![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem może banalny, ale walczę z nim już 2 dni i nic. ![]() Może ktoś miał podobny problem. Mam system Windows7 - Zainstalowałem Apache 2.2.17 z instalki httpd-2.2.17-win32-x86-no_ssl.msi Wybieram dalej dalej - Network Domain : localhost - Server Name : localhost - Administrators email address: webmaster@somenet.com - For All users on port 80 Next Next Browser wybieram C:\apache Next Install Finish - Potem php wersja dla windowsa VC6 x86 Thread Safe (2011-Mar-22 13:29:30) Installer [20.41MB] - Next Next zgadzam się na wszystko - Zmieniam ścieżkę na C:\php - php - potem wybieram apache2.2.x - ścieżka do apache C:\apache\conf\ Next Next Install - zmieniłem w pliku httpd.conf PHPIniDir "C:/php" LoadModule php5_module "C:/php/php5apache2_2.dll" I apache sprawdziłem pod adresem http://127.0.0.1/ It works! następnie sprawdzam php utworzyłem plik test.php a w nim <?php echo "test"; ?> Też chodzi!!! Teraz moje zasadnicze pytanie dla którego się tutaj tak rozpisałem jak połączyć się z bazą windows sql server 2005 express Gdzie server name : LAPTOP\SQLEXPRESS Login : sa Password: haslo Do bazy Autos Tabela dbo.Cars kolumny id, name, year Co należy ustawić najpierw żeby w ogóle można było się połączyć. No i co wpisać bo wpisuję takie coś jak poniżej i biała strona w mozilli a w explorerze błąd HTTP 500 :/
Gdzie tkwi błąd? albo co nie gra lub co poprawić? Jakieś pomysły? Ten post edytował amaron 29.03.2011, 15:38:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
proszę o dodanie odpowiedniego bbcode do listningów, w przeciwnym razie zamknę temat.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O to biega?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytał dokumentację?
$servername Cytat The MS SQL server. It can also include a port number, e.g. hostname:port (Linux), or hostname,port (Windows).
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Szczerze się przyznam, że nie czytałem, ale wiem że trzeba wpisać port tylko nie wiem
- jaki? - i gdzie go poszukać? Czy to 1433? Głównie chodzi mi o to jak skonfigurować i jaki plik i gdzie dokładnie wgrać, bo w necie jest tego tyle, że nie wiadomo co i gdzie wgrać. Jest coś takiego - jak plik php.ini i go trzeba gdzieś wgrywać (skopiować) przeczytałem gdzieś już nie pamiętam dokładnie czy w windows czy w windows\system32 - i jeszcze jeden jest z rozszerzeniem ntwdblib.dll należy wgrać w windowsa albo w windows32 - i że w php.ini należy odhaczyć ;extension php_mssql.dll a ja takiego czegoś w nim nie mam w tym pliku Czy ktoś wie gdzie i co skopiować, aby ten mssql chodził? Ten post edytował amaron 29.03.2011, 19:59:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 13.03.2009 Skąd: lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
olej en stary sterownik do połączenia się z MSSQL-em zastosuj ten: SQLSRV
jest nowszy, szybszy i wspiera PDO ale wymaga zainstalowanego Native Client-a ten co używasz czyli MSSQL_ to staroć jeszcze do wersji MSSQL 2000 - olać |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 61 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat - jak plik php.ini i go trzeba gdzieś wgrywać (skopiować) przeczytałem gdzieś już nie pamiętam dokładnie czy w windows czy w windows\system32 Nigdzie niczego nie kopiuj, bo to tylko burdel robi. Po prostu dodaj katalog z PHP do zmiennej środowiskowej PATH (Komputer -> właściwości -> Zaawansowane -> Zmienne środowiskowe. Katalogi Windows i Windows\system32 już tam są, dlatego te sztuczki z kopiowaniem działają). Katalogi oddzielone są średnikami. Później wchodzisz tutaj: http://msdn.microsoft.com/en-us/sqlserver/ff657782.aspx ściągasz sterownik, czytasz Beginner's guide żeby się dowiedzieć jak go zainstalować, instalujesz instalacja to 3 kroki: - skopiowanie odpowiednich plików dll (ts_vc6) do c:\php\ext - dopisanie 1-2 linijek do php.ini (standardowy dostęp i PDO, więcej informacji w Beginner's guide) - restart serwera Dodatkowo jeśli masz kłopoty z dołączeniem modułu do PHP to: - wyłącz serwer - skasuj plik Apache\logs\error.log - uruchom serwer - otwórz error.log i szukaj błędów (poziom wyższy niż notice) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok zrobiłem te kroki:
- czyli skopiowałem ten plik do ext - wpisałem to w php.ini I jak teraz zapisać to abym mógł sprawdzić czy mogę połączyć się z bazą w phpinfo() jest niby sqlsrv sqlsrv support enabled Directive Local Value Master Value sqlsrv.LogSeverity 0 0 sqlsrv.LogSubsystems 0 0 sqlsrv.WarningsReturnAsErrors On On Chodzi mi dokładnie o zapis tego kodu który jest odpowiedzialny za połączenie dokładnie z tymi danymi jakie podałem wyżej, bo próbuję i nadal jest biała strona. ![]() Ten post edytował amaron 30.03.2011, 22:33:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 61 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc296182.aspx i inne tematy na: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc296198.aspx
W twoim przypadku to będzie pewnie coś w rodzaju:
Jeśli masz problemy z "białymi stronami", to ustaw sobie w php.ini display_errors na On i error_reporting na E_ALL | E_STRICT PS. Jak już się połączysz i będziesz miał problemy z wykonaniem zapytania, to zanim poprosisz o pomoc zerknij może do MSDN Ten post edytował Noidea 30.03.2011, 23:12:54 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok wszystko działa ;D Dzięki za pomoc - temat można zamknąć
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 07:58 |