![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 16.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z checkboxami które mają być wysłane do bazy, a dokładniej jeżeli checkbox będzie zaznaczony to w bazie zapisana będzie 1 jeżeli nie będzie to 0 , napisałem coś ale to za bardzo nie chce mi działać, więc proszę o pomoc. <?php ... if(isset($_POST['mon'])) { $var=0; for ($i = $var ; $i < 6 ; $i ++){ if(!empty($_POST["$i"])) { $m [".$i."] = '1'; } else { $m [".$i."] = '0' ; } $sql = "INSERT INTO monit_czynnosc (wysz, tel, mail, wizyta, podpis, inne) VALUES ( '$m[1]','$m[2]','$m[3]','$m[4]','$m[5]','$m[6]' )" ; .... ?> ,a w formularzu <input type="checkbox" name="$i" /> .... .... Będę wdzięczny za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod php umieszczaj w przeznaczonym do tego celu tag-u! (zaraportowane)
Twój problem jest dosyć banalny więc raczej bardziej nadawałby się do działu "Przedszkole". (zaraportowane) Sprawa jest taka: name to nazwa checkbox-a. Jeżeli nazwiesz go np. PLEC, to w php jego wartość wyświetlisz dzięki $_POST['PLEC'] (jeżeli taką metodę przesyłu danych ustalisz w formularzu). Aby zaznaczony checkbox miał jakąś zawartość, musisz ustalić dodatkowo value. Value określa jaką zawartość ma zmienna ($_POST['PLEC'] w tym wypadku) gdy zostanie zaznaczone. Pozdrawiam. Ten post edytował Kildyt 14.12.2008, 12:14:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:47 |