![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2005 Skąd: Byczyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam was!
Wyraźcie swoją opinię na temat MySQL i TXT i spróbujcie napisać króciutke podsumowanie wg: - Łatwość nauki - Łatwość obsługi i urzytkowania - Szybkość działania - Bezpieczeństwo - Ocena końcowa dla TXT i MySQL Ja osobiście sądzę, że MySQL jest znacznie szybszy niż TXT oraz jest mniej skomplikowany (za pomocą jednego wyrażenia możemy sprawdzić daną wartość tabeli). Baza danych jest też chyba bezpieczniejsza, a nakładek na interfejs konsole SQL jest tak dużo, że pisanie wyrażeń nie sprawia problemu. MySQL jest też wg mnie łatwiejszy do nauki. Ocena końcowa dla MySQL: +5 Ocena końcowa dla TXT: 3 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-MySQL
-MySQL -MySQL -MySQL Ocena końcowa dla MySQL = 8/10 Ocena końcowa dla TXT = 4/10 ...chodzi oczywiście o obsługę przez php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podzielam zdanie @Vertical'a w 100% z tym że dla txt odjął bym z dwa punkty (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Szczerze to nie wyobrażam sobie tworzenia aplikacji bez bazy MySQL, na plikach wygląda to różnie, trzeba się więcej napisać niż ma to miejsce w MySQL.
Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
imho nie mozna porownywc mechanizmu relacyjnej bazy danych z obsluga danych zapisanych w plikach txt
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszystko zalezy od stopnia skomplikowania aplikacji, np. do licznika wejsc nie wiem czy jest sens zaprzęgania bazy danych, ale w przeważającej większości przypadków użycie bazy danych jest lepszym rozwiązaniem, w końcu po to je wymyślono żeby nie grzebać się z "płaskimi" plikami tekstowymi.
|
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Pliki : 10
Mysql : 0 (wogole sie nie nadaje) Czemu? Rozpatrywalem to na zasadzie bazy danych dla cache... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie to pisalem w php odrobinke, ale od wczoraj postanowilem sobie napisac dodawanie newsow/plikow na strone ktpra tworze, i tak:
poczytalem o plikach - cos tam zrobilem ale to byla jazda. poczytalem o bazach - omg ale zajebiste.... i kod systemu newsow (jeszcze bez edycji i kasowania ale to juz chyba? pikus) zajal mi niecale 100 linijek (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Wiadomo ze to nie jest mega-zajebista aplikacja ale na moje wymagania i umiejetnosc (~0) w sam raz. Czy bazy sa fajne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:44 |