![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej!
Otóż mam taki problem, a raczej kilka... Staram się stworzyć bazę na podstawie 2 tabel.
Niby wszystko ładnie pięknie, ale schody zaczynają się kiedy kombinuję z relacjami w tych 2 tabelach. Chciał bym utworzyć relację między tymi tabelami po przez 'channel'. W zasadzie, to nawet tych pól 'id' nie potrzebuje, chyba. Sam już nie wiem. Próbowałem ustawiac primary/unique keye na id i na channel w róznych konfiguracjach. Zawsze napotykam jakieś problemy, błędy... Albo nie da się ustawić relacji na channel, tylko na id. Albo nie da się dodawać danych do bazy, a relacje da się ustawić i na id i na channel. Albo jakies inne problemy, typu nie da się ustawić opcji primary key w którejś tabeli... Jednym słowem... Chcę relacji między tabelami poprzez channel. commands.id, users.id i users.channel mają być unikalne. Ktoś podrzuci jakieś konkretne, gotowe rozwiązanie na te 2 tabele? Bo już nie mam do tego siły na ten moment, no i nie chce mi się przerabiać całego sql'a od 0 żeby to ogarnąć w całości. Wersja MySQL: 5.5.41 Ten post edytował n0zz 1.03.2015, 05:33:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 13:54 |