![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
mam nastepujaca klase (wlasciwie jej poczatek), jest to klasa odpowiedzialna za prawdzanie danych... wyglada ona w sposob nastepujacy: SprawdzanieDanych.class.php
a teraz wykorzystanie tej klasy w kodzie index.php
co do tego kodu to mam pytanie czy w prawidlowy sposob tworze konstruktor klasy oraz czy pozniej prawidlowo wykonuje czynnosci w pliku index.php zwlaszcza chodzi mi o linie 12 - czy w ten sposob powinno sie postepowac... gdyz moge przekazywac ciag poprzez argument w metodzie (czyli: $spr->email($ciag), oczywiscie trzeba zmienic troche kod klasy) ale wowczas z kolei nie mam co "wrzucic" do kontruktora klasy... prosze o podpowiedzi... mhs |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie widze sensu tworzenia klasy do czegoś takiego. A jeśli już to wszystkie metody niech będa statyczne. Nie ma sensu tworzyć instancji takiej klasy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Tak jak powiedział przedmówca.
Taka klasa jak teraz pokazales jest bezzensowan gdyz wystarczy do tego z powodzeniem 1 funkcja.... Jezeli to bardziej rozbudujesz i zaleznosci jakies miedzy kalsami nawiazesz to moze bedzie z tego jakis 'pozytek'. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli chodzi o sama klase to mysle, ja rozbudowac o kolejne metody sprawdzajace nip, regon, pesel i troche innych rzeczy...
w chwili obecnej to ona ma nastepujaca postac:
Ten post edytował mhs 1.09.2004, 10:54:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadal bezsensu.
Lepiej tak jeśli już koniecznie chcesz klasę:
Ten post edytował Parti 1.09.2004, 11:12:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kompletna katastrofa. W programowaniu obiektowym chodzi o obiekty, które mają odwzorowywać dziedzinę biznesową, blah, blah. To wcale nie jest to samo co programowanie "klasowe", lub raczej "statyczno-klasowo-proceduralne", które tak naprawdę jest gorsze niż programowanie proceduralne, bo wprowadza dodatkowy zamęt i bałagan.
Krótko, OOP != wrzucenie kilku funkcji to przypadkowej klasy. To co widzimy to raczej wymuszona emulacja namespaces przez mechanizm klas. |
|
|
![]()
|
|
Cytat(hawk @ 2004-09-01 13:05:20) Krótko, OOP != wrzucenie kilku funkcji to przypadkowej klasy. To co widzimy to raczej wymuszona emulacja namespaces przez mechanizm klas. Zgadzam się w 100%. Jeszcze jeden kwiatek z tej klasy:
|
|
|
![]()
|
|
no dobrze, ale spsob w jaki chce do tego podejsc (czyli napisanie klasy dzieki ktorej bede mogl sprawdzac poprawnosc danych jest zle) czy sposob w jaki to wykonuje..?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisanie takiej klasy nie jest złe, tylko nie nazywajmy tego programowaniem obiektowym.
Traktuj to raczej jako namespace pozwalający Ci uniknąć konfliktów nazw i używaj nie metody obiektu a funkcji klasy, bo obiekt jest tutaj wogóle nie potrzebny. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:48 |