![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam wielki dylemat.
W wiekszości cały czas piszę aplikację procedularnie w php4, powoli przechodząc na obiektówkę. Chciałbym zacząc realizować nowe projektu przy zachowaniu MVC i dlatego nie wiem na jakiego frameworka się zdecydować. Uzywałem przez pewien czas cakephp oraz od dwóch dni testuje i czytam o Zend Framework. Oba wydaja mi się bardzo podobne( czy jeden i drugi chodzi pod php4 i php5?) Który według was jest "łatwiejszy" dla kogos kto raczkuje w frameworkach i obiektówce? Poczatkowo chciałem zacząć od oddzielenia html od logiki i przejśc na SMART + OOP ale czy jest sens ładowac się w SMARTY jeśli istnieje takie cos jak Framework w architekturze MVC ? Czy nie lepiej odrazu w tym się uczyć tworzyc , niż po drodze jeszcze przechodzic przez SAMRTY? Prosze o wasze opinie i sugestie w związku z moim "dylematem" ![]() pozdro haryb ![]() Ten post edytował haryb 22.01.2008, 13:50:55 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz nauczyć się fw i mvc, to polecam Code Igniter
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Jak się nauczysz jednego FW, to nauka pozostałych to tylko wyłapanie różnic w implementacji znanych mechanizmów.
Nie bardzo natomiast rozumiem, co ma nauka Smarty do używania frameworków? Niektóre posiadają możliwość tworzenia widoków w systemach szablonów, inne nie. Pytanie jest więc pozbawione sensu. Wybierz taki FW, który chodzi tylko pod php5, bo php4 już nie istnieje Masz ZF, Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CakePHP - nie ma wersji pod PHP5 ?
![]() A z tymi Smartami chodzi mi o to czy jest wogóle sens uzywania PHP + SMARTY jeżeli można zastosowac jakis FW gdzie jest już rozdzielona logika od prezentacji( to samo uzyskujemy poprzez SMARTY). A jeśli chodzi o php4 - no to niezgodze się z stweirdzeniem że już nieistnieje - bardzo dużo jeszcze się tworzy i używa z wykorzystaniem PHP4 nie zawsze jest potrzebna wersja PHP5 by jakis projekt zrealizować. pozdro haryb |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uważam, że jesli już chcesz wybrać jakiś framework to popatrz na popularność - wiąże się to ze wsparciem, odnalezienia informacji na różne problemy, dostępnością pluginów, itp. etc. Dla mnie osobiście na rynku liczą się Symfony oraz Zend Framework, choć akurat ten drugi bardziej przypomina zbiór komponentów.
-------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
Symfony - widze że faktycznie jest bardzo popularna, nie probowałem do niego jeszcze zabrać wieć jutro zainstaluje go, ściągen jakiegoś Tutoriala i przetestuje jak z nim się pracuje, wówczas bede miał namiastkowe porównanie z ZF czy CakePhP.
A czy Symfony jest pod PHP5/PHP4? p.s. CakePHP odradzacie? pytam ponieważ najbardziej go znam z tych wymienionych frameworków, najwiecej w nim robiłem i gdyby nie kilka ograniczeń i zalożeń szablonowych w cakephp bym tylko w nim pisał, a teraz jeszcze dodatkowo piszecie że jest tylko pod PHP4 ? - wiec nie jest to przysżłościowy FW. pozdro haryb |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
smarty - nie, nie ma sensu
z FW do wyboru masz: KohanaPHP i Symfony jak chcesz zrobić sobie FW to możesz uzyć klas ZF CodeIgniter i CakePHP = R.I.P. I nie patrz po społeczności tylko po swoich wymaganiach. Co Ci z społeczności skoro dany FW w ogóle może nie spełniac Twoich wymagań? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Ani ZF ani Symfony nie pójdzie pod PHP4. Najlepiej to sprawdzić przeglądając źródła klas - jeśli zamiast var występuje private/protected/public to dany kod jest napisany pod PHP5 i na PHP4 nie pójdzie.
Moim zdaniem na początek idealny jest Code Igniter. Śmiga na PHP4 i PHP5. Powstaje jego nowsza mutacja o nazwie Kohana przepisana pod PHP5 jednak jest to jeszcze zbyt młody projekt aby stawaić na nim komercyjne softy. ZF jak na początek wg mnie ciężki, Symfony w miarę proste i szybko się w nim tworzy ale za to ogromiaście duże. Poza tym przydałaby się możliwość instalacji S na serwerze oraz dostęp do shella. Mój typ na początek: Code Igniter. |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powstaje jego nowsza mutacja o nazwie Kohana przepisana pod PHP5 jednak jest to jeszcze zbyt młody projekt aby stawaić na nim komercyjne softy. Pozwolę się nie zgodzić ![]() ![]() Polecanie softu na php4 jest niepoważne. ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jeśli chodzi o php4 - no to niezgodze się z stweirdzeniem że już nieistnieje - bardzo dużo jeszcze się tworzy i używa z wykorzystaniem PHP4 nie zawsze jest potrzebna wersja PHP5 by jakis projekt zrealizować. Za kilka dni rozwój PHP4 będzie zatrzymany (masz czas do końca stycznia). Co znaczy że nie będą poprawiane żadne błędy a PHP4 nie będzie rozwijane.Bardzo szybko umrze. A admini nie są skłonni wspierania na swoich serwerach softu, który nie posiada żadnego wsparcia. z FW do wyboru masz: KohanaPHP i Symfony Podpisuję się pod tym w 100%jak chcesz zrobić sobie FW to możesz uzyć klas ZF CodeIgniter i CakePHP = R.I.P. Inwestycja czasu w coś innego jest błędem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I nie patrz po społeczności tylko po swoich wymaganiach. Co Ci z społeczności skoro dany FW w ogóle może nie spełniac Twoich wymagań? co ci po frameworku, który może szybko przestać być rozwijany i usprawniany? wszystko ma swoje dwie strony. nie mówię, żeby patrzeć tylko po wielkości społeczności, ale żeby mocno brać to pod uwagę, nie mówiąc o tym, że chyba nikt nie wybierze narzędzia, które nie spełnia jego wymagań? według mnie to oczywista oczywistość ;-) -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
Od oczywistych oczywistości są bracia K.
![]() Moim zdaniem te popularne FW mają odpowiednio duże (pomijam Kohane ale ona dopiero startuje, zreszta jak na start to dobrze to wygląda) społeczności aby pominąć ten aspekt. No i społecznośc =/ rozwój, patrz CI, duża społeczność, rozwój hamowany. Poza tym na dobrą sprawę wybór NIE jest az taki duży i ma aspekt raczej filozofii działania i uzytych technologii. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Pozwolę się nie zgodzić ![]() ![]() No właśnie ![]() ![]() ![]() Prawda taka, że mając do czynienia z K oraz z CI to ten pierwszy fw zrobił na mnie lepsze wrażenie i jestem pełen nadziei co z niego docelowo powstanie. Tak samo zgadzam się ze stwierdzeniem, że należy celować w coś oparte na PHP5. Jednak w celach nauki i ogólnego obeznania się z fw nadal CI wydaje mi się najsensowniejszy. Dobra dokumentacja, prostota kodowania, łatwość nauki. Niby można uczyć się K z dokumentacji CI ale jednak pewne różnice są. CI ma jednak drugie oblicze - kupa błędów, które bardzo często potrafią poważnie zirytować... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
I w ten sposób uczysz się starych technologii na frameworku pełnym błędów i wad. Ale równocześnie masz możliwość szybszego i mniej bolesnego załapania o co chodzi w fw. Chyba nie sądzisz, że taki ZF czy S są łatwiejsze w opanowaniu (jako pierwszy fw) niż CI. Później, jak to ktoś określił, to już tylko wyłapywanie różnic między konkretnymi fw oraz "jarzenie" dlaczego dany jest "be". |
|
|
![]()
|
|
Tak, to jest dobry argument.
Ale tylko jeśli z definicji przyjmiemy, że uczymy się czegoś tylko w celach poznawczych i jak załapiemy to rzucamy w kąt. Pozostawanie później zbyt długo przy czymś takim będzie bolesnym błędem. |
|
|
![]()
|
|
Tak, to jest dobry argument. Ale tylko jeśli z definicji przyjmiemy, że uczymy się czegoś tylko w celach poznawczych i jak załapiemy to rzucamy w kąt. Pozostawanie później zbyt długo przy czymś takim będzie bolesnym błędem. Dokładnie to miałem na myśli pisząc: Mój typ na początek: Code Igniter. W późniejszym czasie, np. za miesiąc jak pisze ~normanos, będzie można przejść choćby na Kohana. Przejście z CI na K nie powinno przysporzyć wielu klopotów, a jednak będzie to już jakiś krok naprzód. |
|
|
![]()
|
|
No właśnie ![]() ![]() ![]() Projekt leci od listopada, niezliczone ilości stron A4 dokumentacji, ilość kodu ciężka do oszacowania, ogromne ilości kontrolerów, modeli, własne modyfikacje, biblioteki, helpery, a TY chciałbyś JUŻ TERAZ? ![]() ![]() ![]() CI (które, żeby nie było - uwielbiałem) w momencie kiedy sami autorzy zapowiadają, że żadnych zmian z php5 NIE będzie, a po kilku miesiącach wypuszczają wersję z poprawką kilkudziesięciu bugów i tyle, nie nadaje się nikomu do polecania. To po prostu nie ma przyszłości. A tą sama filozofię tworzenia/programowania oferuje Kohana. Wybór wydaje sie być oczywisty. Co do przejścia: CI uczy niestety złych nawyków. Ja lubie dowolność i elastycznośc obu ale sami autorzy CI zrobili wiele złego publikując tutoriale gdzie uczą babrania się z bazą i obróbka danych wyjściowych w kontrolerze. Ten post edytował normanos 22.01.2008, 20:43:47 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Co do przejścia: CI uczy niestety złych nawyków. Ja lubie dowolność i elastycznośc obu ale sami autorzy CI zrobili wiele złego publikując tutoriale gdzie uczą babrania się z bazą i obróbka danych wyjściowych w kontrolerze. ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
a ja takich przypadków właśnie widzę mnóstwo, i tu na forum i na polskim forum kohany i na forum CI. będę musiał o tym na blogu coś napisać bo to czasami prowadzi do kuriozalnych rozwiązań (iterowanie newsów w pętli poprzez ładowanie widoku za każdym obrotem
![]() Ja zacząłem dawno temu przygodę z FW od cakePHP, inna filozofia, inne zasady ale i surowość, przestrzeganie reguł. tam się nauczyłem co i jak. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:00 |