![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 10.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem z ajaxem, natomiast robię walidację formularza rejestracji w jquery, wygląda on tak:
tutaj formularz:
oraz plik register_create.php
dlaczego ajax nie działa? Próbowałem pisać w pliku register_create.php np.
ale też nie działa. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co to znaczy "nie działa"? Na oko nie robisz nic z domyślną akcją inputa więc pewnie wysyła standardowo formularz.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nie rób submita, bo on przeładuje przeglądarkę. Daj tam zwykły przycisk i o jQuery'uj go (click).
2. Nie przesyłasz żadnych danych przez AJAXa. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 10.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
input type submit jest po za <form> więc nie przeładuje. Skrypt obecny można zobaczyć tutaj:
http://damianpsp.xaa.pl/our/?site=index klikając na zarejestruj się na górze strony. Chcę zrobić, że jak będzie all ok (czyli zmienna w js bedzie rowna true) to do bazy danych dodaje usera, jak to przesłać? w sumie dopiero zaczynam z jquery. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ajaxa wysylasz na taki link:
http://damianpsp.xaa.pl/our/register_create.php?name=damian a przecież on nie istnieje.... weź korzystaj z FIREBUG w FIREFOX bo latasz po forach z takimi pierdułami ze glowa mała ![]() ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
if(status == true){
var name_space = name.val().split(' '); var age_val = age.val(); var email_val = email.val(); var pass_val = pass.val(); $.get('site/register_create.php', { first-name: ""+name_space[0], last-name: ""+name_space[1], age: ""+age_val, email: ""+email_val, password: ""+pass_val }); } dlaczego to nie chce działać? jakos zmienne zle zapisuje? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zainstaluj FIREBUG jak cię prosiłem, a zobaczysz czemu ci nie działa..... no szanuj nasz czas.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
szanuję ale Ty pisząc tutaj to teraz, mogłeś napisać o co tutaj chodzi i już...
Mam Chrome i nie chce zmieniać przeglądarki. |
|
|
![]()
|
|
1) Skoro bawisz się ajaxem to wypadałoby by posiadać narzędzia do łatwej analizy. Takim narzędziem jest FIREBUG i jest on darmowy
2) Chrome też posiada konsole błędów. Jak nie zaczniesz korzystać z takich narzędzi to temat ci zamknę. Forum nie służy do wskazywania rzeczy, które user może zobaczyć sam. ps: first-name - tu masz między innymi błąd. Nie możesz w nazwach używać myślnika bo to jest ni mniej ni więcej minus. Używaj pokreślenia: first_name Jakbyś użył narzędzia o którym wspomniałem, to ten błąd byś miał pokazany. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
mam w register_create.php taki skrypt:
dane $_GET przesyłam ajaxem i nie wiem nie dodaje do bazy danych, tak wyglada ajax:
prosze o help:) Ten post edytował damianpsp2000 17.10.2012, 18:32:54 |
|
|
![]()
|
|
Po pierwsze wywal to:
window.location.href = "?site=index"; Bo robisz od razu przekierowanie i nic nie widzisz Po drugie: zacznij w koncu używać tego o co prosiłem, bo błąd masz tam podany jak na dłoni zgodnie z umową zamykam. edit:otwieram -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:49 |