![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanie natury projektowej, otóz tworze sklep internetowy i nie zabardzo wiem jak dobrze zaprojektowac baze danych, otorz chodzi mi dokładnie o produkty. Sklep bedzie obsługiwał towary typu sprzet komputerowy i nie bardzo wiem jak rozwiazac problem trzymania informacji o szczegolach danego produktu.
Posiadam tabele: PRODUKTY produkt_id | nazwa_produktu | cena | kategoria | producent | zdjecie | opis ale w opisie umieszczam tylko ogolne informacje o produkcje z danej kategori a wiadomo ze kada grupa towarów ma rozne parametry techniczne np. płyty główne maja inne parametry niz karty graficzne , i nie wiem zabardzo jak dobrze rozwiązać ten problem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2003 Skąd: Ziemia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Projektowanie bazy zależy, wedłog mnie najwyżej, od ogólnego pomyslu jak ten sklep ma działać. Dwa ja staram sie rozbić jak najwęcej rzeczy na różne tabele. Nie trzymam naprzykład opisu czy zdjęcia w jeden tabeli wraz z informacjami o nazwie czy partnumberze produktu. Ogolnie moja baza składa sie z ponad 30 tabel z czego 12 z nich dotyczą tylko produku. Czy jest to dobre rozwiązanie ? Dla mnie jak najbardziej. Najwazniejsze to piszac juz kod pamietac by w przypadku dodania dodatkowej Kolumny do tabeli nie trzeba bylo zaduzo zmieniac w kodzie. Poprostu przygotowac sie juz zawczas ze bedziemy prawdopodobnie cos dodawac.
-------------------- Warsztat: IIS 6.0 | PHP 4.3.10 && 5.0.3 | MySQL 4.1.9 | Smarty 2.6.7 | PEAR | EditPlus 2 Produkcja: FlipTiM |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiele mi pomogłeś , ta tabela ktora podalem to jest tylko przykład jasne ze ja tez nie trzymam tego w jednej tabeli tylko wszystko co sie da jest porozbijane na rozne tabele, ale chodzi mi o informacje szczegolowe ktorych moze byc naprawde duzo bo kazdy produkt ma zupelnie inne parametry na ktore sie zwraca uwage wiec nie moge dac jedne tabeli szczegoly bo to bedzie za duza tabela a pozatym na kazdy produkt musial bym co innego wyswietlac a to za duzo zagmatfany kod wyjdzie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2003 Skąd: Ziemia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szczegułowe to na produkt sklada sie (najwyzej w moim sklepie)
1) Nazwa 2) Partnumber 3) Typ opisu (Czy opis krotki czy opis do porownan) 4) Producent 5) Data sprawdzenia ceny 6) Cena 7) Ilosc na magazynie 8) grupa produktu 9) rodzina produktu 10) Aktywny / Nie aktywny 11) Data deaktywacji 12) Data Wprowadzenia 13) Kto wprowadzil 14) Id dostawcy (nie mylic z Partnumber) Informacje takie jak obrazek, opis, id dostawcy/ów (ktorych moze byc wiecej przeciez niz jeden a ten sam produkt) trzymam w odzielnych tabelach podpietych pod id Produktu juz w mojej bazie. Ten post edytował stach 13.07.2004, 11:16:58 -------------------- Warsztat: IIS 6.0 | PHP 4.3.10 && 5.0.3 | MySQL 4.1.9 | Smarty 2.6.7 | PEAR | EditPlus 2 Produkcja: FlipTiM |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.04.2025 - 07:13 |