![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę zrobić stronę w PHP, która odczytuje, zapisuje i wyszukuje wartości z bazy danych. Odczytywanie mam zrobione, teraz się zajmuje wyszukiwaniem i mam problem. Zrobiłem w HTML'u formularz o polach Marka, Model, Rocznik, Kolor (odpowiednio $a, $b, $c, $d). Chcę zrobić tak, by po wpisaniu np. Astra, 1999 wyszukało mi wszystkie astry niezależnie od koloru i ofc marki
![]() CODE Menu $a=$_POST["a"]; $b=$_POST["b"]; $c=$_POST["c"]; $d=$_POST["d"]; $i=mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal'); if(!@mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal')) { exit('Wystąpił błąd numer ('.mysql_errno().'): '.mysql_error().' '); } mysql_query("use kuba"); if(!empty($a=' ') && !empty($b=' ') && !empty($c=' ') && !empty($d=' ')) { $w=mysql_query("SELECT * FROM Samochody WHERE Marka='$a'AND Model='$b' AND Rocznik='$c' AND Kolor='$d' "); echo(''); echo('Samochody'); while ($r=mysql_fetch_assoc($w)) { echo('Marka: '.$r[Marka].''); echo('Model: '.$r[Model].''); echo('Rocznik: '.$r[Rocznik].''); echo('Kolor: '.$r[Kolor].''); echo(' '); } echo(''); } else { } ?> <HTML> <TITLE>Menu</TITLE> <BODY bgcolor="black"> <FONT color="white"> <?php $a=$_POST["a"]; $b=$_POST["b"]; $c=$_POST["c"]; $d=$_POST["d"]; $i=mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal'); if(!@mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal')) { exit('Wystąpił błąd numer ('.mysql_errno().'): <b>'.mysql_error().'</br>'); } mysql_query("use kuba"); if(!empty($a=' ') && !empty($b=' ') && !empty($c=' ') && !empty($d=' ')) { $w=mysql_query("SELECT * FROM Samochody WHERE Marka='$a'AND Model='$b' AND Rocznik='$c' AND Kolor='$d' "); echo('<table border="0">'); echo('<TR><TD colspan="2"><B>Samochody</B></TD></TR>'); while ($r=mysql_fetch_assoc($w)) { echo('<TR><TD align="right"><FONT color="white" size="4" face="Arial"><B>Marka: </B></TD><TD><FONT color="white" size="4" face="Arial">'.$r[Marka].'</TD></TR>'); echo('<TR><TD align="right"><FONT color="white" size="4" face="Arial"><B>Model: </B></TD><TD><FONT color="white" size="4" face="Arial">'.$r[Model].'</TD></TR>'); echo('<TR><TD align="right"><FONT color="white" size="4" face="Arial"><B>Rocznik: </B></TD><TD><FONT color="white" size="4" face="Arial">'.$r[Rocznik].'</TD></TR>'); echo('<TR><TD align="right"><FONT color="white" size="4" face="Arial"><B>Kolor: </B></TD><TD><FONT color="white" size="4" face="Arial">'.$r[Kolor].'</TD></TR>'); echo('<TR><TD colspan="2"> </TD></TR>'); } echo('</Table>'); } else { } ?> </BODY> </FONT> </HTML> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie, nie zrobiles. popelniles mase bledow.
zobacz jak ja przypisuje cos do tablicy a jak ty... po raz ostatni prosze o wlasciwe bbcode! dla php ma to byc [php] -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro popełniłem masę błędów, to czy mógłbyś mi je wskazać ? Dopiero zaczynam z PHP.
|
|
|
![]()
|
|
zle sie wyrazilem: popelniles jeden blad powielony wiele razy
![]() u mnie jest: $wh[] = a u ciebie: $z = chodzi o brak [] pozatym skoro Model to tekst to powinno byc: $z[]="Model='$d'"; analogicznie reszta. analizuj troche to lepiej -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Poprawiłem to, lecz nadal wyskakuje błąd w 60 linii:
Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\kuba\wyszukaj.php on line 60 W jakim celu jest to "[]" ? |
|
|
![]()
|
|
zjadles spacje:
poczatkujacy poczatkujacym, ale kopiowac moglbys lepiej. rozbuduj to o:
Cytat W jakim celu jest to "[]" ? zeby dodac cos do tablicy a nie nadpisac zmienna co ty robiles
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
To jest aktualny kod:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jakim celu jest to "[]" ? http://pl.php.net/manual/pl/language.types.array.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Wszystko działa, dzięki
![]() Moglibyście mi jeszcze wytłumaczyć, do czego służy i czemu została zastosowana akurat tablica array() ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A google gryzą?
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Nie gryzą, ale szczerze mówiąc niewiele z tego zrozumiałem.
|
|
|
![]()
|
|
no $z to tablica wiec zostalo uzyte array()
![]()
jawnie mowisz ze $z to tablica. teraz bez problemu mozesz operowac na $z jak na tablicy. Jakbys tego nie zrobil to php rzucałby ci NOTICEami -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:42 |