![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
piszę w php aplikację i teraz chciałem ją podzielić na front i end. FrontEnd - wszystko to co będzie widoczne czyli np. views, styles, images etc. BackEnd - Cały system aplikacji, obsługa logowania, rejestracji, obsługa bazy, kontrolery etc. I teraz jak to rozdzielić sensownie na serwerze? Żeby Kowalski nie miał bezpośredniego dostępu do BackEnd. Myślałem np. żeby BackEnd wywalić do katalogu powyżej public_ftp i po prostu cofać się x katalogów w zależności od potrzeb lub po prostu zrobić jakąś taką ścieżkę do tych plików coś ala root_path, a FrontEnd wrzucić do public_ftp. Inna opcja, to zrobienie w public_ftp katalogu o nazwie web, który będzie uruchamiany od razu po wejściu na stronę, a w samym public_ftp będę trzymał cały BackEnd. Czyli: public_ftp - Backend. public_ftp/web - Frontend. Pewnie tutaj musiałbym dodać htaccess z przekierowaniem od razu do /web oraz jakieś zablokowanie dostępu do tych plików (z tym drugim nie jestem pewien, bo i tak przecież od razu jest przekierowanie robione) Jak Wy rozwiązujecie takie "problemy"? Jak jest optymalnie i bezpiecznie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co to znaczy bezpośredni dostęp do plików?
i na tym koniec filozofii. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
.htaccess z regułką przekierowującą wszystkie (poza plikami z public) requesty na index.php. Cały back-end wrzuć poza public i kłopot z głowy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lub Cytat .htaccess z regułką przekierowującą wszystkie (poza plikami z public) requesty na index.php. Cały back-end wrzuć poza public i kłopot z głowy I pamiętaj że .htaccess to tylko dodatek. A w index.php tworzysz stałe ze ścieżkami np. do katalogu 'web' zawierającego obrazki, skrypty itp. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz napisać coś więcej o tych stałych do web?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładając że wszystkie przekierowania (poza plikami i katalogami które istnieją) idą na index.php, to plik index.php wyglądałby tak:
Chodzi o to aby z palca nie pisać za każdym razem ścieżki, tylko odwoływać się do tych stałych, dzięki czemu nigdy nie zostanie napisana, chyba ze poprzez zmianę tego pliku ![]() dodatkowo pomocnicze przydaje się zdefiniowanie stałej z nazwą pliku w jakim jest definiowana, to ułatwia chociażby tworzenie linków gdy brak htaccess Ten post edytował !*! 4.02.2013, 11:25:57 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
To też jakieś ułatwienie i myślę, że podczas pisania odkryję ich jeszcze sporo.
Dziękuje wam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:45 |