![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Projektuje baze danych "przychodnia lekarska" to jest link do schematu bazy: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...93f9e8169d.html i mam pewien problem z relacja jeden-do-jednego w tabelach: ZW_LEKARSKIE i WIZYTA. Poniewaz jest to relacja 1-1 wiec id_zwolnienie zostalo umieszczone w tabeli WIZYTA, ale jesli chce jakakolwiek tabela polaczyc z tabela WIZYTA np. WIZYTA i RECEPTA to w tabeli RECEPTA tworzy sie id_wizyta oraz id_zwolnienie. I tu jest problem. Czy musze teraz polaczyc tabele RECEPTA z tabela ZW_LEKARSKIE (wedlug mnie to jest bez sensu) ![]() RECEPTA id_recepta id_wizyta data_rec ![]() Szczerze to pogubilam sie w tym wszystkim. Prosze o rade i z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to pokolei:
1) czemu to wizyta ma id_zwolenienie? Wydaje mi się ze powinno miec na odwrot, ze to zwolnienie powinno miec id_wizyta. Przeciez to zwolnienie zalezy od wizyty, a nie wizyta od zwolnienia. 2) poco zwolnienie ma id_lekarza? raczej lekarz jest ten sam co bylas na wizycie i co dawal zwolnienie. 3) i tu twoje pytanie z recepta: no raczej sama id_wizyta wystarczy. majac wizyte dojdziesz do ewentualnego zwolnienia. Reszty bazy nie przegladalem -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo Ci dziekuje!!!
Po przeanalizowaniu Twioch rad stwierdzam, ze masz racje, jeszcze raz dziekuje:) Teraz to ma sens. Nanioslam do schematu poprawki i wyglada to tak - podaje link do schematu bazy: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...8758b02b77.html Mam jeszcze jedna prosbe, gdybys mogl zerknac na calosc bazy czy jest ok, szczegolnie chodzi mi o relacje : REJESTRACJA i WIZYTA oraz ZATRUDNIENIE i ADRES_ZATRUD. Dzieki. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:31 |