![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuję zrobić pobierarkę plików, która nie będzie przeładowywała strony. Na forum to pytanie już się pojawiało, ale bez konkretnej odpowiedzi. W chwili obecnej mam to rozwiązane następująco:
PDF_Document.php jest dynamicznie generowanym dokumentem, z nagłówkiem 'Content-Type: application/force-download', więc gdy pojawi się w ramce, automatycznie wymusza pobieranie. Dzała, ale moje pytanie brzmi: czy da się to zrobić jakoś lepiej? Bez iframe-a na przykład ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Wystarczy, że zrobisz normalny link, który będzie kierował na PDF_Document.php. Jeśli tylko ten skrypt zwraca skrypt, to strona się nie przeładuje i plik zostanie pobrany
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No faktycznie, działa. Dzięki
![]() To jeszcze tylko pytanie.. Czy jeśli mam w taki właśnie sposób pobrać plik, niech to będzie dokument .pdf, ale na którego nagłówki nie mam wpływu, to na ile możliwe jest wymuszenie takiego pobierania w js? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat to na ile możliwe jest wymuszenie takiego pobierania w js? Nie za bardzo rozumiem o co pytasz ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Jasne.
Plik PDF_Document.php jest plikiem, za pomocą którego generowany jest dokument .pdf. Używam klasy FPDF, która daje możliwość podpięcia nagłówka 'Content-Type: application/force-download' dzięki czemu po otworzeniu pliku PDF_Document.php w przeglądarce, automatycznie rozpoczyna się pobieranie. - Tu wszystko działa jak trzeba. Ale co jeśli chcę pobrać plik: przykładowy_plik.pdf, który nie jest generowany przeze mnie na poziomie php, tylko jest najzwyklejszym plikiem .pdf znajdującym się na serwerze ( w takim przypadku nie mogę wpłynąć na wysyłane nagłówki ) i jeśli przeglądarka odwoła się do niego, otworzy się on w niej - nie będzie się pobierać. Zastanawiam się czy wykorzystując js, da się w tym przypadku wymusić pobieranie takiego pliku. Mam nadzieję że teraz nie zamieszałem za mocno ![]() |
|
|
![]()
|
|
No teraz kumam
![]() zwyklego pdf też możesz przepuszczać przez php i generować odpowiedni nagłówki. Odpowiedni wpis w .htaccess będzie kierował odwołania do .pdf na właściwy skrypt php. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Czyli na dobrą sprawę cała zabawa w js niepotrzebna.. Ok, dzięki raz jeszcze.
![]() Pzdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 23:39 |