![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!!
Z XML nie miałem zbyt dóżo do czynienia i z tad problem przy pobieraniu danych za pomocą JS. Tworze taki skrypt w php:
w kodzie php wszystko działa Problem mam przy pobieraniu danych za pomocą JS a dokładnie w funkcji odpowiedz(); Kod var obiekt = stworzObiekt(); function stworzObiekt() { var obiekt; try{ obiekt = new XMLHttpRequest(); } catch(e){ var wersjaIE = new Array("MSXML2.HMLHTTP.6.0", "MSXML2.HMLHTTP.5.0", "MSXML2.HMLHTTP.4.0", "MSXML2.HMLHTTP.3.0", "MSXML2.HMLHTTP", "Microsoft.XMLHTTP"); for(i=0; i<wersjaIE.length && !obiekt; i++) { try{ obiekt= new ActiveXObject(wersjaIE[i]); } catch(e){} } } if(!obiekt) alert("błąd podczas tworzenia obiektu"); else return obiekt; } function czytaj(){ if(obiekt){ try{ obiekt.open("GET", "imieniny/imieniny.php5", true); obiekt.onreadystatechange = obsluga; obiekt.send(null); } catch(e){alert("brak połączenia z serwerem!!")} } } function obsluga(){ if(obiekt.readyState == 4){ if(obiekt.status == 200){ try{ // czyta wiadomośc odpowiedz(); } catch(e){ alert("błąd" + e.toString();} } else {alert("problem z danymi");} } } function odpowiedz(){ var odp = obiekt.responseXML; xmlRoot = odp.documentElement; dan = xmlRoot.getElementByTagName("ro"); var html = dan.firstChild.data; mydiv= document.getElementById("glowna"); mydiv.innerHTML = html; } Proszę o pomoc. Witam uporałem sie juz z tym poniżej podaje rozwiazanie troche zmieniłem kod. Kod który podam dotyczy jedynie funkji odpowiedz(); oraz xml pod php. funkcja odpowiedz(); Kod function odpowiedz(){ var odp = obiekt.responseXML; xmlRoot = odp.documentElement; html = xmlRoot.getElementsByTagName("dzis")[0].firstChild.data; htmlimie = xmlRoot.getElementsByTagName("imie")[0].firstChild.data; mydiv= document.getElementById("glowna"); mydiv.innerHTML ="<center>" + html +"</br>"+ htmlimie + "</center>"; } Oraz plik php z którego wyciagane są dane:
Moze komus sie przyda jak wyciagac dane xml za pomoca javascript z php. Ten post edytował kiler44 14.02.2007, 12:44:26 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:35 |