![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chcąc minimalnie chociaż ukryć w bazie danych hasła, do zapisywania ich używam polecenia:
I bardzo ładnie powoduje mi on zakodowanie hasła do ciągu np. takiego: 6baecde462cdb51c i super jest - gra muzyka. Do logowania mam stworzoną tabelę'tmp_hasla', gdzie ładuję na chwilę hasło podane z formularza logowania, również używając PASSWORT(). Teoretycznie powineinem mieć identyczne zapisy: w tmp_hasla i w tabeli z użytkownikami. I to działa. Ale co jakiś czas robią się dziwna rzecz. Już raz tak miałem, ale problem zniknął, zanim miałem czas się nim zająć, więc zapomniałem o tym. Teraz jest znów. Sprawa polega na tym, że w 'tmp_hasla' po zastosowaniu polecenia PASSWORD() pojawia mi się, zamiast powyższego ciągu, coś takiego: Kod *F7EF30EFED1E8C20906 Uniemożliwia to logowanie, a wiem na pewno, że hasło, które podaje jest stuprocentowo dobre. Czy ktoś wie, co się dzieje? I jak z tym walczyć, i temu zaradzić? Pozdrawiam! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bład nr jeden to
Nie wiem jak wyglądają pola w tabelach więc cięzko coś wymysleć. Osobiście kożystam z MD5() i nigdy nie mialem najmniejszych problemow, poza tym tą samą funkcje mam dostępną w php. -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
bład nr jeden to
@Ship nie chce cie rozczarowac, ale to ty teraz walnales blad. zobacz w jakim kontekscie on tego uzyl. @Tarcil jak juz wspomniano: nalezy uzywac md5() w php. PASSWORD w mysql jest srednio bezpieczne jesli chodzi o zwracany rezultat. a jak do tego dojdą rozne wersje mysql to wogole mozna sie pochlastac -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie
![]() Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dokładnie tak jak napisał poprzednik...
podejrzewam, że masz dwie różne wersje mysqla - miałem ten sam problem przy przenoszenie jednego z moich starszych skryptów |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:40 |