![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehh - popatrzcie drodzy koledzy i koleżanki, Wy którzy urodziliście się przed pamiętnym rokiem zmian 1984 ... co się dzieje z tymi co są urodzeni od 1984 w górę ... i popatrzcie, pomyślcie czy Wy będąc w 7, 8 klasie szkoły podstawowej mając 14, 15 lat - także robiliście takie błędy, także mieliście problem z napisaniem o co Wam chodzi ?
Zaczynam się obawiać, że jednak ten Czarnobyl zaszkodził społeczeństwu Polskiemu. I nawet jeśli uznacie to za obrażanie kogokolwiek - mówi się trudno. Po prostu chcę powiedzieć, że źle z naszą kochaną Ojczyzną będzie jeśli w przyszłości to młode pokolenie będzie musiało wziąć na swoje braki los tego wielokrotnie krzywdzonego w historii kraju. Jeśli ta tendencja się nie zmieni to chyba lepiej by nas rosjanie napadli i podbili wtedy przynajmniej będziemy mogli się łudzić, że źle nam się dzieje z powodu tych złych rosjan a nie z powodu poziomu naszych młodszych rodaków . A jeśli ktoś się czuje urażony tym co napisałem - trudno albo zaczniemy mocno napiętnować debilizm i dysmózgowie albo obudzimy się w ręką w nocniku a głową w szambie ... pozdrawiam, Łukasz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~Kocurro pretensje powinieneś kierować tylko i wyłącznie do ludzi, którzy projektują programy kształcenia.
(zaryzykuję, że jednak nie będzie flame'a i nie zamknę :-) ) |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
ja sie urodziłem po Czernobylu kilka lat i jakoś funkcje mojego mózgu pozostaja w normie, ba nawet spora czesc mojego rocznika funkcjonuje w miare, schody zaczynaja sie juz przy nastepnych rocznikach...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiesz moje zdanie o tych co rządzą, rządzili i rządzić będą jest takie, że oni próbują zrównać poziom edukacji do samych siebie. Pracując na politechnice widzę jaki poziom prezentują nowi co przychodzą i to jest przykre.
Tyle, że w dużej mierze to nie jest ich wina tylko właśnie nauczycieli - kurcze a może by tak dać im te podwyżki i 365 dni urlopu w roku ... gorzej nie będzie z edukacją a kto wie może i lepiej ![]() Jednak moje zdanie jest takie, że młodych należy odpowiednio ustawiać i wychowywać ich stresowo - jak coś robią źle to wytykać to, jak zachowują się jak debile także ... jeśli sobie pójdą i nigdy nie wrócą ... ich problem ... a jeśli pomyślą czemu się ich tak traktuje to może zmądrzeją i wyjdzie im to na dobre ![]() Za moich czasów nie było kocenia ale miało się respekt przed starszymi i oni byli wzorem ... co najśmieszniejsze najgorszy uczeń z mojej klasy ze szkoły podstawowej co dwa razy powtarzał teraz ma dobrą pracę, skończył studia i zarabia 4 tys. pln na rękę ... ale to były inne czasy gdzie nie było cackania się tylko trzeba było liczyć na siebie. Mi to wychodzi całkiem na dobre, że tak mnie wychowano - radę sobie daję i powoli pnę się w górę ![]() pozdrawiam, Łukasz --- edit: @kwiateusz: i chwała takim jak Ty, którzy jeszcze utrzymują wiarę w ten kraj ![]() Ten post edytował Kocurro 13.08.2008, 11:33:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehh - popatrzcie drodzy koledzy i koleżanki, Wy którzy urodziliście się przed pamiętnym rokiem zmian 1984 ... co się dzieje z tymi co są urodzeni od 1984 w górę ... i popatrzcie, pomyślcie czy Wy będąc w 7, 8 klasie szkoły podstawowej mając 14, 15 lat - także robiliście takie błędy, także mieliście problem z napisaniem o co Wam chodzi ? Zaczynam się obawiać, że jednak ten Czarnobyl zaszkodził społeczeństwu Polskiemu. I nawet jeśli uznacie to za obrażanie kogokolwiek - mówi się trudno. Po prostu chcę powiedzieć, że źle z naszą kochaną Ojczyzną będzie jeśli w przyszłości to młode pokolenie będzie musiało wziąć na swoje braki los tego wielokrotnie krzywdzonego w historii kraju. Jeśli ta tendencja się nie zmieni to chyba lepiej by nas rosjanie napadli i podbili wtedy przynajmniej będziemy mogli się łudzić, że źle nam się dzieje z powodu tych złych rosjan a nie z powodu poziomu naszych młodszych rodaków . A jeśli ktoś się czuje urażony tym co napisałem - trudno albo zaczniemy mocno napiętnować debilizm i dysmózgowie albo obudzimy się w ręką w nocniku a głową w szambie ... pozdrawiam, Łukasz Mimo iż chyba jeszcze należę do młodego pokolenia, widzę co się w tym kraju dzieje i może to nie zabrzmi patriotycznie, kocham swój kraj, aczkolwiek nienawidze ludzi w nim żyjących, a szczególnie ludzi z wyższych szczebli, to jest jak efekt łancuchowy, rządzący chcą coraz więcej pieniędzy, z tego powodu lekarze (tudzież inni) zarabiają coraz mniej, są źli na życie, wyżywają się na świecie i innych (tudzież własnych dzieciach), które potem stają się dorosłe i tak samo złe lub gorsze od rodziców... -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tyle, że w dużej mierze to nie jest ich wina tylko właśnie nauczycieli - kurcze a może by tak dać im te podwyżki i 365 dni urlopu w roku ... gorzej nie będzie z edukacją a kto wie może i lepiej Pieprzysz aż przykro. Jak do tej pory miałeś racją to Ci ją przyznaję, ale ten tekst jest żenujący.![]() Powiedz mi co nauczyciel ma poradzić kiedy jego program nauczania został ustalony kilka szczebli wyżej? Co taki nauczyciel ma poradzić kiedy uczeń ma być oceniany wg. klucza? Jak taki nauczyciel ma kogoś nauczyć skoro liczba godzin jest mu obcinana do połowy tego co było kiedyś? Uogólniasz. Są dobrzy i źli nauczyciele. Ale ogólny stan edukacji w Polsce nie jest ich winą. Czy to jest nauczyciela wina, że nie ma prawa walnąć debilowi w łeb i wywalić go za drzwi? Nie, to nie ich wina. Nauczyciel nie jest chroniony przez prawo w ogóle. A zdobycie autorytetu kiedy uczeń wie, że może Ci napluć w twarz a Ty za odpowiedź "Ty głupku" pójdziesz z torbami, jest dość trudne. |
|
|
![]()
|
|
Oj - coś zamotałem z tą wypowiedzią ... muszą ją przeczytać i zrozumieć co ja chciałem w niej napisać.
-- edit: Już wiem co chciałem napisać. Przez całą moją edukację spotkałem się tylko z trzema nauczycielami z powołania, którzy robili bo kochali i robili całym sercem. I do dziś dnia Ci nauczyciele są szanowani przez młodzież, która się u nich uczy. Do dziś dnia młodzi u tych nauczycieli zachowują się w miarę jak należy (a w porównaniu z zachowaniem u innych nauczycieli to wyjątkowo dobrze). Nie twierdzę, że tylko nauczyciele są winni ... ale czemu nie protestują oni przeciwko temu jak wygląda szkolnictwo a tylko i wyłącznie przeciwko temu, że maja za mało pieniędzy ? Jakoś nigdy nie słyszałem od nauczycieli z powołania by narzekali na niskie płace ale słyszałem narzekania na to co się dzieje ze szkolnictwem. Fakt faktem, że ministrowie odwalają świetną robotę w niszczeniu inteligencji. Ale skoro nikt nie protestuje a w szczególności najbardziej zainteresowani to czego oczekiwać od ministrów, którzy tyle znają się na edukacji co ja na języku chińskim. Jeśli zaś chodzi o ocenianie według klucza to z tego co pamiętam to nauczycielom ten pomysł się spodobał. I żeby nie było - pomysł z oceną według klucza jest według mnie większym debilstwem niż te PoPisy co teraz odstawiają w rządzie ... pozdr. Łukasz Ten post edytował Kocurro 13.08.2008, 11:53:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Kocurro
Mocno uogólniasz ![]() Wychować stresowo? Jasne, w odpowiednio ustawionych granicach. Uczeń też człowiek i chociaż nie powinno się mu pobłażać i powinien czuć respekt i szacunek do nauczyciela, to po pierwsze nauczyciel również musi sobie na ten szacunek zasłużyć, a po drugie nie traktować ucznia jak dopustu bożego. Ja wiem, że pensje rzadko sprawiają, że takiemu nauczycielowi chce się z entuzjazmem przychodzić do pracy i po raz tysięczny mówić o tym samych do kolejnych znudzonych twarzy, ale tutaj praca powinna być obustronna. A raczej trójstronna, bo na razie nauczyciele mają związane ręce tak naprawdę. @Kwiateusz Cytat ja sie urodziłem po Czernobylu kilka lat i jakoś funkcje mojego mózgu pozostaja w normie, ba nawet spora czesc mojego rocznika funkcjonuje w miare, schody zaczynaja sie juz przy nastepnych rocznikach... Ja myślałam dokładnie tak samo jeszcze kilka lat temu, a jestem starsza od Ciebie ![]() @pyro Cytat Mimo iż chyba jeszcze należę do młodego pokolenia, widzę co się w tym kraju dzieje i może to nie zabrzmi patriotycznie, kocham swój kraj, aczkolwiek nienawidze ludzi w nim żyjących To co w nim kochasz? Piękne krajobrazy? Historię?Cytat z tego powodu lekarze (tudzież inni) zarabiają coraz mniej Nie sądzę, że lekarze zarabiają mało w ogólnym znaczeniu tego słowa. Naprawdę nie sądzę.Skoro ktoś sobie wybrał jakiś zawód (mówię o młodych, zaczynających pracę) to chyba wie, jaka była za niego średnia płaca, nie ma więc sensu płakać, co najwyżej jest sens się przekwalifikować. Cytat są źli na życie, wyżywają się na świecie i innych (tudzież własnych dzieciach), które potem stają się dorosłe i tak samo złe lub gorsze od rodziców... Jak wszędzie ![]() Nie twierdzę, że w Polsce jest megadobrze, bo nie jest. Ale nie twierdzę również, że jest tak tragicznie, jak niektórzy lubią to malować. Ten post edytował Shili 13.08.2008, 11:56:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przesadzacie. Już od _starożytności_ wszyscy powtarzają, że młodzież to (...) w stosunku do ich pokolenia. Jak widać świat się od takiego gadania nie zawalił
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@pyro Nie sądzę, że lekarze zarabiają mało w ogólnym znaczeniu tego słowa. Naprawdę nie sądzę. Skoro ktoś sobie wybrał jakiś zawód (mówię o młodych, zaczynających pracę) to chyba wie, jaka była za niego średnia płaca, nie ma więc sensu płakać, co najwyżej jest sens się przekwalifikować Ooo... czyli wd. ciebie kilkaset złotych to jest dużo? @pyro To co w nim kochasz? Piękne krajobrazy? Historię? A żebyś wiedziała ![]() Jak wszędzie ![]() tyle, że w Polsce człowiek tym wszystkim zmęczony będzie się jeszcze bardziej wściekał i inni też. Nie twierdzę, że w Polsce jest megadobrze, bo nie jest. Ale nie twierdzę również, że jest tak tragicznie, jak niektórzy lubią to malować. a ja bym powiedział, że nie jest megaźle, ale jest źle ![]() -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lekarze w szpitalach, bo o ich pensjach wiem nijak nie zarabiają kilkuset złotych. Znalazłam nawet artykuł, całkiem nowy, na ile dobry - trzeba by było spytać gusu. A bywają lekarze którzy zarabiają i więcej, również w publicznych placówkach.
Cytat A żebyś wiedziała I dobrze, każdy ma prawo kochać to co mu się podoba ![]() |
|
|
![]()
|
|
Lekarze w szpitalach, bo o ich pensjach wiem nijak nie zarabiają kilkuset złotych. Znalazłam nawet artykuł, całkiem nowy, na ile dobry - trzeba by było spytać gusu. A bywają lekarze którzy zarabiają i więcej, również w publicznych placówkach. I dobrze, każdy ma prawo kochać to co mu się podoba ![]() nie czytalem calego artykulu, tylko sam naglowek... no ale poza lekarzami jest jeszcze mnostwo innych zawodow... -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Ooo... czyli wd. ciebie kilkaset złotych to jest dużo? Widziałes kiedyś biednego lekarza? Ja znam wielu i żaden nie jest biedny. Kilkaset złotych to żenujący mit, więc nie rozśmieszaj obecnych to osób.Poza tym nie słyszałem żeby w Polsce był przymus zatrudnienia. Jak im pensja nie pasuje to ... |
|
|
![]()
|
|
Widziałes kiedyś biednego lekarza? Ja znam wielu i żaden nie jest biedny. Kilkaset złotych to żenujący mit, więc nie rozśmieszaj obecnych to osób. Bardziej chodziło przysłowiowe "kilkaset złotych", ja kiedyś znałem lekarza co tysiąc z niewielkim hakiem dostawał, nie wspominając o pielęgniarkach... może skończmy na temat lekarzy, bo bardziej mi chodziło o całokształt, a przykład może rzeczywiście nie w 100% dobry Poza tym nie słyszałem żeby w Polsce był przymus zatrudnienia. Jak im pensja nie pasuje to ... to co? ![]() -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat(pyro @ 13.08.2008, 13:48:55 ) * a zanim się przekwalifikuje to umrze z głodu... Jak żyjesz sam czy tam z żoną to można zrozumieć ale jak masz 3 dzieci na utrzymaniu, żadanych oszczędności(btw. skąd wziąść kase na kształcenie jak ledwo do garnka starcza?) to się przekwalifikuj... tym bardziej że umysł mniej chłonny jest na starość...to co? winksmiley.jpg ... to nie całe zycie musi być lekarzem. Niech sobie zmieni zawód. Ale tutaj wszystko takie nie jakie, do lekarza - nie ma kasy na badania, nie ma terminów - moja mama ostatnio jeden telefon, i wszystkie badania w jeden dzień, lekarz odrazu był, milutki, zbadał wszystko, nawet TK(tomografia) zrobił tego samego dnia mimo że najbliższy wolny termin był za 3 tygodnie... i nie załatwił tego żaden ustawiony gość tylko babka co w tym szpitalu.... sprząta. Cytat Cytat(mike @ 13.08.2008, 13:44:04 ) * pielegniarki - prawda nie mają jak brać, ale u nas lekarze nawet za skierowanie na badania biorą...Widziałes kiedyś biednego lekarza? Ja znam wielu i żaden nie jest biedny. Kilkaset złotych to żenujący mit, więc nie rozśmieszaj obecnych to osób. Bardziej chodziło przysłowiowe "kilkaset złotych", ja kiedyś znałem lekarza co tysiąc z niewielkim hakiem dostawał, nie wspominając o pielęgniarkach... może skończmy na temat lekarzy, bo bardziej mi chodziło o całokształt, a przykład może rzeczywiście nie w 100% dobry Bezrobocie wielkie, tak wielkie że jak ktoś ma znajomego w urzędach to odrazu powie że na bezrobociu są jedynie młode matki która robić nie mogą, Ci którym zasiłek wystarcza lub utrzymują ich rodzina(np. mąż pracuje żona w domu albo na utrzymaniu rodziców)... Tak narzekacie, a np. w idiach 60% osob żyje poniżej granicy ubustwa(czyli mniej niż 1$ na dzien) Prawda jest też taka, że rodzice, szkoła itd. nie uczą dzieci myśleć... Podam takie porówanie forumowe - "jak wylosować jedną z 10tys liczb" - uczymy myślenia: "[ manual ]rand [/ manual ]" nie uczymy "rand(1,10000);" O co tu chodzi? chodzi o to że dzisiejsza młodzież woli zapytać jak ugutować budyń niż przeczytać etykiete, myślą(czy napewno?) a raczej nie myśla samodzielnie tylko z pomocą... potem gdy będzie starszy zamiast poszukać pracy to powie ojcu by mu jej poszukał a sam pójdzie na piffko... To oczywiście tylko przykłady:) PS. właśnie widzę że dokładnie o tym mówi podpis mike.. Cytat "Daj komuś rybę, a nakarmisz go na jeden dzień. Naucz go łowić ryby, a nakarmisz go na całe życie."
Ten post edytował dadexix 13.08.2008, 15:27:39 -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 4 Dołączył: 11.08.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Uogólniasz. Są dobrzy i źli nauczyciele. Ale ogólny stan edukacji w Polsce nie jest ich winą. Czy to jest nauczyciela wina, że nie ma prawa walnąć debilowi w łeb i wywalić go za drzwi? Nie, to nie ich wina. Nauczyciel nie jest chroniony przez prawo w ogóle. A zdobycie autorytetu kiedy uczeń wie, że może Ci napluć w twarz a Ty za odpowiedź "Ty głupku" pójdziesz z torbami, jest dość trudne. Większość nauczycieli z którymi miałem do czynienia to mega tępaki! ![]() przykład: któraś z pierwszych lekcji programowania w technikum... nauczyciel kazał uczniom znaleźć w necie jakieś nazwy języków programowania, ktoś powiedział c++, ktoś pascal itd. aż do C# - nauczyciel powiedział że takiego czegoś nie ma, no to ja mu mówię że jest! On - na pewnie takiego czegoś nie ma, musiały się komuś dwa plusiki złączyć i wyszedł # takich sytuacji było dużo więcej... Przez całą moją edukację spotkałem się tylko z trzema nauczycielami z powołania, którzy robili bo kochali i robili całym sercem. Ja jednego! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Większość nauczycieli z którymi miałem do czynienia to mega tępaki! - zgadzam się. Klepią w kółko 30 lat to samo (albo krócej, bo mają przecież wcześniejszą emeryturę), podczas gdy ja już 3-ci raz musiałem się przekwalifikować. Nikt ich nie rozlicza z efektów, a te są takie, że np. w Skandynawii jest 7% funkcjonalnych analfabetów w w polsce 7% tylko wśród absolwentów wyższych uczelni. System edukacji utknął w późnym Gomułce - matematyków uczy się języków, literatów fizyki, geniusze siedzą w jednej klasie razem z miernotami a bogaci z biedakami - jak chce się uczyć wszystkich wszystkiego, to nie nauczy się nikogo niczego. Rodzice słono przepłacają w podatkach, a nie mają najmniejszego wpływu na kadrę czy program (że już nie wspomnę o niedoinwestowanych szkołach czy nauczaniu religii rzymsko-katolickiej za pieniądze podatników).W ogóle polska jako kraj premiuje miernoctwo i niezaradność, postawę bierną i roszczeniową, więc czego można oczekiwać od jej młodych obywateli? Takiej samej postawy na forum! ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a bogaci z biedakami A co to ma do chęci do nauki czy poziomu ucznia ? Wydaje mi się że nic. Nie pieniądze określają człowieka. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
System szkolnictwa w Polsce stoi na... wysokim poziomie. Jak już skończycie się śmiać, to poczytajcie dalej
![]() Od lat wmawia się Nam, że inne kraje europejskie i USA mają takie wspaniałe szkolnictwo. Sam, kilka razy w telewizji słyszałem, jak amerykanin dawał "dobre rady" naszym włodarzom. Krew mnie zalewała, bo w tej samej "ameryce" jest więcej analfabetów niż w całej Europie. Poziom studiów jest na poziomie polskiego liceum (poczytajcie jak idzie naszym rodakom, którzy w Polsce ledwo z klasy do klasy się ślizgali). W Naszym kraju najsmutniejsze jest to, że równamy w dół - do poziomu UE. Dlaczego zatem uczelnie takie jak Harvard, Oxford, mają tak wielu utytułowanych absolwentów, w tym Polaków? Dlaczego stawia się ich za wzór? Produkują cwaniaków, tyle, że wysokiego szczebla. Przy okazji tylko odbierają Oni dobre wykształcenie. To nazwa uczelni na dyplomie daje im pracę, a media utwierdzają społeczeństwo w przekonaniu, że to jest najważniejsze - nazwa uczelni, a nie faktyczny jej poziom. Wiecie, dlaczego tak jest? Otóż, większość ludzi nie chce być wykształcona - Oni chcą tylko dobrze płatnej pracy. Wyższe wykształcenie (nie na papierku) to nie tylko ściśle ukierunkowana, specjalistyczna wiedza w jakiejś dziedzinie. Cytat matematyków uczy się języków, literatów fizyki To kim jest fizyk, który nie wie kim był Platon? Kim jest ten fizyk bez znajomości historii? No do diabła - nikt mnie nie przekona, że ma On wyższe wykształcenie - ma tylko papierek świadczący o znajomości fizyki - akademickiej. Ładnie go Dorn nazwał - wykształciuch (uważam tak od około 8 lat i jeszcze nikt mnie nie przekonał, że jest inaczej) Żaden system kształcenia nie zrobi z idioty intelektualisty, choć idiotę z intelektualisty, owszem. Pozdrawiam i proponuje, abyście sami ocenili szkolną wiedzę, którą posiadacie z tym, co wie o Świecie przeciętny europejczyk - może będziecie mile zaskoczeni. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 01:31 |