![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem związany z kodowaniem znaków, a konkretniej mówiąc z ich wyświetlaniem. Cała strona używa kodowanie ISO-8859-2. Do tej pory tworząc tabele w phpmyadmin nie zwracałem uwagi na to jakie kodowanie stosuje do swoich tabel - po prostu działały. Obecnie po utworzeniu tabeli, dodałem rekord z treścią gdzie oczywiście znalazły się polskie ogonki (ą, ę, ł, ć, itd.) Gdy pobieram dane z bazy i wyświetlam do strony widzę kleksy
![]() Byłbym wdzięczny za jakąś poradę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 16.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdy ja walczyłem z polskimi znakami pomógł mi artykuł:
http://tosiek.pl/o-co-chodzi-z-latin1-i-dl...-polskie-znaki/ Zrobiłem na początku PHP ini_set('default_charset', 'UTF-8'); a potem ustawienie kodowania dla połączenia z mysql $pdo = new PDO($dsn, $user, $password, array(PDO::MYSQL_ATTR_INIT_COMMAND => "SET NAMES latin1")); Najbardziej zdziwiło mnie, że kodowanie latin1, ISO-8859-1 nie obsługuje polskich znaków ani nie istnieją one w tym kodowaniu ![]() Oczywiście Ty możesz mieć inne kodowania, ale może coś zadziała. Ogólnie jednym jest kodowanie w bazie, a jeszcze innym kodowanie połączenia. To potrafi się zmieniać nawet w zależności od hostingu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 1 Dołączył: 25.11.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dwie podpowiedzi na początek:
1. Sprawdź czy w znaczniku meta masz ustawione dobre kodowanie 2. Sprawdź czy pliki php masz ZAPISANE w tym samym kodowaniu PS: polecam utf8 ![]() Ten post edytował Majzok 22.11.2010, 23:55:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 8 Dołączył: 13.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj SET NAMES do ustawienia kodowania przed pobraniem danych
-------------------- Web usability
Program Partnerski |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze sprawdź czy dodając rekord "z ręki" do bazy danych dodaje się bez problemu jeśli tak to problem jest z kodowanie pliku najprawdopodobniej masz zapisany plik w win albo czymś takim a kodowanie dokumentu całego (wyświetlanie strony) w innym kodowaniu masz i tu jest problem zmień kodowanie pliku.
-------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
W bazie danych w strukturze ma być ustawione na:
A na stronie w sekcji head:
Pozdrawiam -------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem związany z kodowaniem znaków, a konkretniej mówiąc z ich wyświetlaniem. Cała strona używa kodowanie ISO-8859-2. Do tej pory tworząc tabele w phpmyadmin nie zwracałem uwagi na to jakie kodowanie stosuje do swoich tabel - po prostu działały. Obecnie po utworzeniu tabeli, dodałem rekord z treścią gdzie oczywiście znalazły się polskie ogonki (ą, ę, ł, ć, itd.) Gdy pobieram dane z bazy i wyświetlam do strony widzę kleksy ![]() Byłbym wdzięczny za jakąś poradę. Witam musisz w szczególności ujednolicić kodowanie dla całej bazy danych , tabel , i kolumn najlepiej żeby to było kodowanie utf-8 jeżeli masz kodowanie utf-8 ustawione w bazie danych to musisz mieć także takie same kodowanie dla całej strony . |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
ale wiesz, że zamiast polskich znaków wstawiasz odpowiedniki? http://www.kurshtml.boo.pl/generatory/unicode.html
-------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:37 |