Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Programista PHP
Sobieski993

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

W ostatnim czasie wyslalem cv w pare miejsc na stnowisko programisty PHP w stolicy. Do tej pory bylem freelancerem. Zwykle podczas rozmow pracodawca sam pyta ile chcialbym zarobic. Jaka kwote moge powiedziec zeby nie byc na tym stratny, a jednoczesnie nie chciec za duzo? Zakladajac, ze potrafie robic strony(PHP, obiektowka, framework, js, jquery, html5, css3), ale nigdy nie pracowalem w zespole.
Go to the top of the page
+Quote Post
Kshyhoo

Grupa: Opiekunowie

Zły dział, przenoszę.
+Quote Post
Pyton_000

-----

na fv nie mniej niż 4k netto
+Quote Post
skowron-line

-----

Cytat(Sobieski993 @ 15.05.2014, 22:25:54 ) *
Jaka kwote moge powiedziec zeby nie byc na tym stratny, a jednoczesnie nie chciec za duzo?

A jak ustalałeś kwoty bądąc FL (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Też pytałeś ludzi ile wziąć za pracę (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Kiepsko z tobą jeżelie nie potrafisz wycenić własnych umiejętności.
+Quote Post
Spawnm

Grupa: Moderatorzy

Cytat(skowron-line @ 16.05.2014, 09:40:53 ) *
A jak ustalałeś kwoty bądąc FL (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Też pytałeś ludzi ile wziąć za pracę (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Kiepsko z tobą jeżelie nie potrafisz wycenić własnych umiejętności.

No w freelancerce to jest inna zabawa. Szukasz klientów pod swoje zaplecze gdzie projekt klepiesz w 1 dzień a liczysz za 2-3 tygodnie pracy. (co nie jest przewałem bo wliczasz w to fakt że samo zaplecze to lata pracy, a klient i specyfikacja z nieba się nie biorą itd)
Tutaj wyliczasz za rzeczywisty czas pracy z uwzględnieniem norm rynkowych gdzie twoje nlp nic nie znaczy przy odgórnie narzuconych widełkach firmy + musisz dostosować się do czyichś zasad. Za freelancerkę inaczej się liczy bo to bardziej marketing (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
daniel1302

-----

Witam, niechcę wprowadzać zamętów, jednak też mam podobny temat i nie wiem czy jest sens zakładać ponownie prawie identyczny topic.

Aktualnie mam 21 lat i pracuję w firmie która buduje pociągi jako elektryk, od października(nie dostałem sie na AGH bo brakło 120pkt, mature zdałem bdb wg mnie bo 80%rozszeżoną matme i 70 ang) idę na studia i chciałbym przenieść się do krakowa i tam też pracować, jednach chciałbym pracowac jako programista php. Nie bardzo interesują mnie zarobki, głównym celem jest nauka i chciałbym zarabiać najniższą krajową by się utrzymać i czasem coś napić jak to na studiach(ale nie bardzo lubię ale czasem dobrze posiedzieć z kumplami). Jednak nie mam doświadczenia w pisaniu aplikacji w zleceniach, bardziej pisałem jakieś skrypty do gier przeglądarkowych albo to za darmo, albo rozwijałem kilka projektów opensource, szukałem błedów pisałem poprawki itp. Na komputerze posiadam praktycznie każdy skrypt który napisałem od 4 lat który mógłbym pokazać.

Nie mam doświadczenia z pracą w frameworkach ani zbytniego z pracą w grupie.
Czy jest jakaś realna ale w miarę realna szansa, że znajdę pracę w Krakowie podczas gdy pójdę na studia zaoczne? Czy można wpisać do CV(czy jest to zalecane) link do profilu forum takiego jak tutaj aby pracodawca zobaczył moje posty i rozwój?
+Quote Post
Turson

-----

Cytat
Czy jest jakaś realna ale w miarę realna szansa, że znajdę pracę w Krakowie podczas gdy pójdę na studia zaoczne?

Nie powiem jakie jest zapotrzebowanie na programistów PHP w Krakowie, ale żeby dostać pracę należy znać chociażby podstawy OOP. Bez tego ani rusz. Frameworka cię nauczą, ale o programowania obiektowego od podstaw raczej nie.
Sam pracuję w tym zawodowo od jakiegoś pół roku i zaczynałem znając podstawy OOP, czyli jakaś mini stronka napisana "na czuja". JS i Query nigdy wcześniej nie ruszyłem. W pracy nauczysz się wiele. Potem z górki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Cytat
Czy można wpisać do CV(czy jest to zalecane) link do profilu forum takiego jak tutaj aby pracodawca zobaczył moje posty i rozwój?

Osobiście jestem zdania, że fora są po to, aby choć trochę pozostać anonimowym przynajmniej przy pracodawcy. Nie chciałbym, żeby mój pracodawca czytał moje posty, tym bardziej jeżeli pisze się je w trakcie pracy (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)

Ten post edytował Turson 18.05.2014, 18:35:31
+Quote Post
daniel1302

-----

OOP znam, przynajmniej w teorii, jak nie miałem projektu pod ręką przez jakieś 2 miesiące miałem zachciankę jak "kobieta w ciąży" aby napisać sobie własny framework pod grę viawww i czytałem i czytałem o wzorcach i OOP ale jak poczytałem to zrozumiałem, że pod gry nie opłaca sie stosować FW bo są to aplikacje szczególnego typu ale nie o tym mowa. Podstawy OOP znam.
+Quote Post
ssstrz

-----

Cytat(daniel1302 @ 18.05.2014, 19:35:49 ) *
OOP znam, przynajmniej w teorii

Czyli nie znasz (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) :D
+Quote Post
daniel1302

-----

Pewnie tak, sam wiem, jak przeczytam coś o jakiejś technologii w coś teorii wydaje się zbyt proste a później okazuje się praktycznie nie wykonalne. A polecacie jakieś projekty użytkowe z użyciem oop najlepiej opensource aby miało jakieś forum rozwojowe nie koniecznie w języku polskim.
+Quote Post
memory

-----

Cytat(Turson @ 18.05.2014, 19:32:56 ) *
Nie powiem jakie jest zapotrzebowanie na programistów PHP w Krakowie, ale żeby dostać pracę należy znać chociażby podstawy OOP. Bez tego ani rusz. Frameworka cię nauczą, ale o programowania obiektowego od podstaw raczej nie.
Sam pracuję w tym zawodowo od jakiegoś pół roku i zaczynałem znając podstawy OOP, czyli jakaś mini stronka napisana "na czuja". JS i Query nigdy wcześniej nie ruszyłem. W pracy nauczysz się wiele. Potem z górki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Osobiście jestem zdania, że fora są po to, aby choć trochę pozostać anonimowym przynajmniej przy pracodawcy. Nie chciałbym, żeby mój pracodawca czytał moje posty, tym bardziej jeżeli pisze się je w trakcie pracy (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)

Trudno mi trochę uwierzyć że ktoś dostaje prace jako programista pisząc jedną mini stronkę na czuja. Chyba że za 1500
+Quote Post
Turson

-----

Jedna stronka na czuja obiektowo, nie jedna w ogóle.
+Quote Post
sf

-----

Cytat(Sobieski993 @ 15.05.2014, 23:25:54 ) *
W ostatnim czasie wyslalem cv w pare miejsc na stnowisko programisty PHP w stolicy. Do tej pory bylem freelancerem. Zwykle podczas rozmow pracodawca sam pyta ile chcialbym zarobic. Jaka kwote moge powiedziec zeby nie byc na tym stratny, a jednoczesnie nie chciec za duzo? Zakladajac, ze potrafie robic strony(PHP, obiektowka, framework, js, jquery, html5, css3), ale nigdy nie pracowalem w zespole.

Zależy od znajomości frameworka tak naprawdę, którego używają. Dobrze znać też unit test i inne "pierdoły". Minimum 3K na umowę o pracę ze znajomością frameworka ( w stolicy 0.5-1k więcej można wyciągnąć ). Jak ktoś jest wymiataczem to na pewno nie weźmie mniej niż 5-6K na rękę.

Jeśli chodzi o fakturę na 4K to co najwyżej pół etatu bym się zgodził, za cały etat to jest za mało jak na taką formę współpracy.

Ten post edytował sf 20.05.2014, 08:08:05
+Quote Post
niebieskiciapek

-----

Zależy... jeśli możesz pracować zdalnie to bez problemu wyciągniesz 10k miesięcznie w US/UK. I wtedy poniżej tych 8/10k na fakturze (jeśli jesteś dobry, 3-5 lat doświadczenia) nie powinieneś schodzić. No chyba, że wolisz on-site, to co innego (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Od postaw, bez znajomości OOP... czyli tak na prawdę początki. Wtedy może darmowy staż albo własny projekt. Chyba że wcześniej pisałeś w czymś innym i dopiero zaczynasz...
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 09:44