![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 3 Dołączył: 28.10.2008 Skąd: Łuków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem z krzczkowaniem. Otóż o co chodzi:
Strona jest kodowana
I wszystko ladnie dziala pod index.php Kiedy jednak stworzylem plik sessions.php zaczyna mi krzaczkowac niektóre z polskich znaków mimo iż użyłem tego samego zestawu kodowania. W pliku index.php tworzę sporo zmiennych sesyjnych i aby sie w nich nie pogubic stworzylem plik sessions.php aby moc je podgldac. Czy zmiennym sesyjne przejmuja kodowanie serwera? Jezeli nie to dla czego mi krzaczkuje? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm, może pierwszy plik zapisałeś z kodowaniem win, a drugi z jakimś innym. Chodzi tu o kodowanie programu w którym piszesz skrypty...
Ten post edytował ShadowD 3.11.2008, 16:45:51 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Manwe89, z mojego doświadczenia windows-1250 to najgorsze kodowanie jakie możesz wybrać. Wybierz jeden charset i używaj go wszędzie w twoich skryptach. Jakiego edytora używasz? Większość ma możliwość zapisania plików w wybranym przez ciebie kodowaniu. Najlepszy według mnie charset to utf-8 - można go używać w prawie każdym języku.
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 3 Dołączył: 28.10.2008 Skąd: Łuków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
psize w notatniku2, ale strone ktora dostalem do modyfikacji byla zapisana w windows 1250 wiec mam problem teraz bo poo zminie kodowania mialbym mnostwo krzaczkow
![]() i jeszcze jedno pytanie... jak zapisac plik txt z wybranym kodowaniem??;> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 2 Dołączył: 6.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- eee yyy portfolio
|
|
|
![]()
|
|
już sobie z tym poradzilem, aczkolwiek mam kolejny problem... ah te polski litery
kiedy zapisuje ciag znaków: żźćśąęó w pliku ladnie sie zapisuje. kiedy jednak zapisuje to co jest w zmiennej sesyjnej to mi krzaczkuje ;/ calej stronie zmienilem kodowanie na utf-8. kiedy wyswietlam zawartosc tej zmiennej przez php nie ma krzaczkow |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może powinieneś sprawdzić jakie masz domyślne ustawienia serwera i spróbować wymuszać nagłówek
header("Content-Type: text/html; charset=windows-1250"); Ten post edytował JoShiMa 5.11.2008, 10:12:24 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JoShiMa, miałeś oczywiście na myśli:
Prawda? No i Manwe89 że wszystkie pliki w twoim projekcie są zapisane w utf-8? -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie. Miałam na myśli charset=windows-1250 gdyż kolega zaznaczył, że ma wszystko w tym kodowaniu. Mimo, że sama staram się jak moge nie używac tego kodowania nie moją rzeczą jest namawiać go na zmianę skoro szuka porady dotyczącej windows-1250
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Ugh, sorry za "miałeś"
![]() calej stronie zmienilem kodowanie na utf-8
Ten post edytował bregovic 4.11.2008, 17:50:52 -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
|
|
![]()
|
|
Mniejsza o wafelki. Bardzo jestem ciekawa, czy problem dało się rozwiązać.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:42 |