![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajnie by było, żeby wypowiedzieli się tu ludzie, którzy mogą coś powiedzieć o więcej niż jednym frameworku. Zacznę ja:
MooTools vs JQuery: Jak dla mnie wygrywa jquery. Przede wszystkim łatwość nauki tego frameworka jest niespotykana. Sam byłem w stanie przy jego pomocy zaprogramować wiele nawet dosyć złożonych rzeczy tylko po przejrzeniu dokumentacji i oglądnięciu videotutoriala dla zielonych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Na pierwszy (bo później już nie patrzyłem (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) rzut oka ma więcej pluginów niż MooTools, co też jest zaletą, która jednak blednie przy "obejściach" tego frameworka - jak ktoś nie zna, to powiem, że twórcy zadbali żeby programista pisał kod zamiast łamać sobie głowę nad tym, dlaczego pod połową przeglądarek działa, a pod kolejną połową nie. Praca z Mootools pod tym względem była dla mnie raczej bolesna. Z każdym problemem można sobie poradzić, jednak zraziło mnie to do dalszego zgłębiania frameworka. Żeby było sprawiedliwie, to podoba mi się implementacja obiektowości w Mootools, zarówno na poziomie, że się tak wyrażę standardowym (np. obiekt koszyka na zakupy), jak i budowania elementów html. Dla przykładu:
Oczywiście można sobie kod jquery sformatować, ale w gąszczu literek i cyferek i tak można go łatwo przeoczyć. Może to tylko kwestia estetyki, ale dla mnie to duży plus dla mootools (jednak nie na tyle żeby porzucić jquery (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). I jeszcze jedna rzecz - nie wiem czy taką opcję posiada mootools, ale jQuery.noConflict() jest ekstremalnie przydatna, kiedy na stronie używane są jeszcze jakieś biblioteki. Ten post edytował 230005 13.04.2010, 20:11:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jQuery udstoępnia takie metody jak: attr/css/text dzięki którym Twój kod będzie czytelny:
Kod var anchor = $("<a />").attr({ href: "/test", title: "test" }).css({ display: "block", border: "1px solid red" }).text("click me!"); PS. O ile dobrze kojarzę to istnieją też pluginy udostępniające niemalże taką samą składnię Kod $.create("a", { atrybuty, styles: { style } }, "Click me") Itp.
Ten post edytował Crozin 13.04.2010, 22:27:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt, zapomniałem o tych metodach (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Warto rzucić okiem na http://mootools.net/slickspeed/ . No i @230005 argument
Cytat tylko po przejrzeniu dokumentacji i oglądnięciu videotutoriala dla zielonych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ja osobiście używam mootools -a z niewiadomych mi przyczyn przypadł mi do gustu bardziej niż jQuery. Edit: A co do noConflict to mootools ma http://mootools.net/blog/2009/06/22/the-dollar-safe-mode/ Ten post edytował skowron-line 14.04.2010, 07:54:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Warto rzucić okiem na http://mootools.net/slickspeed/ . No i @230005 argument Z chęcią bym zobaczył aktualne porównanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ponieważ jQuery w wersji 1.4.x bardzo przyśpieszyło. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za pomocą firebuga podmień link do biblioteki zawierający najnowszą wersję, wzrost w teście to ~10pkt. ;-)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat No i @230005 argument (...) No co (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ? W dosyć krótkim czasie mogłem zacząć się raczej bezproblemowo poruszać w tym fraweworku. Po przeznaczeniu mniej więcej takiej samej ilości czasu na mootools wciąż zdarzało mi się zacinać na jakichś pierdołach. Obsługa pierwszego jest dla mnie bardziej intuicyjna (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Przyznam, że nawet nie wiem, kiedy się jQuery nauczyłem, ale w porównaniu do innych bibliotek - wg mnie - ma dwie bezapelacyjne zalety:
Jeśli chodzi o porównanie innych bibliotek - wolę jQuery również za szybkość, której ustępują praktycznie wszystkie frameworki oprócz Dojo (http://selectors.turnwheel.com/slickspeed.php - np. engine selektorów). Pozostaje jeszcze kwestia wygody:
Cytat Oczywiście można sobie kod jquery sformatować, ale w gąszczu literek i cyferek i tak można go łatwo przeoczyć. Może to tylko kwestia estetyki, ale dla mnie to duży plus dla mootools (jednak nie na tyle żeby porzucić jquery ). A kto Ci broni użyć takiego potworka?
Jak mało czytelne, to stosuję swój ulubiony sposób zapisu.
I po kiego grzyba jakieś wtyczki, które tylko zwiększają rozmiar pobieranych bibliotek? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) wszystko pisane z palca, jak nie działa, to przykro mi (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Cytat chaining - nie trzeba korzystać z tymczasowych zmiennych, czy konstrukcji with Akurat co do chainingu, to jestem raczej pewien, że przynajmniej część pozostałych bibliotek coś takiego wspiera. Na pewno Mootools. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Pokaż, bo ja chyba ślepy jestem. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
W mootoolsowym tutorialu to wyczytałem, ale teraz nie mogę znaleźć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Nie zmyślam, ani nie mam zwidów, tylko nie mogę znaleźć! (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Myślę że skowron-line mógłby coś powiedzieć na ten temat.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę że skowron-line mógłby coś powiedzieć na ten temat. Tak potwierdzam twoje słowa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) http://jqueryvsmootools.com/ akapit "Chaining as a Design Pattern"
+ mootools::chain class Jedyną różnicą na jaką należy patrzeć w tych FW jest szybkość działania. Edit: http://ryanflorence.com/jquery-1-4-mootools-1-2-compared/ Ten post edytował skowron-line 15.04.2010, 08:34:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam wrodzoną niechęć do wszystkiego co jest związane z JS - może dlatego, że gdy pierwszy raz uczyłem się JS to cały kod trzeba było pisać do każdej przeglądarki osobno...
Obecnie w ogóle unikaj JS - robiłem wyjątek tylko dla aplikacji oparty o ajaxowy interfejs. Moje podejście zmienia właśnie jquery - bardzo łatwo można ją opanować. Jest wiele fajny pluginów i wszystko działa bardzo domyślnie. Dokumentacja jest całkiem niezła, więc łatwo się przebić i zacząć programować. W niektórych miejscach trochę denerwuje mnie składnia, ale ogólnie bardzo przyjemne narzędzie dla kogoś, kto JS używa rzadko i często wraca po dłuższej przerwie. Bez tej biblioteki wiele rzeczy byłoby poza moim zasięgiem bo tak jak pisałem jestem niedzielnym javascriptowcem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 09:01 |