![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
Mam takie podstawowe pytanie, mam na nie swoje rozwiązanie, które stosuję od dawna, ale właśnie mi przyszło do głowy, że może istnieje jakieś lepsze. Powiedzmy, że mamy dwie tabelki, products i products_images. Tabelka products wygląda tak: id, name. Natomiast products_images (obrazki do produktów) tak: id, product_id, file_name Powiedzmy, że w "products" mamy dwa produkty o id 1 i id 2. Teraz w products_images mamy: id product_id file_name 1 1 file 1 for product 1 2 1 file 2 for product 1 3 2 file 1 for product 2 Czyli mamy dwa obrazki dla produktu o id 1 i jeden obrazek dla produktu o id 2. Robimy zapytanie:
I w wyniku tego mamy mało przydatny array:
Chciałbym uzyskać coś bardziej ludzkiego, tzn. array z dwoma produktami i tam pod-arraye z obrazkami, tak więc robię zawsze taką pętęlkę:
No i teraz array wygląda lepiej:
No i robię to za każdym razem gdy robię jakiś join z relacją inną niż jeden do jeden a chcę mieć ładny array. I tu pytanie - nie da się tego robić jakoś sprytniej? Ten post edytował konrados 5.07.2015, 17:58:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:08 |