![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2003 Skąd: Polska / Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Posiadam dwie tabele. W pierwszej mam informacje o zdjeciu
(TABLE_FOTO -> foto_id,name,kategoria) a w drugiej mam parametry zdjęcia (TABLE_PARAMETERS -> foto_id,shows,punkty). Robię wyszukiwarkę i chciałbym wyszukać zdjęcia wg ilości wyświetleń (shows) lub wg ilości punktów (punkty) z danej kategorii. Będzie to zapytanie zawierające w sobie napewno dwa selecty. Jednak nie wiem jak napisać takie zapytanie. Proszę o pomoc w tej sprawie. Michał |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
ja widze bardzo fajne rozwizanie
otoz blad jest iz podzieliles te dwie tabele spokojnie moga istniec jako jedna tylko do 1 dodajesz te dwie kolumny z 2 tabeli i nie trzeba juz sie meczyc [sql:1:ecafddb1fb]SELECT * FROM table_foto order by shows[/sql:1:ecafddb1fb] Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No a jesli juz muszą być podzielone, to wystarczy połączyć je w zapytaniu:
[sql:1:573894f9f7] SELECT f.foto_id AS id, f.name as name, f.kategoria as kategoria, p.shows as shows, p.punkty as punkty FROM TABLE_FOTO as f, TABLE_PARAMETERS as p WHERE f.foto_id = p.foto_id ORDER BY shows, punkty [/sql:1:573894f9f7] Zgadzam się jednak z opinią, że bez sensu jest taki podział. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2003 Skąd: Polska / Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No a jesli juz muszą być podzielone, to wystarczy połączyć je w zapytaniu:
[sql:1:f6bd13ffc4] SELECT f.foto_id AS id, f.name as name, f.kategoria as kategoria, p.shows as shows, p.punkty as punkty FROM TABLE_FOTO as f, TABLE_PARAMETERS as p WHERE f.foto_id = p.foto_id ORDER BY shows, punkty [/sql:1:f6bd13ffc4] Zgadzam się jednak z opinią, że bez sensu jest taki podział. Hehe, dzięki za pomoc, ale już właśnie przyszedłem po rozum do głowy i połączyłem obie tabelki. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:01 |