![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 330 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuje wzór umowy o dzieło, które jest wykonywane co jakiś czas.
Np grafik wykonuje kilka grafik w miesiącu rozliczenia następują po każdym dziele. Ale umowa na to wszystko jest jedna, aby co chwile nie podpisywać nowej. W umowie nie działbym określać kosztów działa bo przy kazdym dziele jest inne i nie wiem ile tych dzieł bedzie Ma ktoś coś takiego. Mam pytanie, czy takie umowy sa mi niezbędne w razie kontroli z US? Jeśli zalozmy bedzie kontrola z US i sprawdzą, że przlewalem określonej osobie powiedzmy 20 przelewow rocznie, odprowadzam od tego podatek, to cos ich wiecej interesuje (chyba nie beda chcieli sprawdzać umów, aby sprawdzic w jakim stosunku pracy grafik ze mna pozostawal)? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Umowa o dzieło z natury nie może być powtarzalna - wszelkie powtarzalne czynności powinny być wykonywane na podstawie umowy zlecenia (gorsze warunki rozliczenia).
Także aby być zgodnym z prawem musisz zawrzeć umowę o dzieło na określoną ilość dzieł a nie na okres czasu. Oczywiście sformułować możesz wszystko, ale potem US się do tego może przyczepić. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 13 Dołączył: 24.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale umowa na to wszystko jest jedna, aby co chwile nie podpisywać nowej. Na takiej zasadzie działa umowa zlecenie na czas określony. Umawiasz się ze zleceniodawcą, że podpisujecie umowę zlecenie i masz z głowy odnawianie, z tego, co wiem, będziesz tylko musiał rachunek wystawić w pewnym momencie. -------------------- while ( !die() ) code();
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Umowa zlecenie jest do bani bo podatek od niej jest większy. A nie można sformułować umowy o dzieło tak że grafik ma wykonać 5 grafik w miesiącu * 12 miesięcy = 60 grafik i masz umowę na rok. Nie można tak tego zrobić? W końcu grafik nie wykona pracy szybciej jeśli nie będzie wiedzieć co ma wykonać.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z takimi umowami jak pisze starach byłbym ostrożny bo nosi ona znamiona czynności powtarzalnej czyli powinna być to umowa zlecenia teoretycznie. Zdaje się, że działo musi być unikalne i ściśle określone czyli: "grafika dla serwisu www.example.com" a nie "3 grafiki dla serwisów www w ciągu 12 miesięcy". Do tego drugiego sformułowania US może się przyczepić - oczywiście wszystko zależy od kontrolującego. Gdybym to ja był w US to bym się na pewno dopatrywał w tym próby obejścia opodatkowania wynikającego z umowy zlecenia. Podatek w UZ jest 2x większy + dochodzi ~30% kwoty brutto związanych z ZUS.
Ogólnie radziłbym podpisywać osobną umowę na każdą grafikę - tak będzie bezpieczniej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 02:01 |