![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 1 Dołączył: 9.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć wszystkim,
Mam pytanie do osób które w ostatnich miesiącach (nawet latach) spotkały się z rekrutacją programistów PHP. Kto spotkał się z problemami z rekrutacją, a kto nie ma w ogóle problemów? Jak młody "narybek"? Jak można się domyślić, u mnie (Trójmiasto) wielka bieda... Zastanawiam się skąd się to bierze... Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 11 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Dublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz sprecyzowac?
Ktora strona stolu Cie interesuje? Ten post edytował Twist 19.04.2012, 15:33:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 3 Dołączył: 18.04.2012 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesteś pracodawcą czy obecnie bezrobotnym programistą ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programistów PHP jest ogrom. Dobrych programistów PHP już nie tak wiele.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 153 Pomógł: 41 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programistów PHP jest ogrom. Dobrych programistów PHP już nie tak wiele. To jak w kazdym zawodzie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dokładnie sam szukajac grafików i programistów do swojej firmy bylem zaskoczony co się dzieje na polskim rynku.
w Krakowie studenci ze skonczonymi studiami na kierunku informatyka stosowana mieli problemy ze stworzeniem prostego kodu HTML ! byłem w cieżkim szoku kiedy aplikowali na stanowiska programisty php nie mając żadnej wiedzy kompletnie 0, zacząłem sie zastanawiać kto wydaje papiery ukończenia studiów takim ludziom. ps. możecie również opisać swoje doswiadczenia w tym zakresie, chetnie poslucham Ten post edytował bambam 19.04.2012, 16:18:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Studia uczą jak je ukończyć, a nie jak pracować po ich ukończeniu.
Płaczesz że masz problem ze znalezieniem dobrego programisty, a jak z płacą i wizerunkiem twojej firmy? Może tutaj leży problem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie bo to jest polska, i poziom uczelni w tym kraju jest taki sam jak poziom życia w nim czyli gówniany delikatnie mówiąc.
po 2. nie płaczę tylko stwierdzam co zauważyłem, i wizerunek napewno jest lepszy niż innych bo nie szukam 'praktykantów' czy 'stażystów' za 1800 złotych albo za 1500 złotych jak w niektorych firmach gdzie po 2 - 3 miesiacach wyrzuca sie pracowników i szuka nowych ktory beda odpowiadac takie smieszne zarobki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Więc to stwierdzenie nie było płaczem tylko określeniem wiedzy 90 na 100 aplikantów wyszukanych za pomocą portalu zamieszczajacych ogłoszenia o prace. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@bambam, a mógłbyś zdradzić ile oferujesz i gdzie takiemu doświadczonemu programiście i oczywiście jaki rodzaj umowy? Bo dobrego za mniej niż 3000 netto (mowa oczywiście o mniejszych miastach) to dość ciężko znaleźć.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 1 Dołączył: 9.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt, bezczelnie słabo opisałem o co mi chodzi. Tym razem poszukuję pracowników. Jeszcze rok czy dwa temu na podobne ogłoszenie zgłosiło mi się trzydzieści osób, z czego pięć fajnych, i wybrałem najlepszego. Teraz dostałem 9 ofert, z czego dwie osoby w ogóle się do czegoś nadawały, ale taka klasa jakby świeżo po studiach byli. Ani jednego młodego talentu. Większość przekwalifikowujących się, z różnych branż i raczej spoza Trójmiasta. Nigdy nie słyszałem krytycznych opinii wobec mojego pracodawcy, z resztą podpytując kolegów po fachu widzę, że to nie tylko u mnie, raczej na całe Trójmiasto padł kryzys... W Trójmieście co prawda działa kilku niezmordowanych rekruterów, co biorą wszystkich jak leci na trzy miesiące a potem wywalają, no ale ci wywaleni też gdzieś chyba szukają dalej pracy, nie?
A czy są wśród nas studenci albo wykładowcy? Jak to wygląda na studiach, jest spadek zainteresowania? Może nieobowiązkowa służba wojskowa odebrała nam pracowników? Ale słyszałem, że w mniejszych miastach nie jest tak różowo, z resztą widzę po profilach osób, które się zgłosiły. Może w Trójmieście jakiś wyjątkowy kryzys... Albo PHP traci zwolenników, a C# i Java zawsze miała duży popyt na północy... |
|
|
![]()
|
|
@bambam, a mógłbyś zdradzić ile oferujesz i gdzie takiemu doświadczonemu programiście i oczywiście jaki rodzaj umowy? Bo dobrego za mniej niż 3000 netto (mowa oczywiście o mniejszych miastach) to dość ciężko znaleźć. W krakowie 2500 do 3000 na ręke myśle ze to dobra cena za człowieka który: - zna dogłębnie chociaż jeden z frameworkow - zna zaawansowane aspekty bazy danych - wie co to system kontroli wersji i umie go używać - potrafi poruszac sie po systemach z rodziny Linux i Windows - potrafi tworzyć widoki za pomocą HTML, CSS - zna takie pojecia jak XML, cURL, parser itp. rzeczy niezbędne przy tworzeniu aplikacji webowych. umowa o prace czas okreslony lub zlecenie jesli student + mozliwosc zdalnej pracy. @mathijas wszędzie tak jest podzielam twoje zdanie, na 100 ludzi ktorzy nazywaja sie programistami php, 10 nimi jest z czego 5 jest obeznanych w temacie, reszta to ludzie ktorzy skonczyli studia i mysla ze wiedza cokolwiek bo je skonczyli przychodzi co do czego nie potrafia nic. szara rzeczywistosc. Jakbym miał ci doradzać lepiej szukac ludzi w roznych miastach z calej polski i zatrudniac na prace zdalna, wieksza szansa znalezienia wykwalifikowanych pracownikow niz w jednym miejscie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ja wiem czy taka dobra nie mieszkam w Krakowie, ale z tego co się orientuje to dość drogie miasto, a jak patrzę po statystykach to mediana płac wychodzi ponad 3000 netto. Z takimi umiejętnościami za większe pieniądze można bez większego problemu znaleźć pracę, może to jest u was problemem dla pracodawców?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
A jeśli nie zna żadnego w stopniu zaawansowanym, tylko napisał własny to jest na + czt - ? ogólnie chodzi o to aby poznanie powiedzmy jakiegoś innego fw. typu np. CakePHP przy rozpoczeciu pracy w firmie nie zajeło mu pół roku tylko krótki okres czasu - mysle że jesli ktos zna jakis framework i wykonał pare projektów w nim to przejscie na inny nie nastręczy mu problemów @lobopol trudno dostać na początek wiecej niż 3000 na ręke w krakowie, znam akurat tutejszy rynek pod tym względem, oczywiscie po jakimś okresie czasu w wiekszosci firm mozna liczyc na podwyżkę ale na poczatku raczej boja sie dać wiecej niesprawdzonemu pracownikowi. Natomiast statystyki są statystykami - tylko.. Duże firmy szukaja studentów ktorzy beda klepac kod za 1500 złotych po czym jednego zostawiaja a 20 wyrzucaja po 3 miesiacach efekt jest taki ze 20 studenciakow ktorym firma naobiecywala zlote gory przy podpisyewaniu umowy naklepali 15 sklepow internetowych przez 3 miesiace szef zarobil krocie a im wyplacil 3 * 1700 zlotych i uwaza sie za dobrego pracodawcę. Nastepnie wyrzuca ich bez argumentow i szuka nowych 20, jak trafia sie jeden bardziej ogarniety to moze zostanie moze nie, teraz firmy wlasnie w taki sposob dzialaja bo bardziej im sie to oplaca niz wyplata 6000 doswiadczonemu programiscie a co dopiero 6000*10 dobrych programistow. Ten post edytował bambam 19.04.2012, 20:50:13 |
|
|
![]()
|
|
No i nie masz się co dziwić, jak mówisz, że tak wygląda działanie w Krakowskich firmach to jako programista bym zdecydowanie inaczej tam pracy szukał albo bym się wyniósł z Krakowa. Rozumiem, jakbyś miał umowę na zasadzie okres próbny 3 miesiące 2500-3000 (z jakimś tam okresem wypowiedzenia) po okresie pensja od do. Nikt nie lubi iść pracować w ciemno.
|
|
|
![]()
|
|
Tu się zgodzę... Programiści z natury rzeczy są najemnikami, i całe szczęście. W przeciwnym razie nie byliby dobrymi programistami. A jako najemnicy zdecydowanie doceniają jasno określone obowiązki i kasę jaką za nie dostaną. To nie jest praca w urzędzie... Szkoda, że w dalszym ciągu jest tak małe pojęcie wśród osób spoza zawodu jak to tak na prawdę wygląda. Ale schodzę z tematu.
Wczoraj poświęciłem trochę czasu na "research" i zaczynam mieć wrażenie, że doścignęła nas zła opinia o PHPie. Sporo osób teraz uczy się technologii mobilnych, w końcu na komunię podostawali smartfony i aj-pady i tym się bawią. Odwieczna różnica zarobków między PHPem a C# czy Javą też zrobiła swoje, ale patrząc po stawkach w "ogłoszeniach" już zanika. Póki co chyba trzeba poinwestować w chętnych studentów i szykować się na zmianę technologii. Tylko na co? :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Studia to nie kurs zawodowy i na całe szczęście nie uczą tam frameworków PHP, czy HTMLa. Jak ktoś jest kumaty i na studiach nie spał to się szybko wprowadzi w te technologie. Niestety pracodawca musi podjąć koszt wyszkolenia pracownika w technologiach, których chce używać. Ewentualnie musi płacić więcej za już wyszkolonego pracownika. Wtedy dodajecie 2 lata doświadczenia zawodowego do wymagań i po sprawie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Większość przekwalifikowujących się, z różnych branż - to wada? Dla mnie to zaleta, świadczy o elastyczności, zdolnościach adaptacyjnych, szerokich horyzontach, chęci uczenia się, rozwoju i tak dalej - a to chyba podstawa w tej branży? Właśnie przez takie myślenie ja mam problemy bo zaczynałem jako zbrojarz-betoniarz, byłem magazynierem, asystentem, specem od finansów a studia też robiłem inne (IMG:style_emoticons/default/thumbsdownsmileyanim.gif) To nie te czasy, że człowiek rodził się rolnikiem a umierał rozrzucając obornik, jak popyt na aplikacje wzrasta to trzeba się przekwalifikować a jeśli ktoś jest chętny to co za problem dać mu szansę? Skąd zatem brać nowych specjalistów z doświadczeniem jeśli popyt na IT gwałtownie rośnie? Nie przylecą przecież z K-Pax.Cytat w Krakowie studenci ze skonczonymi studiami na kierunku informatyka stosowana mieli problemy ze stworzeniem prostego kodu HTML ! - bo studia to tylko papier. Na studiach trzeba pracować i rozwijać się - także intelektualnie. To od człowieka zależy, czy chce opanować jakąś technologię czy woli iść na piwo. A co gdy ktoś (tak jak ja) studiował kiedy szczytem marzeń był PC z 20 MB dysku twardego i bursztynowym monitorem za kupę kasy? A gdyby mi ktoś powiedział wtedy, że IT to przyszłość i jeszcze kupił takie cacko to na bank bym ruszył na studia informatyczne - nie widziałem wtedy sensu takich studiów bo na najbliższej uczelni były dwa komputery (IMG:style_emoticons/default/Lkingsmiley.png) Cytat Jeszcze rok czy dwa temu na podobne ogłoszenie zgłosiło mi się trzydzieści osób, z czego pięć fajnych, i wybrałem najlepszego. Teraz dostałem 9 ofert, z czego dwie osoby w ogóle się do czegoś nadawały, ale taka klasa jakby świeżo po studiach byli. Ani jednego młodego talentu - w moim mieście na sekretarkę wpływa średnio 300-500 CV, ale na sprzedawcę już 10-20 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Na programistę jak uzbierasz w miesiąc 10, to jest nieźle, więc nie narzekaj - a jeśli oczekujesz znajomości np. minimum dwóch specyficznych frameworków to nie znajdziesz nikogo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mi to pachnie trochę polskim grajdolem - najlepiej student, ale z doświadczeniem, za pół minimalnej pensji i znajomością rzadkiej technologii. Aż tak dobrze to nie ma! Większość ogłoszeń to syf a ludzie nie chcą tracić cennego czasu na grzebanie w śmieciach, trzeba się napocić a najczęściej nikt nawet ani be, ani me, ani cicoricco za udział w rekrutacji. Zacznij dziękować chociaż za przysłanie CV to i chętnych będziesz miał więcej. Tymczasem pracodawca boi się nawet podać swoją nazwę więc czego oczekuje? Pff...Cytat A czy są wśród nas studenci albo wykładowcy? Jak to wygląda na studiach, jest spadek zainteresowania? - jest niż demograficzny i uczelnie walczą o przetrwania, w moim mieście ostatni rocznik wyżu to był 82 - a oni już dawno skończyli studia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Teraz chyba 88 kończą studia. Poza tym pooglądaj sobie program i oferty studiów informatycznych, oni robią chyba wszystko, by młodych odstraszyć. Dzięki temu swoje "wymarzone" inż. informatyk przypnę sobie chyba na emeryturze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A ludzie co kończyli studia wcześniej wyjechali lub pracują a tylko 20-30% pracowników chce zmienić swoją pracę a oferty typu "programista z doświadczeniem, 2 tys. brutto" i syf o którym napisałem wyżej tylko utwierdzają ich w przekonaniu, że błądzą (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cytat W krakowie 2500 do 3000 na ręke myśle ze to dobra cena za człowieka który: - chyba żartujesz. W dużo mniejszym mieście (pomiędzy 100 a 200 tys. biedny region kraju) pracownik fastfudu dostaje od 1600 na rękę, pracownik dyskontu od 2300 brutto (razem z wszystkimi dodatkami), sprzedawca z doświadczeniem ma 2 tys. na rękę plus premia od utargu, dziewczyny które pracują na takich stanowiskach (typu sprzedaż biżuterii w CH) zarabiają bez problemu 2500 na rękę, jeśli pracują w soboty a utargi nie są nikłe. 2500 na rękę dostaniesz od ręki na większości budów. W Krakowie programista z doświadczeniem nie powinien schodzić poniżej mediany w tym zawodzie, bo niby czemu ma zarabiać mniej niż np. murarz albo cieśla?- zna dogłębnie chociaż jeden z frameworkow - zna zaawansowane aspekty bazy danych - wie co to system kontroli wersji i umie go używać - potrafi poruszac sie po systemach z rodziny Linux i Windows - potrafi tworzyć widoki za pomocą HTML, CSS - zna takie pojecia jak XML, cURL, parser itp. rzeczy niezbędne przy tworzeniu aplikacji webowych. Cytat Sporo osób teraz uczy się technologii mobilnych, w końcu na komunię podostawali smartfony i aj-pady i tym się bawią. Odwieczna różnica zarobków między PHPem a C# czy Javą też zrobiła swoje - różnica ta wynika tylko z tego, że w PHP nie tworzy się raczej systemów klasy EPR tylko jakieś kizia-mizia i zleceniodawcy też są inni. Gdyby to w C# czy Javie tworzono strony dla super ziomufff a w PHP systemy dla banków to w PHP by się zarabiało więcej a spece od C# by się śmiali, że oni mają swoją działkę a PHP to faktycznie PHP + HTML (w wielu odmianach) + CSS + AJAX + JQ + jQuery (i inne wariacje) + mySQL (i inne bazy) + frameworki itp. itd. etc. a jeszcze dobrze znać fotoszopkę i umieć przekonać klienta, że potrzebuje zegara na stronie.Z drugiej strony technologie mobilne dadzą nowe możliwości, popyt na aplikacje webowe wzrośnie jeszcze bardziej. Przerabiacie już swoje strony na wersje mobilne? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IMHO jak ktoś jest kumaty to nie będzie budował swojej kariery na jednej technologii. Teraz jest modna technologia A, jutro będzie B. Po co się tak ograniczać? Ogólnie jak pracuję w jakiejś technologii to wtedy probuje ją poznać w stopniu bardziej zaawansowanym Wtedy mam dostęp do ekspertów, realnych projektów i dużej ilości praktyki. Inne języki, czy najnowsze buzzwordy poznaje w stopniu ogólnym, głównie jak coś mnie zainteresuje. Bez sensu jest tracić czas na specjalizację w danej technologii w nadzieji, że ktoś nas od razu zatrudni jako "senior developer technologii x".
Jeżeli chodzi o wymagania stawiane wyżej przez pracodawcę to są trochę nieistotne. Jak ja bym szukał programisty, to jedynie co by mnie interesowało to to czy umie programować i jest kumaty. Reszta ma drugorzędne znaczenie. Cytat - zna dogłębnie chociaż jeden z frameworkow Wymaga co najmniej roku doświadczenia w pracy z frameworkiem. Chyba, że liczysz na cud i akurat ci się zgłosi absolwent, który dla zabawy czytał kod żródłowy jakiegoś frameworka. Co i tak jest średnio ważne bez doświadczenia w realnych projektach. Cytat - zna zaawansowane aspekty bazy danych DB mastah hacka jest drogi jak cholera i rynek na nich nie jest jakiś ogromny. Powodzenia. Do czego ci to potrzebne?? Cytat - wie co to system kontroli wersji i umie go używać Nawet jak ktoś nie wie, to wystarczy godzinna prezentacja od "senior" developera, albo link do poczytania w domu i już wie. Praktyke zdobędzie po tygodniu? Cytat - potrafi poruszac sie po systemach z rodziny Linux i Windows Wymagasz znajomości obsługi komputera od ludzi programujących komputery? Mogę sobie wyobrazić, że ktoś ma problemy w poruszaniu się w uniksowej konsoli, ale kurde to można nadrobić w weekend. Cytat - potrafi tworzyć widoki za pomocą HTML, CSS I jeszcze, żeby działało we wszystkich przeglądarkach? "F*ck that sh*t". Przecież to jest googlowanie w poszukiwaniu błedów poszczególnych browserów, naprawdę chcesz tracić pieniądzę na przydzielanie tej roboty programistom? Natomiast podstawy HTML i CSS do ogarnięcia w weekend. U mnie w robocie to działało tak, że wygląd zlecało się zewnętrzenej firmie. Co wychodziło taniej i lepiej. Cytat - zna takie pojecia jak XML, cURL, parser itp. rzeczy niezbędne przy tworzeniu aplikacji webowych. OMG i inne buzzwordy. XML? Te wszystkie XSL, XSLT i XPath? To jest niezbędne w tworzeniu aplikacji webowych? O cURL nie słyszałem do czasu jak nie miałem potrzeby wysłać zapytania. Tylko parser jest tutaj logiczny, ale to jest przecież nieodłączna część programowania. Wszystko IMHO oczywiście na podstawie moich doświadczeń. Przez ostatnie 4 lata pracowałem w 3 różnych "technologiach" i pracę zazwyczaj dostawałem bez znajomości tej technologii i trzy literowych skrótów w niej obowiązujących. Zaraz po studiach dostałem pracę jako programista PHP, praktycznie bez znajomości PHP (bo przeczytanie jakiejś losowo wybranej ksiązki o PHP na dwa dni przed rozmową kwalifikacyjną, nie można nazwać znajomością). Tyle, że nie do pracy przy stronach wizytówkach, więc nie wymagali znajomości fotoszopa. I myślę, że pracodawca lepiej na tym wyszedł niż na zatrudnianiu "experta od frameworka PHP". Jak dany projekt wymagał napisania jakiejś części w Javie, czy C to nie było wtedy problemu. Jakby pracodawca chciał się przesiąść na technologię X czy Y, to też by nie było problemu (prznynajmniej ze mną(IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak się zastanawiam czy chociaż połowa z Was odróżnia pojęcia programista, koder, web developer, webmaster. Chyba nie bardzo.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 18:59 |