np. apache). Import wpisów do bazy + analiza i wyświetlanie tego jakoś ładnie. Możesz dorzucić też automat do auto-pobierania nowych logów, mailingu jeżeli jakiś błąd wystąpił itp.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Trzymam się tego CMS bo mój promotor w sumie sam powiedział, że kiedyś u niego inny student robił system zarządzania stroną a z racji tego, że promotor specjalizuje się w aplikacjach internetowych itp to właśnie chciałbym coś związanego z tym bo jestem pewny, że coś mi pomoże i doradzi...
A co powiecie na sklep internetowy na podstawie własnego systemu CMS? ![]() Ten post edytował tracer93 2.03.2016, 13:14:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@tracer93
Praca inżynierska jest to rozwiązanie pewnego problemu. Jaki problem rozwiąże Twój sklep? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Słyszałem, że praca inżynierska ma pokazać, że absolwent w trakcie studiów nabył umiejętności pozwalające mu na zaprojektowanie i wykonanie działającej aplikacji. Nikt na tym etapie edukacji nie wymaga, ani nie oczekuje innowacyjności...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zależy od poziomu uczelni czego wymaga od studenta. Nie wiem czemu upierasz się nad wynalezieniem koła od nowa. Chcesz stworzyć coś co już jest.. ok. Ale czemu akurat CMS gdzie często jest podawany jako przykładowy projekt dla osób zaczynających przygodę z PHP... Zrób coś co będzie bardziej ciekawe bo tak na prawdę w CMS ani nie pokazujesz żadnych zdolności innowacyjnych ani żadnych wybitnych zdolności analizowania czy programowania.
Tutaj masz dla przykładu tematy prac inżynierskich z katedry inżynierii oprogramowania z roku 2011 na mojej uczelni.. Klik Widzisz coś tak oczywistego jak CMS czy sklep internetowy? Weź pod uwagę, że możesz się powołać na swoją pracę inżynierską podczas aplikowania do pracy. Nie lepiej zamachem zrobić coś bardziej zaawansowanego, żeby mieć się czym "pochwalić"? Czy chcesz pochwalić się CMS gdzie pracodawca pomyśli sobie "ehh.. znowu.."? |
|
|
![]()
|
|
Ok, racja... muszę się z Tobą zgodzić. Dziękuję za wszystkie opinie i zaangażowanie, nakreśliliście mi na co zwrócić uwagę podczas pisania pracy. Pewnie skończy się na tym, że zmiksuje kilka tematów wybranych z internetu i decyzję pozostawię swojemu promotorowi.
Pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.05.2025 - 07:17 |