![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jak w temacie.
Jakie umiejętności powinien posiadać Project Manager - co znać - na co zwracać uwagę pracując z programistami / grafikiem - na co zwracać uwagę przy kontaktach z klientem - co w sytuacji kiedy czas realizacji się kończy - co kiedy programiści odchodzą - co kiedy podwykonawca nawala - co w sytuacji kiedy projekt jest zrealizowany przed czasem itp. Jeżeli ktoś posiada doświadczenie w tej materii to fajnie by było jak by się podzielił wiedzą i doświadczeniem. PS. Nie odsyłajcie do ogłoszeń o pracę na tym stanowisku bo przeczytałem większość znajdujących się na tym forum. Ten post edytował skowron-line 9.02.2012, 21:41:00 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 11 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Dublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem, PM nie musi byc specjalistą w webdesignie/front-endzie/programowaniu/bazach danych (aczkolwiek taka wiedza i doswiadczenie są plusem) Przede wszystkim powinien umiec
- swietnie organizowac pracę sobie i innym (koordynowanie pracy wszystkich osob pracujacych nad projektem) - biegle posługiwać sie jezykiem angielskim (innymi w zaleznosci od klientow) - przekonywac innych do swojego punktu widzenia, prostowac niewygodne pomysly klientów oraz doradzacopty - miec doswiadczenie w kontakcie z klientami - rozumiec wszystkie etapy tworzenia projektu (rozumiec, nie znaczy byc ekspertem), aby wycenic czas potrzebny na wykonanie kazdej czesci (i przydzielenie wykonawcow) i oszacowac koszt - powinien wzbudzac zaufanie, miec odpowiedni wiek, prezencje* i być na bieżaco z trendami i nowinkami technicznymi. * Czyli 18 latek w bluzie z kapturem sie imo nie nadaje |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodatkowo doskonale znać ludzi których ma do dyspozycji i wiedzieć, że jak Zdzisiu mówi, że skończy projektować bazę danych w poniedziałek, to tak naprawdę skończy w piątek.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodatkowo doskonale znać ludzi których ma do dyspozycji i wiedzieć, że jak Zdzisiu mówi, że skończy projektować bazę danych w poniedziałek, to tak naprawdę skończy w piątek. Terminowość to rzecz święta ![]() -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Jakie umiejętności powinien posiadać Project Manager:
- znajomość programów do prowadzenia projektów - znać jakieś programy do tworzenia makiet - zwracać uwagę na technologię w której dany zespół pracuje, być w niej obeznany a nie tępy jak buc - przy kontakcie z klientem zwracać uwagę na to że klient nigdy nie wie czego chce, wybijać mu durne pomysły z głowy - jak się czas kończy to wina jest tylko i wyłącznie project lidera bo źle estymował, musi zgłaszać takie informacje każdego dnia jeżeli coś źle idzie, być na bieżąco z pracą programistów etc etc etc... * Czyli 18 latek w bluzie z kapturem sie imo nie nadaje nie oceniaj książki po okładce. Ten post edytował cojack 15.02.2012, 14:50:04 -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
jeżeli ma mieć kontakt z klientem, to klienowi poopowiadaj o tych okładkach od książek
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
w jednej z robót miałem gościa (project leader) który wyglądał jak gitarzysta metalicy, dziary na rękach, z brody robił sobie warkoczyki czarną koszulkę z wielkim godłem Polski i podpisem Polska, z takim wyglądem prowadził video konferencje z klientami z francji, był jednym z dłużej pracujących gości w firmie.
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 2 Dołączył: 16.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygląd to na pewno rzecz mniej istotna, sporo osób nie przywiązuję wogóle uwagi do własnego wyglądu a są naprawdę specjalistami. Jeśli praca nie wymaga bezpośredniego kontaktu z klientami to nie należy oceniać po wyglądzie kompetencji pracowników.
-------------------- Pisanie prac,Prace magisterskie oraz Korepetycje
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 11 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Dublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zgadzam się. Prezencja w przypadku Project Managera jest istotna. Okładka nie swiadczy o ksiązce? W biznesie jest dokładnie odwrotnie. Miliony osób piją słodzoną wodę z cytryną (sprite, 7up etc) w cenie 4zł/litr. Tak samo opakowanie w jakie ubierzemy nasz produkt jest najwazniejsze w pierwszym kontakcie z klientem. Opakowaniem w wielu przypadkach jest m. in. Project Manager.
Osoba w odpowiednim wieku (najlepiej po 25 roku zycia) z odpowiednia prezencją świadczy o profesjonalizmie firmy. Nie wyobrazam sobie powierzenia bardzo waznego i drogiego projektu firmie, która do kontaktu ze mną oddelegowuje 18 latka w dresie. Zrezygnowałbym na starcie. Może z wyjątkiem sytuacji, gdy firma ma potężne referencje, długo z nia współpracuje lub nie mam wyboru. EDIT: Zaznaczam, że mówimy o PM, ktorzy zazwyczaj są twarzą projektu, a nie back endzie projectu. Ten post edytował Twist 18.02.2012, 12:40:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 22:00 |