![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam do was pytanie, czy spotkaliście się ze stosowaniem podpisu elektronicznego w formularzu na stronie www? Czy coś takiego jest w ogóle możliwe i jeżeli tak to czy ktoś ma doświadczenia we wdrożeniu podpisu elektronicznego w formularzach na umieszczonych na stronie www.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, mam do was pytanie, czy spotkaliście się ze stosowaniem podpisu elektronicznego w formularzu na stronie www? Czy coś takiego jest w ogóle możliwe i jeżeli tak to czy ktoś ma doświadczenia we wdrożeniu podpisu elektronicznego w formularzach na umieszczonych na stronie www. Oczywiście, że tak. Spytaj google. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurcze. Zapytałam google i wyskoczył mi ten wątek. I nadal nie wiem jak to ugryźć.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat jeżeli tak to czy ktoś ma doświadczenia we wdrożeniu podpisu elektronicznego w formularzach na umieszczonych na stronie www. No tak, ale czyim certyfikatem podpisywać? Osoby wysyłającej formularz, czy serwis, który jest na serwerze? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, ale czyim certyfikatem podpisywać? Osoby wysyłającej formularz, czy serwis, który jest na serwerze? To jest drobny szczegół, bo główny mechanizm pewnie jest podobny tylko gdzie indziej tego klucza szuka ![]() Ten post edytował JoShiMa 19.02.2011, 23:29:50 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Do podpisania czegokolwiek potrzebny jest KLUCZ PRYWATNY. Do zweryfikowania podpisu potrzebny jest KLUCZ PUBLICZNY. Czyli kluczem prywatnym się podpisuje(i też rozszyfrowywuje, ale to inny temat), a kluczem publicznym się weryfikuje podpis(i szyfruje, ale to znowu inny temat).
Dawno to było, jak się tym bawiłem, ale instalowało się toto w przeglądarce i na serwerze i działało wybornie.... I jeszcze ciekawy link: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kryptografia_klucza_publicznego |
|
|
![]()
|
|
Ogólne zasady rozumiem. Prawdę mówiąc szukałam konkretów
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
w polbanku przelewy robi się na zasadzie podpisywania przelewu wczesniej wygenerowanym certyfikatem, cała strona to normalny html poza jednym przyciskiem który otwiera aplet javy po czym wybiera certyfikat z magazynu windowsowego przypisany temu kontu i zapewne go podpisuje, bądz komunikuje sie z serwerem czy certyfikat jest poprawny (tego nie wiem)
więc ja polecałbym szukać w tym kierunku ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.05.2025 - 08:34 |