![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie:)
Kurcze mam pewien problem z formularzem;// Chodzi o to, że po naciśnięciu przycisku chciałbym żeby pokazywała się wiadomość;/ Niestety nie działa.. Znaczy działa gdy jest samo fieldset, jednak gdy zmieniam na form, wówczas już nie pokazuje się;/
i funkcja wywołująca go:
Baaardzo będę wdzięczny za pomoc.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 30 Dołączył: 9.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zamień #messageSent na #message, a #contactForm na .form?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Przecież klikając na submit wysyłasz forma czyli przeładowujesz stronę. Nic więc dziwnego, że ci nie działa.
Jeśli submitem nie chcesz wysyłać forma to zablokuj przycisk submit, o tak: onclick="closeForm();return false;" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nospor (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) Pomogłeś(IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Teraz się wyświetla. Tylko sprawa jest głębsza ponieważ formularz będzie wysyłany... To jest formularz logowania, dlatego chce żeby w miejscu MessageSent pojawiał się komunikat błędnego podania hasła jeśli tak się wydarzy...
Czy wiecie jak to powiązać? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Skoro dałeś to w dziale ajax to zakładam, że chcesz to zrobić ajaxem. W takim razie pytanie do Ciebie: gdzie tu jest ajax? Nigdzie nie widzę.
|
|
|
![]()
|
|
Hmm, szczerze powiem, że chwile czytałem i widziałem tutek odbywający się na polach fieldset i wszystko ładnie działało;/ Nie sądziłem iż musi być to rozlegle rozbudowane;/ Tak więc laik ze mnie w tej dziedzinie, tylko, że właśnie do panelu logowania na stronie idealnie pasowałoby mi to.. Hmm trudna droga żeby to wykonać? Bo z czasem na wykonanie u mnie trochę krucho:-/
Nie chce spamować, ale czy chodzi mniej więcej o taką strukturę? Link Tutorial |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, znacznie łatwiej to będzie wyglądać.
http://api.jquery.com/jQuery.post/ Wysyłasz formularz pod adres gdzie byś go normalnie wysłał - tam gdzie jest skrypt logowania. Plik ten musi Ci zwrócić dane - najprościej html lub json - w zależności co zwróci wyświetlasz błąd lub np. robisz przekierowanie. Zamiast onClick użyj http://api.jquery.com/submit/ Zatrzymanie wysłania submit http://api.jquery.com/event.preventDefault/ Ten post edytował markonix 19.05.2011, 09:32:01 |
|
|
![]()
|
|
Oooooo! Na pewno to zobacze:) Tyle , że chyba nie będę miał dziś czasu bo podstrony męczę..
hmmm, a powiedz mi, czy modyfikowanie tego skryptu na wyświetlanie komunikatów ajaxowe będzie trudną rzeczą(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) W ogóle co powiesz na temat skryptu? Może być(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
Jeszcze chciałbym dorobić, że po 3 błędnych logowania powstaje blokada, ale na tą chwilę nie wiem jak się za to zabrać i podejrzewam, iż musiałbym trochę posiedzieć.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Blokada po stronie serwera - IP zapisywane w bazie z datą unix lub słabsza metoda - sesja (tylko jeśli to ma być chwilowa blokada).
Kod, który służy do logowania po stronie PHP w żaden sposób nie określa czy będzie go trudno przerobić na ajax bo NIE MA TO ZNACZENIA. Ajax to metoda, sposób na przesyłanie informacji, a nie skrypty. Za pomocą paru linijek kodu wysyłasz dane z formularza pod określony link pod, którym jest skrypt PHP (i jakie tu ma znaczenie jego długość?). Skrypt zwraca jakieś komunikaty - najprościej po prostu to co wyświetlisz za pomocą "echo". Komunikaty te już odbierasz po stronie JS - i na podanych stronach są przykłady. Ten post edytował markonix 22.05.2011, 11:27:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 19:11 |