![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 252 Pomógł: 2 Dołączył: 4.12.2004 Skąd: Skierniewice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, problem jak widać podstawowy ale już na tyle razy zmieniałem kod że zauważyłem iż wstawiam już te ify na "łapu capu", mogłby mi ktoś powiedzieć jak to poprawić, ja już nie mam koncepcji ( wyskakuje mi taki błąd Parse error: parse error, unexpected T_ELSE in c:\program files\easyphp1-7\www\praca\logowanie.php on line 52 ). chodzi o to żeby sprawdzić czy zmienna test jest ustawiona na "tak" czy na "nie", Jesli na tak to wyswietlic komunikat "Nie można 2 razy rozwiązywać testu" i zakonczyc skrypt a jesli na nie to ustwic ją na "tak" i przejsc dalej.
Kod:
Ten post edytował artur81 1.02.2005, 19:48:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ladnie napisany kod - czytelnie :P
korzystasz czasem z jakiejs ksiazki? bo jedna mi nachodzi na mysl ... na pierwszy rzut oka brakuje mi kilku domkniec nawiasow klamrowych. nie wczytuje sie w kod, ale albo nie domknales else dla if ($test = tak) albo zamiast drugiego else powinienes wstawic elseif posprawdzaj domkniecia. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 252 Pomógł: 2 Dołączył: 4.12.2004 Skąd: Skierniewice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
@ hmmm :A zgadza się, poczytna książeczka (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Swoją drogą podomykane mam wszystkie if'y, sprawdzalem, tak mysle ze jak nie dojde jak to zrobic to bede musial dac przed tą strona jeszcze jedną i tam sprawdzic ten warunek. Pod górę, ale trudno... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to policz :P
chodzi mi o ta czesc kodu: po header nie domknales nawiasu ... ;) |
|
|
![]()
|
|
Teraz to już przegiąłem na maxa ( zmiany w kodzie- sam się już pogubiłem), aha i tak nawiasem mówiąc mogłbu któryś z moderatorów usunąc tego posta (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Proponuję taki układ: ja poczytam manuala, a Wy uznajcie że nie było tematu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Sorki za zajęcie czasu. Ten post edytował artur81 1.02.2005, 19:52:52 |
|
|
![]()
|
|
wyrzuca blad, bo wychodzi cos takiego
a przeciez else moze byc tylko jedno ... wstaw domkniecie nawiasu i sprawdz, a jezeli tego domkniecia tam nie powinno byc, bo zamien srodkowe else na elseif |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie czytasz dokładnie postów,
primo
tak nie może być ! 'tak' jest ciągiem i musi być zapisany w podwójnym apostrofie "" po drugie jak już pisał hmm
Ten post edytował ennics 1.02.2005, 19:54:23 |
|
|
![]()
|
|
@ennics co do primo to sie zgodze, a do drugiej uwagi tylko po czesci, bo tamta klamra, przy ktorej napisales komentarz w kodzie, ze jest niepotrzebna, w rzeczywistosci jest potrzebna ;)
|
|
|
![]()
|
|
muszę przyznać Ci rację, jakby to powiedzieć... przeliczyłem się :roll2:
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuję jeszcze raz za pomoc , ale po moich przeróbkach kod już wcale nie przypomina tego który jest na górze, na dzisiaj to ja już podziękuję, jutro przeanalizuje kod jeszcze raz, uwzględnie Wasze poprawki i ewentualnie się odezwę ... Sorki za zajęcie czasu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
ennics: jeszcze jedno, niekoniecznie w podwojnym apostrofie, duzo lepiej umiescic w pojedynczym ' '
|
|
|
![]()
|
|
twoj kod, z trzema poprawkami:
1. domkniecie nawiasu 2. == zamiast = 3. warunek powinien byc w apostrofie: 'tak' nie wiem, czy gdzies jeszcze sa bledy :P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A teraz spojrzcie na ten sposob kodowania, widac gdzier sie ktore if i else zaczynaja i widac od razu bledy
Ten post edytował dr_bonzo 1.02.2005, 20:11:07 |
|
|
![]()
|
|
piszac w kodzie na samym dole komentarz
ktos moze pomyslec, ze to akurat tam ja trzeba wstawic ... a co do czytelnosci ... to zaczal dobrze, zle skonczyl :P jak dla mnie zapis: jest malo czytelny ... chyba kwestia przyzwyczajenia. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(hmmm @ 2005-02-01 20:18:26) piszac w kodzie na samym dole komentarz ktos moze pomyslec, ze to akurat tam ja trzeba wstawic ... No bo tam jej brakuje, tylko nie wstawilem jej bo nie sprawdzalem logiki programu, byc moze miala by byc przed $_SESSION... Cytat a co do czytelnosci ... to zaczal dobrze, zle skonczyl (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Ja? On? |
|
|
![]()
|
|
hehe. co do czytelnosci to on - @artur81 ;)
a na logike, to domkniecia brakuje tam gdzie je dostawilem - na moja logike. no ale moge sie mylic :P |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:00 |