![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na wstępie witam,
Przejrzałem część tego forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie - znalazłem podobne tematy i problemy, jednakże odpowiedzi się nie doszukałem. Tamte metody niestety u mnie nie podziałały. A teraz o co chodzi: Zainstalowałem u siebie na lokalnym komputerze vertrigoserv (wersja 2.18). Wszystko przebiegło pomyślnie, wszystkie komponenty się zainstalowały i niby jest ok. Problem jednak pojawił się przy imporcie starszych baz (3.x, 4.x) do tej z vertrigoserv (versja 5.x). Otóż po zaimportowaniu danych w phpmyadmin i bazie wszystkie znaki wyświetlane są prawidłowo, jednakże w momencie wyrzucenia tych informacji na stronę www, to zamiast polskich znaków pojawiają się wszędzie "?". Nie jest to problem z kodowaniem strony, czy też z systemem porównań dla MySQL czy tabel, ponieważ wszędzie jest kodowanie ISO-8859-2. Problem jest w jednym ustawieniu "System kodowania znaków dla MySQL", które statycznie ustawione jest na "UTF-8 Unicode (utf8)" i nie mogę tego zmienić... Czy ma ktoś pomysł, jak mogę zmienić to ustawienie, aby również było Latin-2 (iso)? Screen z tym o czym piszę: ![]() Dla porównania na home.pl (z którego to zgrałem bazę) wygląda to następująco: ![]() I własnie taki efekt chce mieć u siebie - dokładnie taką, stałą konfigurację (domyślnie). Będę wdzięczny za pomoc i wszelkie sugestie z czym może być problem. Ten post edytował dymitros 7.09.2007, 14:24:57 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odzew.
Na tej stronie niestety nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Jest tam dokładny opis tego, jak sobie poradzić przy samym przenoszeniu baz z innych serwerów/wersji, jednakże nie ma opisu jak zmienić (na stałe) domyślnego kodowania MySQL'a. ![]() Tak więc jeszcze raz dzięki, a ja szukam (i czekam) dalej. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz kodowanie tylko nagłówkiem czy program także Ci koduje?
|
|
|
![]()
|
|
Chyba nie rozumiem pytania... w stosunku do mojego kontekstu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a zmiana w my.ini linijki
default-character-set= na odpowiednia wartość nie zadowala ? jak nie to pewnikiem podczas instalacji bazki definiuje się z jakim charsetem ma być mysql uruchamiany. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:15 |