Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Problemy w Windows XP...
Masz problemy z WindowsXP ?
Masz problemy z WindowsXP ?
Tak [ 14 ] ** [38.89%]
Nie [ 22 ] ** [61.11%]
Suma głosów: 2
Goście nie mogą głosować 
tiraeth

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie. Założyłem ten temat abyście mogli wypowiadać się na temat problemów z Windows XP. Jako pierwszy przedstawiam swój problem i mam nadzieję, że pomożecie mi.

Problem:
Posiadam komputer z interfejsem ACPI, a gdy robię Zamknij System to na ekranie wyświetla się napis Trwa Zamykanie Systemu... i nic więcej. Nie wyłącza się, a powininen. Proszę o pomoc!
Go to the top of the page
+Quote Post
Jabol

-----

Mam taką propozycję: jak już to będzie pisać troszkę dłużej to po prostu wyłącz, potem uruchom i jeżeli nie będzie skanować partycji to chyba możesz tak robić.
A teraz mój problem:
Ostatnio mój monitor ( sony, dopiero 4 lata, 17 cali, przy zapkupie naprawdę drogi i podejrzewam lepszy od wielu dzisiejszych ) się zepsuł ( tzn. coś przestał się wogóle włączać ) i poszedł do naprawy. Poprzez różne ciemne interesy zdobyłem 14 calowego, czarno białego monitora. Na linuksie działa wszystko, nawet X'sy. Wszystko trzeba było tylko ciutkę przekonfigurować ( wyłączyć framebuffera, zmienić rozdzielczość itp ), ale w sumie 5 min i działa. A na winXPhome było tak: przełączam lilo na pozycję win i drżącą ręką dotyam entera, chwila wątpliwości i już było za puźno aby powstrzymać impuls pędządzy i uruchamiający mieśnie palca wskazującego, który chwilę później dociskał już entera do klawiatury. Na początku poszło. Pokazał się pasek ładowania i napis 'łyndołs ikspe chołm'. Już się bałem, że pójdzie. Ale nie, jak tylko pokazał się ekran logowania, pokazała się biała kaszka, widok, który od nowa upewnił mnie o przewadze jednego od drugim.
Oczywiście nie oczekuje na ten problem rzadnej rady, ponieważ zrobiłem to tylko w nadzieji, że dostanę taki efekt jaki dostałem ( i kto mi teraz powie, że pod łyndołsem da się pracować ?!! ).
pozdrawiam, Jabol
+Quote Post
DreeD

-----

ja powiem bardzo ogolnie... czy mam problemy z XP?

TAK

siedzialbym od tygodnia w gore nad ta wiadomoscia zeby wszystko spisac...
skorzystam z okazji i spytam: Skad wziac jakiegos ladnego, nie koniecznie kolorowego, stabilnego (fajnie by bylo jakby byl darmowy) LINUXA? :?
+Quote Post
Jabol

-----

@DreeD: Z sieci ( www.slackware.com, debian.org, linux.org ( tam jest spis ) ), z gazety ( oczywiście mówie o np. linux+, a nie o jakis chipach czy enterach ( gdzie jakieś mandaryny rozdają ) ).
Chciałem jeszcze dopowiedzieć, że prawie ( redhat, sco linux, suse się wyłamują ) wszystkie linuxy są darmowe, jedyne za co płacisz, to nośnik cd, dostęp do internetu albo gazeta.
+Quote Post
DreeD

-----

jeszcze takie pytanie... czy odpale na nim Photoshopa? np. 7.0
+Quote Post
Chinczyk

Grupa: Zarejestrowani

-----

Hm, nie odpalisz, chyba, że skorzystasz z jakiegoś emulatora np. wine (http://www.winehq.com/). Ale pod linuksa jest również dobry, równający się z możliwościami Photoshopa - Gimp (http://www.gimp.org/).
+Quote Post
scanner

Grupa: Zarząd

Windows XP Professional, zawsze aktualne WindowsUpdate, problemów [b]nie mam. Żadnych. Pomijajac drivery do HP ScanJet 2200C- ale to nie wina windowsa, tylko oprogramowania HP.

A teraz moje słówko dla malkontentów:
Cytat
Nie pomioże pingwin, diabeł,
Gdy poziom twej wiedzy o systemie
Jest praktycznie żaden.
Nie sztuką jest kliknąć na "Setup.exe". Trzeba jeszcze umieć się pośługiwac tym, co się ma.
+Quote Post
radziel

-----

Ja mam problem, który dyskwalifikuje wszelkie systemy nowsze od Win98SE - nie mam sterowników do tunera WinView601 TV/FM karta ma ok 5 lat i producent nie zrobil sterów pod WinXP... A z alternatywnymi nie moge sobie poradzic... to moj problem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
+Quote Post
DreeD

-----

Cytat
Nie sztuką jest kliknąć na "Setup.exe". Trzeba jeszcze umieć się pośługiwac tym, co się ma.

nie powiem ze jestem jakis super mastah jezeli chodzi o obsluge XP...
zreszta nie mialem nigdy problemow z uzywaniem zadnego innego windowsa... tylko XP ciagle cos chrzani :cry:
+Quote Post
radziel

-----

Cytat

Zgadzam się...
Dam przykład takiego zachowania:

Mój kolega zainstalował linuxa który nadpisał MBR... w bootmenu był Łindołs więc bezproblemu wszystko działało... dopóki nie odinstalował linuxa... wszystko się posypało i nie mógł za nic odpalić Łidołsa... co zrobił? setup.exe

Rozwiązanie:

- Wkładamy dyskietke Windowsa
- Bootujemy z niej
- W dosie wpisujemy
Kod
fdisk /mbr

- reset
I wszystko powinno ładnie działać (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
AZAZELLO

-----

Cytat
jeszcze takie pytanie... czy odpale na nim Photoshopa? np. 7.0

SuSe 9.1 ma możliwośc odpalenia Photshopa

P.S. Xp jak się dobrze skonfiguruje i zadba to nie ma z nim problemów, ja np. nie mam.

:wink:
+Quote Post
DreeD

-----

u mnie nie da sie napewno zachowac porzadku... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) mam czesto problem ze znalezieniem 300Mb wolnego miejsca (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ogolnie to mam bajzel (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif) wiem ze pewnie dlatego ciagle mi sie cod chrzani ale chyba musze to przebolec (bo to sprzatania dysku to mnie nie rwie...)

PS. O co biega z tym ()THELASTRIDE ? :? jak wpisze dwa nawiasy (otwarty i zamkniety) to mi cos takiego dopisuje :?
Czasami tez po kazdym :?

(THELASTRIDE)THELASTRIDE
+Quote Post
tiraeth

-----

Ejj. nie róbcie offtopiców ! Tutaj rozmawiamy o problemach z Windows XP i jeżeli ktoś umie coś poradzić to proszę o pomoc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Wznawiam pytanie:
Jak naprawić wyłączanie kompa?? (mam pc z interfejsem ACPI)
+Quote Post
DreeD

-----

hmm... dobra... teraz to (THELASTRIDE)THELASTRIDE jest problemem z XP... nawet jak pisze maila przez outlooka to mi takie badziewie wyskakuje... np jak sobie wpisze @THELASTRIDE

wie ktos moze o co chodzi?? :cry:
+Quote Post
Seth

-----

[quote]Wznawiam pytanie:
Jak naprawić wyłączanie kompa?? (mam pc z interfejsem ACPI)
Sprawdz w BIOSIE czy masz to wlaczone.
+Quote Post
tiraeth

-----

Mam włączone...
+Quote Post
spenalzo

-----

To że masz PC z tym interfejscem to nic nie znaczy - wiekszość komponentow musi być z tym zgodna. Nawet zasilacz, bo musi podawać napięcie do pamieci RAM (żeby ją podtrzymać).
+Quote Post
POLVIP

-----

może zacznijmy od tego czy masz/macie problemy z LEGALNYM windows XP?

te wszystkie boootleg kopie są tak porąbane że stąd się bierze opinia o problemach w Windows....

[nie jestem fanem M$ ale dużo 'majsterkowiczów' oprócz problemów z windows ma też problem z obsługą linux]
+Quote Post
tiraeth

-----

A co to ma do rzeczy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Cały czas mam tego samego XP'ka i jakos dopiero jeden format temu sie zaczelo, ze sie nie wylacza...
+Quote Post
cichy

-----

Co do tego niewyłączania się XP spróbuj przestawić ACPI czy APM (nie pamietam) w biosie.
Lub zajrzyj do panelu sterowania -> zarządzanie energią -> zakładka zaawansowane -> zaznacz opcje włacz obsługe zaawansowanego zarządzania energią..
U mnie kiedyś coś takiego pomogło.

Pozdro
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.09.2025 - 15:36