![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z zapytaniem - nie wiem ja je sprecyzować! mam tabele w mysql i próbuje zrobić formularz, w którym dane zastępują dane oto przykład moja tabela czytelnicy: Nazwisko|Imię|Ulica|Miasto formularz na stronie: nazwisko-...|nowe nazwisko-... imie-...|nowe imie-... Ulica-...|nowa ulica-... miasto-|nowe miasto-... chcę aby po wpisaniu nazwiska,imienia,ulicy,miasta zastąpić dane w bazie na nowe nazwisko itp starałem się zrobić zapytanie -
ale nie daje rady tego wykonac prosze o pomoc, wrzucam także pełny kod Kod <html> <head> <title>Biblioteka Wiejska</title> </head> <body> <h1>Biblioteka Wiejska</h1> <h2>Menu</h2> <h3>Edycja czytelnika</h3> <?php // utworzenie krótkich anzw zmiennych $nazwisko=$_POST['nazwisko']; $imie=$_POST['imie']; $ulica=$_POST['ulica']; $miasto=$_POST['miasto']; $nnazwisko=$_POST['nnazwisko']; $nimie=$_POST['nimie']; $nulica=$_POST['nulica']; $nmiasto=$_POST['nmiasto']; if (!$nazwisko || !$imie || !$ulica || !$miasto|| !$nnazwisko || !$nimie || !$nulica || !$nmiasto) { echo 'Nie podano wszystkich potrzebnych danych. ' .'Wróć do poprzedniej strony i spróbuj ponownie.'; exit; } if (!get_magic_quotes_gpc()) { $nazwisko = addslashes($nazwisko); $imie = addslashes($imie); $ulica = addslashes($ulica); $miasto = addslashes($miasto); $nnazwisko = addslashes($nnazwisko); $nimie = addslashes($nimie); $nulica = addslashes($nulica); $nmiasto = addslashes($nmiasto); } @ $db = new mysqli('localhost', 'root', 'vertrigo', 'biblioteka'); if (mysqli_connect_errno()) { echo 'Bł±d: : Poł±czenie z baz± danych nie powiodło się. Spróbuj jeszcze raz póĽniej.'; exit; } $zapytanie = "update czytelnicy set nazwisko = ('".$nnazwisko."'), imie = ('".$nimie."'), ulica = ('".$nulica."'), miasto = ('".$nmiasto."') where nazwisko = ('".$nazwisko."'), imie = ('".$imie."'), ulica = ('".$ulica."'), miasto = ('".$miasto."')"; $wynik = $db->query($zapytanie); if ($wynik) echo $db->affected_rows.' Zmieniono dane czytelnika.'; ?> <a href="http://localhost/nazwakonta/index.html">Powroc do Menu</a> </form> </body> </html> Może ktoś mi pomoże użyć zapytania w inny sposób np insert a później delete. proszę o szybką odp |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.09.2025 - 22:58 |