Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Problem z odpaleniem rozszerzenia mysql dla php
__note

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wiem, że prawie na pewno problem tkwi gdzieś u mnie i raczej nie jesteście w stanie mi pomóc, ale pytam z nadzieją, że moze ktoś miał podobny problem. Otóz niedawno zainstalowałem sobie apache (najnowszy z wersji 1), php i mysql. Wszystko było ok, działał php+mysql na apache. Później zabrałem się za testowanie/naukę kilku extensionów php (tak więc troche w php.ini robiłem) i nie korzytsałem parę dni z mysqla w php. Wczoraj przy okazji jakieś roboty odpalam phpMyAdmina i wyskoczyło: "nie udało się załadować modułu mysql,<br />proszę sprawdzić konfigurację PHP". Sprawdzam własnym skryptem i wyskakuje "Call to undefined function mysql_connect()". Sprawdzam php.ini , rozszerzenia ustawione dobrze. Sam mysql z konsoli dziala normalnie, php_mysql.dll jest tam gdzie ma być, o co chodzi (dodam, że inne extensiony dzialają, w phpinfo() nie wyświetla się osobna sekcja dla mysql)?
Go to the top of the page
+Quote Post
Kicok

-----

W phpinfo będziesz miał na górze pole: "Configuration File (php.ini) Path". Sprawdź, czy w tym pliku masz włączony moduł MySQL. Jeśli nie, to usuń średnik.

Zrestartuj serwer i sprawdź, czy błąd się nadal pojawia. Możliwe także, że PHP nie widzi pliku libmysql.dll, więc skopiuj go sobie najlepiej do WINDOWS/system32/
+Quote Post
__note

-----

Niestety, mysql jest włączony w php.ini (prawidłowym), libmysql.dll jest w system32 i nie działa;/
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:36