![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2004 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
--- usunieto przez autora ---
Ten post edytował lunter 21.08.2005, 00:12:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 3.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co mi wiadomo to nie da rady tak tego rozwiązać w PostreSQL-u... Jedyny sposób to:
- PostgreSQL musi być zbudowany z opcja --enable-locale (nie wiem jak maja Postgresy z rpm-ow bo zawsze stawiam ze źródeł) - przed wywołaniem inidb trzeba ustawić odpowiednie locale w systemie (bash, w np. csh [np. na w systemach z rodziny BSD] odpowiedni zmodyfikowac;-) ): Kod export LC_COLLATE=pl_PL export LC_CTYPE=pl_PL export LC_MESSAGES=pl_PL export LC_MONETARY=pl_PL export LC_NUMERIC=pl_PL export LC_TIME=pl_PL (locale musi być ustawione nie tylko podczas initdb ale zawsze podczas uruchamiania PostgreSQL-a - po uruchomieniu chyba można zmienić na inne, ale nie sprawdzałem, u siebie mam zawsze na pl_PL) - teraz initdb - i dopiero teraz założenie wszystkich baz... Standardowo w Linuxie loacle na pl_PL ustala kodowanie na LATIN2 (ISO-8859-2). I na koniec uwaga - jeśli chcesz teraz zrobić bakup baz z PostgreSQL-a, zainicjować Postgres-a jeszcze raz po ustawieniu locale i odtworzyć bazy to niestety zrobi się kaszana tym którzy już maja bazy i w nich polskie krzaczki (z polskich zrobią się krzaki - zmiana kodowania;-) Pozdrawiam Marcin Staniszczak Ten post edytował MStaniszczak 14.07.2005, 18:00:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wsparcie dla innych "lokali" czyli innych kodowań oraz języków.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 3.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie dam sobie głowy uciąć, ale prawdopodobnie w Windowsach PotrgeSQL bierze pod uwagę ustawienia regionu (nie wiem jak to jest nazwane w polskich windowsach, w angielskich Regional Options)
Pozdrawiam Marcin Staniszczak |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pod XP, COLLATE i kodowanie (chyba) możesz ustawić przy instalacji postgres'a. Z tego co się orientuje nie można tego zmienić po instalacji (przynajmniej mnie się nie udało). POZDRAWIAM |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:52 |