![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Jestem w trakcie uczenia się html`a, css i troche php w praktyce (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Stworzyłem sobie stronę, w której mam dynamiczny cały header, żebym nie musiał w każdym pliku zmieniać czegoś w np. menu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Czyli mam na górze
Mam galerie, i żeby działała w sekcji body muszę dodać oraz dodać w headerze dodatkowe odnośniki, a nie chce zaśmiecać tym każdej podstrony. Dlatego tez chciałem się zapytac jaki jest skrypt, abym mógł dodać w każdej podstronie dodatkowe odnośniki do sekcji <head> i body (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Z góry dzięki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 18.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy header.php nie może mieć w sobie sekcji body? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście że ma, ale nie chcę żeby to się ładowało na każdej podstronie, tylko właśnie w galeri. Coś jakby ustawić w każdej podstronie zmienną, dzięki której zmienia sie <title> w każdej stronie, jakiś globalny odnośnik.. Po wpisaniu go w tej podstronie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 18.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To niech pozostanie wszędzie inkludowny header a w nim przykładowo sprawdź czy aktualna strona to galeria. Jeśli tak to wyświetl body z inicjacją, jeśli nie to samo body... if i else, sprawa rozwiązana.
|
|
|
![]()
|
|
ehym..
Tutaj (jakbym to napisał) to robi się wszystko w headerze, a nie da sie tak że w headerze piszę zmienną a potem w pliku np. galeria.php pisze co ma być dodane do tego headeru? Jeżeli się da.. Rozumiem że tu kodu nie dostane? Ten post edytował davidos 28.05.2013, 13:05:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak jak napisał @maniana
jesli w headerze masz skrypty odpowiadające za galerie, to piszesz skrypt php, w którym sprawdzasz czy obecna strona to galeria. Jeśli tak, to wyswietlasz skrypty do galerii. np:
a w html i podobnie możesz robić z pozostałymi rzeczami, które chciałbyś użyć tylko na danej stronie. ps: pisane z głowy, ale powinno działać. Ten post edytował gitbejbe 29.05.2013, 06:23:14 |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli chodzi o samo body to działa i dzięki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
No ale jak próbuję tym sposobem dorzucić jeszcze $head to już nie działa, na stronie pokazuje się "'; } else { $body = ''; $head = ''; } ?> " Kod mam taki:
No a w polu head mam tak: I od razu zapytam czy idzie zrobić coś takiego że w head dodam a w każdym pliku na początku będę dawał Czy jak to trzeba zrobić? EDIT: Dziwne.. Nagle zaczęło działać (IMG:style_emoticons/default/ohmy.gif) Więc czy poprawnie tamten kod napisałem? Ten post edytował davidos 29.05.2013, 14:13:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, kod jest ok.
I jak napisałeś, w ten sam sposób możesz dodawać odpowiednie dla Ciebie wartości w znaczniku <title> i tak naprawdę co jeszcze tylko chcesz i gdzie chcesz. Musisz tylko uważać na to aby, aby kod był dla Ciebie przejrzysty. PHP to piękny i prosty język ; ) ps: chcę + za pomoc (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ryzykowałem opierdziel od szefa, że nie pracuje a siedzę na forum ;p |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:39 |