![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc,
tak sie zastanawiam, jesli chce byc programista, na poczatek programista PHP, dzis nic nie umiem, ile czasu wedlug was potrzebuje zeby nauczyc sie wszystkiego co jest mi potrzebne zeby dotrzec do zalozonego celu? I w jakiej kolejnosci powinienem sie uczyc tych rzeczy, tzn. od czego zaczac, co potem i co dalej. Pozdrawiam, Robert |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
nigdy nie będziesz wiedział wszystkiego. w takich dziedzinach jak programowanie co jakiś czas zmieniają sie standardy więc ciężko jest nadarzyć.
pierw html, php+mysql, css chyba taka sensowna kolejność |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kolejność raczej zależy tylko od samego programisty. W każdym bądź razie ja uczyłem się (i uczę się nadal) koło trzech lat i cośtam już umiem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ha!
Za dużo zmiennych. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) co jest mi potrzebne zeby dotrzec do zalozonego celu? No właśnie - na początek odpowiedz sobie na (zajebiście) ważne pytanie. Jaki jest twój cel? Co chcesz osiągnąć? Na jakim poziomie chciałbyś programować? Po drugie - kolega to umysł ścisły, czy humanistyczny? To trochę ważne, chociaż programowanie nie jest czynnością stricte "matematyczną", ale logiczne myślenie powinieneś opanować, na w miarę wysokim poziomie. Po trzecie - w przypadku PHP wszystko co potrzebne powinieneś znaleźć w internecie, od oprogramowania do potrzebnych materiałów teoretycznych. Ale weź też pod uwagę, że PHP jest stosunkowo prostym językiem - dobrze jest czasem wskoczyć na "głębsze wody" i dowiedzieć się jak się np. w C używa wskaźników. Poza tym PHP poprzez swoje zastosowanie jest siłą rzeczy połączone z innymi technologiami, które powinieneś poznać (XHTML, CSS, JavaScript, etc.) - "goły" PHP to tylko przygrywka. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) A od czego zacząć? Od podstaw. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Proponuję poszukać chociażby w manualu albo w jakimś innym internetowym kursie, żeby zobaczyć z czym to się je. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nigdy nie będziesz wiedział wszystkiego. w takich dziedzinach jak programowanie co jakiś czas zmieniają sie standardy więc ciężko jest nadarzyć. ... nie no jasne ze tak, wiem o tym i jestem na to gotowy, ale chce jak najszybciej rozpoczac prace jako programista... narazie PHP. Ha! Za dużo zmiennych. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) No właśnie - na początek odpowiedz sobie na (zajebiście) ważne pytanie. Jaki jest twój cel? Co chcesz osiągnąć? Na jakim poziomie chciałbyś programować? Po drugie - kolega to umysł ścisły, czy humanistyczny? To trochę ważne, chociaż programowanie nie jest czynnością stricte "matematyczną", ale logiczne myślenie powinieneś opanować, na w miarę wysokim poziomie. Po trzecie - w przypadku PHP wszystko co potrzebne powinieneś znaleźć w internecie, od oprogramowania do potrzebnych materiałów teoretycznych. Ale weź też pod uwagę, że PHP jest stosunkowo prostym językiem - dobrze jest czasem wskoczyć na "głębsze wody" i dowiedzieć się jak się np. w C używa wskaźników. Poza tym PHP poprzez swoje zastosowanie jest siłą rzeczy połączone z innymi technologiami, które powinieneś poznać (XHTML, CSS, JavaScript, etc.) - "goły" PHP to tylko przygrywka. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) A od czego zacząć? Od podstaw. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Proponuję poszukać chociażby w manualu albo w jakimś innym internetowym kursie, żeby zobaczyć z czym to się je. Pozdrawiam humanistyczny to napewno nie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) wiec moze jednak techniczny. od pazdziernika rozpoczynam studia, ide na informatyke i juz dzis wiem ze chce byc programista, mam blade pojecie html css c/c++, ale teraz rozpoczynam nauke na powaznie, rozpoczynam od PHP bo chyba najlatwiej bedzie znalezc mi prace z PHP w glowie, w przyszlosci nie wiem co bede programowal, moze pojde w kierunku Javy. ale dzis jest dzis i chce jak najszybciej zaczac pracowac. tak mysle ze pol roku do roku to taki czas zeby moc o sobie powiedziec "jestem dobry w PHP i okolotechnologiach". dobrze mysle czy nie? |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ja jestem w 3 kl technikum inf... ucze sie c++, c, c# i ok. teraz zacząłem z php i to jest to co chce... uczę sie od września i nie jest źle... chcieć to móc...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Nie wierz nikomu, kto mówi, że po pół roku nauki będziesz wykwalifikowanym programistą PHP (i okolice). Aby programować w php, musisz najpierw poznać (x)html, css, js. Jeśli uznasz, że już je opanowałeś i nie umiesz wskazać środków do osiągnięcia celu najbardziej optymalnie, nie jesteś gotowy. Dzisiaj dochodzi jeszcze konieczność poznania OOP i frameworków oraz pracy z SVN. To nie jest takie hop siup. Lepiej zacznij pisać jakieś proste skrypty, jak system newsów, czy księga gości. Potem stopniowo większe projekty. Jak napiszesz coś zbliżonego do systemu portalowego, to zrozumiesz wiele rzeczy, które teraz wydają się abstrakcją.
Developer php nie ma wcale mniejszej wiedzy od developera Java (chyba, że ten zna też inny język ;p) Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Nie wierz nikomu, kto mówi, że po pół roku nauki będziesz wykwalifikowanym programistą PHP (i okolice). Aby programować w php, musisz najpierw poznać (x)html, css, js. Jeśli uznasz, że już je opanowałeś i nie umiesz wskazać środków do osiągnięcia celu najbardziej optymalnie, nie jesteś gotowy. Dzisiaj dochodzi jeszcze konieczność poznania OOP i frameworków oraz pracy z SVN. To nie jest takie hop siup. Lepiej zacznij pisać jakieś proste skrypty, jak system newsów, czy księga gości. Potem stopniowo większe projekty. Jak napiszesz coś zbliżonego do systemu portalowego, to zrozumiesz wiele rzeczy, które teraz wydają się abstrakcją. Developer php nie ma wcale mniejszej wiedzy od developera Java (chyba, że ten zna też inny język ;p) Pozdrawiam. masz racje, pol roku to malo, ale rok intensywnej nauki pozwoli chyba znalezc prace w malej firmie. ja tak sobie mysle ze dopiero obcowanie z doswiadczonymi programistami w realu, przy prawdziwym projekcie da kopa w robieniu postepow w nauce. dlatego tak bardzo mi na tej pracy zalezy. a jak myslicie, kazdy moze zostac programista? czy tez nie, czy jest do tego potrzebny... talen? czy cos podobnego? trzeba byc wyjatkowo bystrym? wysokie IQ? czy nie o takie "plusy" chodzi w programowaniu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programowanie to przekładanie na język maszyny świata człowieka. Żeby programować musisz potrafić logicznie myśleć, na sporo wyższym poziomie abstrakcji niż zwykły użytkownik komputera. Ktoś wyżej napisał, że programowanie to nie matematyka, owszem - to prawda. Ale prawdą jest też to że z matematyki programowanie czerpie baaaardzo wiele.
Talent pytasz. To co gdzieś indziej nazwałbyś talentem w programowaniu ja nazwałbym ciekawością. Musisz szukać rozwiązań, odpowiedzi na pytania, które Cię dręczą. A później musisz mieć chęć żeby rozwijać te odpowiedzi w kolejne pytania. Musisz nieustannie drążyć temat. Programowanie to ostatnio popularne zajęcie, każdy chciałby programować, ale nie każdy się nadaje. Zatrzymasz się w rozwoju na pół roku / rok i już jesteś w plecy. Pewnie zapytałbyś (może tylko sam siebie): czy ja się nadaję. nie wiem (z kierunkiem w wątpię). A dlaczego wątpię? Bo gdybyś chciał zgłębić temat zacząłbyś od szukania odpowiedzi i zauważyłbyś, że na forum było już setki takich wątków w stylu: od czego zacząć?, jaki kolejny język po PHP, czy trudno być programistą?, ... Ile można wałkować to samo? Znajdź odpowiedź. I tak masz łatwo. Ja nauczyłem się PHP nie mając internetu w domu, w czasach kiedy mało kto w moim miasteczku miał modem w domu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale prawdą jest też to że z matematyki programowanie czerpie baaaardzo wiele. Chodziło mi głównie o to (bo do mnie chyba kolega pije (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ), że umysł "ścisły" (zwany także "technicznym") to nie to samo co "matematyczny". Po prostu wydaje mi się, że każdy matematyk może (po jakiejś tam praktyce) być dobrym programistą, ale programiście do dobrego matematyka to jednak ze trzy życia... Ja nauczyłem się PHP nie mając internetu w domu, w czasach kiedy mało kto w moim miasteczku miał modem w domu. Abstrahując od w/w miasteczka (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) - mike ma rację. Teraz "wy młodzi" macie łatwo. Masz sieć i czas - znasz PHP. Inna kwestia ile tego czasu... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szczerze powiedziawszy po przeczytaniu Twoich postów wydaje mi się że daleko w tym fachu nie zajdziesz ... sorki, ale takie fakty.
|
|
|
![]()
|
|
Szczerze powiedziawszy po przeczytaniu Twoich postów wydaje mi się że daleko w tym fachu nie zajdziesz ... sorki, ale takie fakty. jakie fakty? to ty chyba jestes psychologiem a nie informatykiem skoro po przeczytaniu paru postow dostrzegasz "fakty" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodziło mi głównie o to (bo do mnie chyba kolega pije (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ), że umysł "ścisły" (zwany także "technicznym") to nie to samo co "matematyczny". Po prostu wydaje mi się, że każdy matematyk może (po jakiejś tam praktyce) być dobrym programistą, ale programiście do dobrego matematyka to jednak ze trzy życia... Dokładnie o to mi chodziło :-) To było takie trochę rozwinięcie Twojej myśli i dołożenie od siebie.A potwierdzić mogę z całą pewnością w końcu skończyłem studia matematyczne (+ specjalność informatyczna). Teraz "wy młodzi" macie łatwo. Masz sieć i czas - znasz PHP. Inna kwestia ile tego czasu... A to wszystko generuje potwornego lenia i wygodnictwo. Szlag mnie trafia jak setny raz widzę pytanie, na które nawet recepcjonistka, która programowanie zna z opowieści, znajduje odpowiedź w 5sek.Albo jak działa funkcja jakaśtam()? Echhh, ludziom się nie chce. jakie fakty? to ty chyba jestes psychologiem a nie informatykiem skoro po przeczytaniu paru postow dostrzegasz "fakty" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Wiesz, jednak w Twoich pytaniach jest coś niepokojącego. Nie zareagowałeś na przykład w ogóle ma moja uwagę, że takich wątków jak Twój było już bardzo dużo. Człowiek chcący zgłębić temat już by je wszystko przeczytał.Poza tym daje się wyczuć nastawienie kogoś kto naoglądał się, naczytał rankingów wynagrodzeń i postanowił: Będę programistą! Ale tak naoprawdę nie masz zielonego pojęcia co to jest programowanie. Tak to wygląda. Przeczytałeś jakiś kurs PHP? Kolejna rzecz, która nie świadczy dobrze to zachłyśnięcie się całością, już planujesz jak to w rok poznasz PHP, później coś tam, później to a później tamto. A prawda jest taka, że po roku będziesz w lesie i dopiero zobaczysz, że do samego programowanie w PHP (żeby być dobrym tak jak planujesz) powinieneś znać przynajmniej podstawy (najlepiej bardzo dobrze) XHTML/CSS, JavaScript, XML, UML, SVN/CVS. Powinieneś posługiwać się AJAXem. Znać programowanie obiektowe (OOP) i wzorce (Design Patterns). Że już nie wspomnę o innych drobnych rzeczach, na które się natkniesz i będziesz musiał się ich nauczyć. Rok? Za rok będziesz w lesie. Tym bardziej, że zaczynasz studia i czasu nie będziesz miał tyle ile byś chciał. Ha! zapomniałbym o bazach danych. MySQL, PostgreSQL a z tym sie wiążą umiejętności projektowania baz danych i ich normalizacja. Powodzenia. Zanim będziesz dalej zadawał pytania, na które odpowiedzi tak naprawdę niewiele Ci mówią, weź się do pracy i ucz się. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dam przykład z życia wzięty. Mój kolega postanowił nauczyć się PHP. Co z tego, że znał połowe manuala i składnie PHP? Nie umiał Połączyć tych funkcji, żeby osiągnąć to co zamierza. Jak powiedział Pan Mike logiczne myślenie jest tu najważniejsze, bo funkcję zawsze możesz podejrzeć w manualu.
Talentem można nazwać logiczne rozumowaine, myślenie. Bez niego ani rusz. Ja uczę się już od 3 lat php i dochodze do poznawania prędzej rozwiązań do pracy w grupie, niż rozwijaniu swoich umiejętności w PHP. Same projekty, które dostaję do wykonania trenują moje umiejętności. Nie da się nauczyć PHP, podkreślam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP nauczyłem się w ciągu trzech dni tak, że wiedziałem jak się w nim programuje. Po tygodniu wiedziałem już co to obiektówka w php'ie ... po pół roku znałem frameworki, wiedziałem jakich bibliotek używać co i jak robić.
Po roku pisałem już dość duże projekty ... Zanim zacząłem się uczyć php'a programowałem przez blisko 11 lat (od 7 roku życia) ... Po czterech latach od nauczenia się phpa zacząłem pracować jako programista .... teraz wiem, że g** wiem ... każdego dnia uczę się nowych rzeczy - w ciągu trzech miesięcy nauczyłem się tyle co w ciągu trzech lat .... bazy danych, pełna obiektówka, szablony, wzorce, interfejsy ... różne frameworki ... Chcesz w ciągu roku poznać php'a - dasz radę. Chcesz zostać programistą - może Ci się uda. Chcesz nauczyć się programować i zostać przynajmniej średnim programistą - czeka Cię praca 24/7 przy ciągłym opieprzaniu szefa ... Jednymi słowy - to samo co zawsze piszę: Nie pytaj się ile czasu Ci zajmie nauczenie się programowania, nei pytaj jak zacząć. Bo jeśli pytasz to znaczy, że to nie dla Ciebie. Programowanie to szukanie rozwiązań problemów - masz zrobić tak by maszyna robiła to co jej każesz ... a jak chcesz to zrobić jeśli nie umiesz szukać ? U góry masz przycisk Szukaj .... w ciągu miesiąca podobnych tematów jest 5-6 ... Ale co tam ... chcesz usłyszeć, że w ciągu roku Ci się uda zostać senior php developer .... Chcesz dotrzeć do celu - najpierw czytaj co piszą inni, przejrzyj to forum. Wiesz ilu wannabe się tu przewinęło ? Całe tłumy a ilu zostało - garstka ... Ilu tworzy cokolwiek więcej niż księgi gości ? Kilkudziesięciu ... ilu z tych wannabe potrafi tworzyć serwisy rozbudowane - kilku ... Do której grupy chcesz należeć ? Chcesz dużo pokrzyczeć o tym, że dasz radę ? Krzycz ... Ale wątpię by Ci się to udało. Pokaż za rok, że Ci się udało a wtedy Cię zatrudnię u siebie i dam Ci na rękę kilka tysięcy nawet - bo to znaczyć będzie, że jesteś geniuszem ... pozdr. Łukasz ps: wybacz, że tak naskoczyłem ale to się robi nudne już jak ktoś po raz nty pyta o to samo a potem nic z tego nie wynika ps2: myślisz, że byłem ostry ? napisz na jakiejś grupie dyskusyjnej takie pytanie to dopiero po Tobie pojadą |
|
|
![]()
|
|
A potwierdzić mogę z całą pewnością w końcu skończyłem studia matematyczne (+ specjalność informatyczna). Ciekawe jaką uczelnię... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/guitar.gif) jesli chce byc programista To cię koledzy, forumowicze, nieźle pojechali bez wazelinki, nie? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ale nie zrażaj się - przed tobą dość daleka droga, więc koniec gadania i do roboty! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/aarambo.gif) |
|
|
![]()
|
|
Wiesz, jednak w Twoich pytaniach jest coś niepokojącego. Nie zareagowałeś na przykład w ogóle ma moja uwagę, że takich wątków jak Twój było już bardzo dużo. Człowiek chcący zgłębić temat już by je wszystko przeczytał. Poza tym daje się wyczuć nastawienie kogoś kto naoglądał się, naczytał rankingów wynagrodzeń i postanowił: Będę programistą! Ale tak naoprawdę nie masz zielonego pojęcia co to jest programowanie. Tak to wygląda. Przeczytałeś jakiś kurs PHP? Kolejna rzecz, która nie świadczy dobrze to zachłyśnięcie się całością, już planujesz jak to w rok poznasz PHP, później coś tam, później to a później tamto. A prawda jest taka, że po roku będziesz w lesie i dopiero zobaczysz, że do samego programowanie w PHP (żeby być dobrym tak jak planujesz) powinieneś znać przynajmniej podstawy (najlepiej bardzo dobrze) XHTML/CSS, JavaScript, XML, UML, SVN/CVS. Powinieneś posługiwać się AJAXem. Znać programowanie obiektowe (OOP) i wzorce (Design Patterns). Że już nie wspomnę o innych drobnych rzeczach, na które się natkniesz i będziesz musiał się ich nauczyć. Rok? Za rok będziesz w lesie. Tym bardziej, że zaczynasz studia i czasu nie będziesz miał tyle ile byś chciał. Ha! zapomniałbym o bazach danych. MySQL, PostgreSQL a z tym sie wiążą umiejętności projektowania baz danych i ich normalizacja. Powodzenia. Zanim będziesz dalej zadawał pytania, na które odpowiedzi tak naprawdę niewiele Ci mówią, weź się do pracy i ucz się. zareagowalem, przeczytalem wiele takich i podobnych tematow, to nie o to chodzi, to jest czesc forum gdzie gada sie o wszystkim i niczym, prawda? chcialem sobie pogadac wlasnie o tym, tak poprostu zeby nie czytac odpowiedzi "kogos do kogos" tylko waszych do mnie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) taki kontakt "bezposredni" jakis nawiazac (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) PHP nauczyłem się w ciągu trzech dni tak, że wiedziałem jak się w nim programuje. Po tygodniu wiedziałem już co to obiektówka w php'ie ... po pół roku znałem frameworki, wiedziałem jakich bibliotek używać co i jak robić. Po roku pisałem już dość duże projekty ... Zanim zacząłem się uczyć php'a programowałem przez blisko 11 lat (od 7 roku życia) ... Po czterech latach od nauczenia się phpa zacząłem pracować jako programista .... teraz wiem, że g** wiem ... każdego dnia uczę się nowych rzeczy - w ciągu trzech miesięcy nauczyłem się tyle co w ciągu trzech lat .... bazy danych, pełna obiektówka, szablony, wzorce, interfejsy ... różne frameworki ... Chcesz w ciągu roku poznać php'a - dasz radę. Chcesz zostać programistą - może Ci się uda. Chcesz nauczyć się programować i zostać przynajmniej średnim programistą - czeka Cię praca 24/7 przy ciągłym opieprzaniu szefa ... Jednymi słowy - to samo co zawsze piszę: Nie pytaj się ile czasu Ci zajmie nauczenie się programowania, nei pytaj jak zacząć. Bo jeśli pytasz to znaczy, że to nie dla Ciebie. Programowanie to szukanie rozwiązań problemów - masz zrobić tak by maszyna robiła to co jej każesz ... a jak chcesz to zrobić jeśli nie umiesz szukać ? U góry masz przycisk Szukaj .... w ciągu miesiąca podobnych tematów jest 5-6 ... Ale co tam ... chcesz usłyszeć, że w ciągu roku Ci się uda zostać senior php developer .... Chcesz dotrzeć do celu - najpierw czytaj co piszą inni, przejrzyj to forum. Wiesz ilu wannabe się tu przewinęło ? Całe tłumy a ilu zostało - garstka ... Ilu tworzy cokolwiek więcej niż księgi gości ? Kilkudziesięciu ... ilu z tych wannabe potrafi tworzyć serwisy rozbudowane - kilku ... Do której grupy chcesz należeć ? Chcesz dużo pokrzyczeć o tym, że dasz radę ? Krzycz ... Ale wątpię by Ci się to udało. Pokaż za rok, że Ci się udało a wtedy Cię zatrudnię u siebie i dam Ci na rękę kilka tysięcy nawet - bo to znaczyć będzie, że jesteś geniuszem ... pozdr. Łukasz ps: wybacz, że tak naskoczyłem ale to się robi nudne już jak ktoś po raz nty pyta o to samo a potem nic z tego nie wynika ps2: myślisz, że byłem ostry ? napisz na jakiejś grupie dyskusyjnej takie pytanie to dopiero po Tobie pojadą zle mnie zrozumieliscie, to nie jest tak ze ja chce np poznac php w rok, lub cos tam w pol roku, bede staral sie najlepiej jak umiem i tyle, a ile czasu mi to zajmie to przyszlosc pokaze. mi chodzi tylko o jedna rzecz, wlasnie nie chce pisac kolejnych wersji ksiegi gosci lub czegos podobnie bzdetnego, chce jak najszybciej zajac sie czyms powaznym, chce jak najszybciej zaczac pracowac z ludzmi bardziej doswiadczonymi odemnie bo wtedy naucze sie najwiecej, w moim pytaniu chodzi o to kiedy bede umial wystarczajaco duze zeby ktos dal mi szanse na prace, staz, czy praktyki w firmie przy prawdziwym projekcie z prawdziwymi programistami. nie oczekiwalem jakiejs konkretnej odpowiedzi, tak sobie czytam wasze odpowiedzi miedzy rozdzialami ksiazki ktora wlasnie czytam, o PHP oczywiscie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) nie mysle ze byles ostry, zreszta nawet gdybys byl, nie przejalbym sie tym (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) tak poprostu chcialem pogadac, nowych kolegow z "klubu" poznac (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) wiec witajcie panowie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) a powiedz mi co chcesz zebym umial za rok zebys dal mi szanse na udzial w projekcie w Twojej firmie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
mi chodzi tylko o jedna rzecz, wlasnie nie chce pisac kolejnych wersji ksiegi gosci lub czegos podobnie bzdetnego, chce jak najszybciej zajac sie czyms powaznym, Nie da się tak. Każdy by tak chciał ale chodząc na skróty można zajść w maliny.Żeby zdobyć doświadczenie musisz znać solidne podstawy. Podstawy to podstawy. chce jak najszybciej zaczac pracowac z ludzmi bardziej doswiadczonymi odemnie bo wtedy naucze sie najwiecej, w moim pytaniu chodzi o to kiedy bede umial wystarczajaco duze zeby ktos dal mi szanse na prace, staz, czy praktyki w firmie przy prawdziwym projekcie z prawdziwymi programistami. nie oczekiwalem jakiejs konkretnej odpowiedzi, tak sobie czytam wasze odpowiedzi miedzy rozdzialami ksiazki ktora wlasnie czytam, o PHP oczywiscie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) A myślisz, że szybciej wykształcisz dobrego mechanika każąc mu złożyć i rozłożyć najpierw silnik od WSki, później od malucha a później od Poloneza i na końcu od BMW czy jak mu każesz od razu babrać się przy silniku Ferrari?a powiedz mi co chcesz zebym umial za rok zebys dal mi szanse na udzial w projekcie w Twojej firmie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Nie prowadzę firmy ale gdybym prowadził i poszukiwał pracownika to oczekiwałbym od ciebie znajomości wszystkiego co wymieniłem powyżej. Z czego przełknąłbym gdybyć część znał tylko w podstawach. Podstawy nie dotyczą OOP i wzorców. To usiałbyś znać dobrze.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W skrócie: w programowaniu potrzebne są dwie rzeczy: logiczne i abstakcyjne myślenie oraz pamięć do składni.
Ja np. mam problemy w szkole, żeby coś zapamiętać, ale z manuala uczę się szybko. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 29 Dołączył: 6.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mi chodzi tylko o jedna rzecz, wlasnie nie chce pisac kolejnych wersji ksiegi gosci lub czegos podobnie bzdetnego, chce jak najszybciej zajac sie czyms powaznym, chce jak najszybciej zaczac pracowac z ludzmi bardziej doswiadczonymi odemnie bo wtedy naucze sie najwiecej Jeżeli chcesz popracowac nad czymś większym, np gra przez przegladarkę to pisz na pw coś ci znajdę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Ja np. dzieki pracy przy takiej grze bardzo sie rozwinąłem dlatego polecam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:19 |