![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2004 Skąd: Leszno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam problem z sortowaniem rekordów zwróconych z bazy danych. Otóż, mam tabelę, w której trzymam dane dot. znajomych w moim serwisie: tabela wygląda tak: Kod friends_a //id jednego użytkownika friends_b // id drugiego użytkownika friends_showid_a //kolejność wyświetlania pierwszego friends_showid_b //kolejnosć wyświetlania drugiego Na stronie profilu chcę wyświetlić użytkowników posortowanych wg showid_a i showid_b, i tu pojawia się problem bo wybrany użytkownik raz jest użytkownikiem A a raz użytkownikiem B i nie wiem w jaki sposób wyciągnąć dane posortowane wg ustawień konkretnego użytkownika. Mam nadzieje, że w miarę jasno opisałem problem. Pozdrawiam, vegat |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2006 Skąd: Rudziniec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisz jakieś przykładowe dane oraz sposób wyświetlania, jaki chcesz uzyskać, bo szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2004 Skąd: Leszno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest troche złożony, przyznaję, spróbuję to wyjaśnić na przykładzie.
Powyższa tabela to tabela znajomych na mojej stronie. Przykładowi użytkownicy: A, B, C Kiedy użytkownik A zaprosi użytkownika B będzie w bazie zapisany jako friends_a (friends_a to ten co zaprasza, friends_b to zaproszony). Gdyby user B zaprosił usera A to byłoby na odwrót.: A zaprasza B Kod friends_a friends_b showid_a showid_b A B 1 1 B zaprasza A Kod friends_a friends_b showid_a showid_b B A 1 1 To myślę jest jasne. Użytkownicy mają możliwość ustalenia kolejności wyświetlania znajomych, decyduje o niej zmienna showid_x gdzie x to albo osoba zapraszająca (a) lub zaproszona ((IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/cool.gif) Więc gdy użytkownik A ma w znajomych użytkownika B i C tabela może wyglądać tak Kod friends_a friends_b showid_a showid_b A B 1 2 //A zaprosił B, A chce by B był pierwszy wśród jego znajomych, na liście znajomych usera B A będzie jako drugi. C A 1 1//C zaprosił A, C chce by A był pierwszy na jego liście znajomych, to samo user A - u niego na liście C też będzie jako pierwszy C B 2 1//idzie chyba rozpracować samemu Teraz jak mając takie dane posortować je, skoro raz użytkownik jest tym który zaprasza, a raz tym który został zaproszony? A chce mieć znajomuch w kolejności C, B B: A, C C: A, B Może teraz problem jest jasny... Ten post edytował Vegat 24.03.2007, 12:59:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 01:39 |