![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Napisałem pewny skrypt dla IP.Board polegający na przelewach ustalonej waluty, popularne Form Gold. Ale w czasie wdrażania SMS'ów zaniepokoił mnie jeden fakt. Otóź, SMS'y OK, bo wypełniają wszystkie pola, ale przelewy zostają z 2 NULL'ami. Nie wydaję mi się, aby to było dobre rozwiązanie, dlatego pytam Was, czy zna ktoś jakiś pewniejszy schemat bazy danych. Możliwe, że się mylę, ale specjalistów od baz danych nie jestem i liczę na Waszą pomoc. Obecna struktura płatności wygląda tak: id | fg | price | type | sms_number | sms_message W przypadku sms_number i message zostają NULL'e w DB. Czy podzielić bazę pod tym kątem? PS. Dojdą mi jeszcze parę innych płatności, np. telefon stacjonarny. Proszę o sugestię. Pozdrawiam, Largo |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po co chcesz dzielić? zostaw jak jest. niektórzy wręcz łączą tabele niepotrzebnie podzielone żeby tylko było mniej złączeń (w dużych systemach oczywiście).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Dziękuję Ci za odpowiedź, ale czy to jest na 100% optymalne? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co tu ma być nie optymalnego?
jest taka zada żeby nie przesadzać. teraz Ty zachowujesz się tak, że Twój cały projekt jest nie optymalny:) bo tracisz czas na dyskusje, zamiast zapoznać się z systemami obsługi baz danych. oczywiście, że można to podzielić na kilka tabel: w głównej trzymasz tylko typ - czyli czy to jest sms, czy przelew, czy cokolwiek tam innego. do każdego typu osobną tabelę z kolumnami, który typ wymaga. zrób sobie to tak i tak a wtedy dowiesz się co będzie lepsze:) |
|
|
![]()
|
|
Witaj,
Dziękuję Ci bardzo, właśnie o tym pomyślałem, ale nie wiedziałem jak to rozłożyć. Jak będę miał problemy lub gotowy projekt, podeślę do tematu, abyś sprawdził :-) Pozdrawiam, Largo Witam, Czy taki projekt ma sens?
Nie znam się na bazach, ale wydaje mi się, że podzieliłem warstwy. Potem via JOIN da się je połączyć w logiczną całość? Czy lepiej dać cenę i fg do głównej tabeli? Pozdrawiam, Largo |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 13:57 |