![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 3 Dołączył: 7.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam kod, który wyszukuje mi kod pocztowy w formacie XX-XXX Chciałbym jednak zmodyfikować go by wyszukiwał też kod pocztowy w formacie XX - XXX Anyhelp? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ustaw dodatkowo, że pomiędzy blokami cyfr a myślnikiem mogła(ale niekoniecznie musiała) wystąpić spacja. Przyda się znak zapytania, choć to nie jedyny sposób na rozwiązanie tego.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(\b\d{2}\s*-\d{3}\b)
chociaż ja bym dał po prostu trim |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chociaż ja bym dał po prostu trim Z tym, że trim usuwa spacje z początku i końca stringu. Jeśli już to raczej str_replace i usunięcie wszystkich spacji. Zwykle te dane potem idą do bazy, a tam lepiej mieć wszystko w jednym formacie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja jednak podszedlbym do zagadnienia inaczej. Dobrze by było aby teren nie przyjmował kodów typu 99-999
![]() Ja w swoich projektach używam klasy opartej na tych plikach http://www.mephir.net.pl/resources/kody_pocztowe -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 3 Dołączył: 7.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź.
@sazian: zmodyfikowałem nieco Twój kod, bo działał w 50% ![]()
Anyway big thanks ![]() $trim rzeczywiście nie zadziała się w tym przypadku (choć i tak przepuszczam przez niego tekst). Str_replace dałby radę, ale szkoda dodatkowej pracy, gdy tekst jest dłuższy. @kiler129: Dzięki za linka, może się przyda ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.05.2025 - 06:51 |