![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2003 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem początkujący w php i ucze sie z ksiazk i mam taki problem z klasą:
<?php //pierwsza klasa class MojaKlasa { function WiadomoscPowitalna($argument) { return "Witaj" . $argument; } } //tworzenie nowej kopii klasy $MojObiekt = new MojaKlasa(); //wywolanie funkcji WiadomoscPowitalna i zapisanie wyniku wykonania funkcji $zwrot = $MojObiekt -> WiadomoscPowitalna("Wiktor"); //wyswietlenie wynikow print("$zwrot.<br>"); //druga klasa class Klasa { var $WyswietlanaNazwa = "Wszyscy"; function DodajNazwe($argument) { $this -> WyswietlanaNazwa = $argument; } function WiadomoscPowitalna() { return "Witaj " . $this -> WyswietlanaNazwa; } } //tworzenie pierwszej kopii klasy $MojObiekt1 = new Klasa(); //Wywolanie funkcji WiadomoscPowitalna i zapisanie wyniku wykonania funkcji $zwrot = $MojObiekt1 -> WiadomoscPowitalna(); //wyswietlanie wynikow print("$zwrot.<br>"); //tworzenie drugiej kopii $MojObiekt2 = new Klasa(); $MojObiekt2 -> DodajNazwe("Kubus"); $zwrot = $MojObiekt -> WiadomoscPowitalna(); //wyswietlenie wynikow print("$zwrot"); ?> Wywala blad: Warning: Missing argument 1 for wiadomoscpowitalna() in d:usrapachehttpdhtmlobiekty.php on line 17 Witaj O co chodzi? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:fc37b9d8a3]</php
$zwrot = $MojObiekt -> WiadomoscPowitalna(); <------- //wyswietlenie wynikow print("$zwrot"); ?>[/php:1:fc37b9d8a3] Tu jest błąd - literówka... Przypominam o znacznikach php bo nie można się połapać w tych waszych skryptach... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2003 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki - ale ja jestem slepy...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:08 |