![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich serdecznie.
Mam dosyć nie typowe pytanie, otóż leże sobie w łóżeczku i tak się zastanawiam nad takim zagadnieniem jak przesyłanie danych przez program na stronę internetową. No i tu jest moje pytanie jak wygląda takie coś że mam program napisany w języku np. C który jest bardzo prosty, posiada 3 elementy no i mamy stronę. Program wygląda np. tak: Temat [ ] Treść [ ] Opcje: Wyślij Strona internetowa: Na niej jest kod który szczytuje to co było wysłane z programu I jak wygląda realizacja czegoś takiego, osobiście nigdy się z tym nie spotkałem. I jak to działa czy program jest tak zbudowany że sam się loguje na stronę przez login i tam dodaje wpisy do bazy czy przez ftp ciągle wgrywa nowe pliki? Od koleżanki wiem że jedna z firm mających serwis ogłoszeniowy z aktualnymi promocjami w danym sklepie mają program i tam dokonują zmian nawet nie wchodząc na stronę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest taka biblioteka co się zwie cURL -> http://curl.haxx.se/ można to sobie podłączyć do swojego programu napisanego w c i za jej pomocą robić wywołania POST/GET i co tam tylko sobie zapragniesz. Generalnie można za jej pomocą zasymulować działanie zwykłej przeglądarki.
Ten post edytował krowal 9.05.2011, 20:56:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 2 Dołączył: 9.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można curlem, a jeśli strona ma pod maską bazę danych - nie ma problemu, żeby łączyć się bezpośrednio z nią i tam dokonywać zmian.
Można generować cały kontent w kliencie ("programie w C") i wysyłać wynik na serwer (serwując statyczny kontent możesz obsłużyć większy ruch...). Można łączyć podejścia - PHP obsługuje sesję użytkownika - czyli np. koszyk i serializację zamówień, a produkty dostarczane są z programu magazynow-księgowego (razem z obrazkami, opisami itd.) w postaci HTML/XML, czy czego tam dusza zapragnie.... Można...można....można....ogólnie wiele i na wiele różnych sposobów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a produkty dostarczane są z programu magazynow-księgowego (razem z obrazkami, opisami itd.) w postaci HTML/XML, czy czego tam dusza zapragnie.... Można...można....można....ogólnie wiele i na wiele różnych sposobów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tylko po co mieszać powiedzmy C z PHP? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Może po to, żeby całość była szybsza? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Spróbuj to samo ciężkie zadanie zrobić w PHP w całości albo wysłać żądanie zadania z PHP do softu w C i czekać na jego wykonanie by zwrócić dane statyczne. Ewentualnie całość zapisać w C jako skrypt CGI. Porównaj wtedy wydajność każdego z wariantów. Chyba takie coś już próbowałes robić i myślę, że wiesz jakie będą wyniki...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:28 |