![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wyskakuje błąd Warning: pg_query(): Query failed: BĹÄD: bĹÄ
d skĹadni w lub blisko "`" LINE 1: INSERT INTO `osoby` (`Imie`, `Nazwisko`,`Wiek`) VALUES ('Ewa... ^ in
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W postgreSQL nie ma grawisów. Są cudzysłowia.
Czyli powinno być:
Tylko musisz wziąc pod uwagę, że w postgreSQL napisane w cudzysłowiu MUSZA się dokładnie tak nazywać, czy w twoim przykładzie pole musi być "Wiek", nie "WIEK", albo "wiek" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[quote name='mmmmmmm' date='10.05.2015, 15:49:48 ' post='1157531']
W postgreSQL nie ma grawisów. Są cudzysłowia. Czyli powinno być:
Tylko musisz wziąc pod uwagę, że w postgreSQL napisane w cudzysłowiu MUSZA się dokładnie tak nazywać, czy w twoim przykładzie pole musi być "Wiek", nie "WIEK", albo "wiek" [/ Nie działa chcę podkreślić że w bazie danych jest dokładnie tak samo napisane teraz mam taki błąd PHP Parse error: syntax error, unexpected 'osoby' (T_STRING) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie zrobiłeś coś takiego?
Wracamy do podstaw http://php.net/manual/en/language.types.st...g.syntax.single -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak mi doradził twój poprzednik to jak to w końcu ma być tym postgresql bo na każdej stronie inaczej pisze.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zadaj sobie poważne pytanie jak się łączy stringi w PHP jeżeli w powyższym nie widzisz błędu
![]() Ma być tak jak kolega powiedział tylko poprawnie w PHP zapisane. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
można użycz kopki . lub .=
|
|
|
![]()
|
|
Super, a teraz czym się różni definicja stringu:
"jestem sobie $zmienna" 'jestem sobie "zmienna"' "jestem sobie \"zmienna\"" "jestem sobie" . $zmienna -------------------- |
|
|
![]()
|
|
1 pierwszym jest użyty cudzysłów - szuka odwołania do innych zmiennych
2. apostrofy nie odwołują się -będzie dokładnie to co jest napisane 3. użycie \ powoduje że będą cudzysłowy w tekście 4.dodanie zmiennej do zdania Ale to nie rozwiązuje mojego problemu wciąż mam jakieś błędy ja już jestem głupi z tego |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 4 Dołączył: 16.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj czegoś prostszego - funkcji pg_insert
chociaż może Cię nie doceniam.. Ten post edytował pasman 10.05.2015, 17:16:50 |
|
|
![]()
|
|
to część to chyba tak
a ta druga jak
mam teraz taki błąd ning: pg_query(): Query failed: BĹÄD: kolumna "ewa" nie istnieje LINE 1: ...T INTO "osoby" ("Imie","Nazwisko","Wiek") VALUES(`Ewa`,`Ciem... ^ in |
|
|
![]()
|
|
Ponownie " zamiast `, natomiast wiek jest pewnie liczbą więc bez dodatkowych ciapek.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Przecinek po każdym VALUES. Spróbuj to ogarnąć czytając komunikaty albo dokumentację bo faktycznie masakra.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ja juz mam dośc widocznie jakiś głupi jestem chyba z 10 kobinacjii próbowałem
Warning: pg_query(): Query failed: BĹÄD: kolumna "Ewa" nie istnieje LINE 1: ...RT INTO "osoby" ("Imie","Nazwisko","Wiek") VALUES("Ewa","Cie... ^ Niech ktoś to napisze bo mnie poj.... Proszę |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
K..a mać. Ileż można pisać... W " wstawiasz nazwy kolumn. generalnie, jeżli nie mają żadnych udziwnień, typu polskie znaki, spacje, inne gówna, bądź mieszana wielkość liter, to i tu możesz olać cudzysłowia. Inne stringo w ' - aporstrofach.
Tak ma wyglądać kod SQL (PHP nie napiszę, bo mi się nie chce):
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9.05.2025 - 06:01 |