![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 6.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taką sprawę. Mam dwie strony, mają identyczne bazy danych pod względem budowy, róznia się jedynie danymi. Baza A jest główną a baza B zależną od A. Chciałbym aby baza B, sprawdzała co jakis określony czas, zmiany wpisanych danych w niektórych tabelach bazy A i automatycznie je kopiowała. Tak żeby obie bazy miały wpisane dokładnie te same dane. Obie bazy znahdują sie na tym samym hostingu i w tymsamym panelu PHPMysql. Jest możliwe do popełnienia takie zapytanie ? Jestem całkowitym nowicjuszem w temacie baz danych i potrzebuje porady znającego się człowieka. Dokładne informacje prześlę ewentualnie na priva. Prosze o odpowiedz. Ten post edytował Szymon80 9.06.2009, 03:17:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Jest możliwe do popełnienia takie zapytanie ? W sumie, to czemu nie - przecież można zestawić więcej niż jedno połączenie w skrypcie naraz. IMHO lepiej byłoby chyba zainteresować się mechanizmami replikacji, ale co do tego tematu, to musisz pisać do administratora hostingu. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IMHO lepiej byłoby chyba zainteresować się mechanizmami replikacji, ale co do tego tematu, to musisz pisać do administratora hostingu. Dokładnie, lepiej zrobić to na poziomie bazy danych posługując się replikacją niż pisać jakieś skrypty które to będą robić. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm a wyzwalacze nie rozwiaza problemu? jesli nie to pozostaje Cron...
-------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Wyzwalacze? Bez zdefiniowanej replikacji? Jak chcesz na inny serwer przerzucić dane, skoro zapytania działają w ramach jednego połączenia?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolega napisal: "Obie bazy znahdują sie na tym samym hostingu i w tymsamym panelu PHPMysql."
czyli wszystko dziala w obrebie servera -------------------- śmieszne obrazki
|
|
![]()
|
|
Ale w 90% hostingów jest zrobione tak, że 1 user = 1 baza i innych uprawnień nie można zdefiniować.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Erix -> masz racje.. ale to juz trzeba zostawic autorowi... nie podal ograniczen "gdzie co i jak", wiec takie rozwiazanie jakie podalem jest poprawne (przynajmniej da sie zrobic:)
pozdr -------------------- śmieszne obrazki
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 6.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedzi i pomoc.
Jednak replikacja nie za bardzo wchodzi w grę ponieważ musze w to angażować admina serwera a to moze być dla mnie niewygodne. Stawianie bazy Mysql na swoim kompie również jest trochę niewygodne. WPadłem na pomysł aby rozwiązać ten problem poprzez skrypt PHP. Czy ktoś miałby pomysł i pomógł mi w ywkonaniu skryptu który działał by w następujący sposób ? Skrypt musił by byc zainstalowany na serwerze i działać niezależnie od mojej ingerencji (z wyjątkami), co jakis ustalony czas wykonując określone zadanie. Skrypt musiał by posiadać pole na wpisanie adresu bazy + login i hasło a także pola na wpisanie nazw tabel które mają być skopiowane wraz z danymi. To po stronie pobierania. Z drugiej strony ma być część która będzie wysyłać dane do innej/innych baz danych. również musi posiadać pola do dla adresu, loginu i hasła i dla tabel które mają być nadpidane. To jest tylko moja wizja jak taki skrypt mial by wyglądać. Nie chcę aby wyglądał pięknie tylko żeby wykonywał swoje zadanie. Czy takie coś jest możliwe do zrobienia ? Moze ktoś coś sam, na podstawie doświadczenia, coś zasugeruje ? Taki skrypt zewnętrzny do robienia kopii bazy danych byłby nie tylko mi przydatny. Jeżeli ktoś zechce mi pomóc to szczegóły dogadamy na priv'ie pozdrawiam. Ten post edytował Szymon80 14.06.2009, 03:14:09 |
|
|
![]()
|
|
Pomóc, czy zrobić za Ciebie?
Oferty, to nie ten dział. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 05:17 |