Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Problem
Krizz85

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Mam 2 tabele
1. zawodnicy (id_zawodnika int primary key, imie varchar(20), id_dru int references druzyna(id_druzyny), punkty int),
2. druzyna (id_druzyny int primary key, nazwa varchar, punkty int)

Kazda druzyna ma kilku zawodnikow.

Zakladajac ze wygral zawodnik o id=1 odtrzymuje on 3 punkty i tak samo jego druzyna, tak samo jest z miejscem 2 i 3.

Z samym poleceniem co do punktacji zawodnikow nie bylo problemu wyglada to mniej wiecej tak:
  1. UPDATE zawodnicy SET punkty = punkty + 3 WHERE id_zawodnika = $zwyciezca

mam natomiast maly problem jak przydzielic punkty druzynie. Jezeli ktos moglby mi pomoc bylbym bardzo wdzieczny (jakas regula badz kod w php)

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
barat

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

musisz złączyć (LEFT JOIN) tabele odpowiedzialną za ranking drużyn i tabelę odpowiedzialną za to kto jest w danej drużynie ...

Następnie dodać punkty w tabeli z rankingiem drużyn WHERE zawodnik w drużynie z tabeli drużyn = $zwyciezna AND drużyna w tabeli drużyn = drużyna w tabeli rankingu drużyn (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Zadziała to tak, że najpierw z tabeli drużyn znajdzie sobie usera, przez co będziesz miał info w jakiej jest drużynie, następnie w tabeli rankingu zrobi UPDATE tej drużynie która należy do tego zawodnika który właśnie został odnaleziony.

Chyba tak to będzie - nie da sie konkretniej bo nie znamy konstrukcji Twojej bazy danych (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował barat 26.05.2007, 17:57:51
+Quote Post
DeyV

Grupa: Zarząd

zmień tytuł tego tematu na zgodny z wymaganiami forum.

1. UPDATE druzyna SET punkty = punkty + 3
  2. WHERE id_druzyny = ( SELECT id_dru FROM zawodnicy WHERE id_zawodnika = $zwyciezca )
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:38