![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Zastanawiam sie ile zarabia programista php pracujacy w prywatnej firmie. Jaka stawka za godzine jest stawka odpowiednia??
Pozdrawiam, TRACK |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No na pewno stawka za godzine jest mniejsza od odpowiedniej (hihihhi). Nie wiem czy sie ktos tutaj na ten temat wypowie. Ile kto zarabia jest indywidualna sprawa i zalezy od miejsca zamieszkania, firmy i projektu. Wiec jesli otrzymasz odpowiedzi to roznie to mozna interpretowac.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podejrzewam że chcesz iść do pracy i musisz zaproponować ją, ale to zależy głównie od tego co masz w portfolio, od twoich papierów i innych rzeczy.
Jeśli masz dobre 'plecy' to może spokojnie iść do pracy do dużej firmy i poporsić o pieniądze z prawdziwego zdarzenia ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli jestem przykladowo osoba poczatkujaca (chodzi o rynek pracy stalej) to jaka stawka za godzine bylaby odpowiednia? 15 PLN, 20 PLN, 25 PLN, a moze wiecej lub mniej?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapomnij o takiej kasie. Nie mam doświadczenia z pracą, ale tak zarabiają posłowie, a nie programiści (przeciętni). Znających php jest jak grzybów, nikt Ci nie da takiej kasy.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli bys dostal 10 PLN za godzine to powinienes skakac pod sufit i calowac szefa po rekach... ale szczerze watpie zeby ktos Ci zaproponowal wiecej niz 8 PLN na poczatek... sorry jezeli pozbawilem Cie zludzen
![]() pozdrawiam -------------------- www.tanieprogramy.edu.pl
www.zamkor.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@brachu, nie ma co przepraszać. Takie realia. Pensja, hmm da się wyżyć, ale i tak wszyscy czekają na premię po skonczonych projektach i nockach zarwanych w pracy. Premia trochę rekompensuje to wszystko. Gdy duzy projekt to i nawet parę wypłat można wyciągnąć.
Tak więc 8zl na godzinę to jak na początek sukces. No, jeszcze trochę od regionu to zależy, bo na wiosce da się wyżyć, ale czy w Wawie? NIe wiem, nie mieszkam ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
oh, oh, było by ciężko za taką kase porzyć nawet tydzień w wawie...
![]() ![]() -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
Projekt: Deutsch Translator 2006 - 40% |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja nie licze od godziny tylko od zlecenia (liczba podstron, jakie skrypty itp) i mowie cene przewaznie troszke wyzsza niz chce dostac zeby klient mogl sie chwile potargowac
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ale chyba kazde zlecenie wykonujesz tak jak chce tego zleceniodawca?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 23.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlatego J2ee, .net a php jako hobby
![]() -------------------- Słyszałem, że macie tutaj jakieś takie php... fajne to, dobre to jest?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(ebe @ 2005-07-27 16:11:43) Dlatego J2ee, .net a php jako hobby ![]() Rozwinę jeszcze bardziej ... webdeveloperka jako dodatek ![]() ![]() ![]() -------------------- Enceladus
Warsztat: bez warsztatu Aktua |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 23.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Webdeveloperka jako webdeveloperka owszem jako dodatek, ale nie wyobrażam sobie alternartywy od szeroko pojętych projektów sieciowych. Raczej wątpię aby znalazł się jakiś wszechstronny magik, który opanowałby DirectX, systemy sterowania czasu rzeczywistego, bazy danych, webdeveloperke... Poprostu trzeba się na coś zdecydować i rozwijać się w tym kierunku poznając języki, platformy. Ponadto warto się zająć inżynierskimi sprawami (projektowanie, wdrażanie) niż żmudne klepanie kodu. W dużych firmach klepacz kodu (nikogo nieobrażając) i 'projektant systemów informatycznych' to zupełnie oddzielne etaty, oczywiście nie muszę mówić kto spija śmietanką... chociaż patrząc na to z góry najfajniej mają project managerowie
![]() Ten post edytował ebe 27.07.2005, 18:36:59 -------------------- Słyszałem, że macie tutaj jakieś takie php... fajne to, dobre to jest?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(track @ 2005-07-27 16:08:08) Ale chyba kazde zlecenie wykonujesz tak jak chce tego zleceniodawca? tak wykonuje tak jak zyczy sobie klient roznica jest taka ze z klientem mam umowe o dzielo wiec jak juz powiedzial ze jest skonczone i przelal reszte kasy to koniec natomiast znajomi to i potrafia powiedziec koniec a jeszcze przez pol roku wymyslac poprawki ![]() Ten post edytował Pigula 27.07.2005, 19:47:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(ebe @ 2005-07-27 18:35:00) Webdeveloperka jako webdeveloperka owszem jako dodatek, ale nie wyobrażam sobie alternartywy od szeroko pojętych projektów sieciowych. Raczej wątpię aby znalazł się jakiś wszechstronny magik, który opanowałby DirectX, systemy sterowania czasu rzeczywistego, bazy danych, webdeveloperke... Poprostu trzeba się na coś zdecydować i rozwijać się w tym kierunku poznając języki, platformy. Ponadto warto się zająć inżynierskimi sprawami (projektowanie, wdrażanie) niż żmudne klepanie kodu. W dużych firmach klepacz kodu (nikogo nieobrażając) i 'projektant systemów informatycznych' to zupełnie oddzielne etaty, oczywiście nie muszę mówić kto spija śmietanką... chociaż patrząc na to z góry najfajniej mają project managerowie ![]() Nie powiedziałem że zawodowo programuję w jakimkolwiek języku ... zupełnie nie programuję w pracy. Gdybym miał to robić codziennie od 8 do 16, 5 dni w tygodniu, 12 miesięcy w roku to bym chyba zwariował. Jak już napisałem webdeveloperka to hobby, swoiste ćwiczenie umysłu za kasę ![]() Co do szarych klepaczy kodu to muszę powiedzieć, że są wyjątki - programowanie w ABAPie ciągle jest w cenie ... ale to kwestia "magii" jego środowiska pracy. Co do "fajnie" - PMowie też nie musza mieć "fajnie", wszystko jest kwestią firmy... w dobrej firmie możesz się dobrze czuć na każdym stanowisku, na którym robisz to co lubisz, za odpowiednią kasę. -------------------- Enceladus
Warsztat: bez warsztatu Aktua |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozwólcie, że się wypowiem.
Tak się składa, że miesiąc temu zacząłem pracę. Postaram się przedstawić jak to wyglądało w moim przypadku. Pracuję na umowę o dzieło. Póki co zarabiam NK [najniższą krajową], lecz mam zagwarantowane wynagrodzenie motywacyjne, czyli z czasem więcej. Jednak nie ma co się czarować, na to trzeba troche poczekać, na początku dostajesz 5 zł/h jeśli to Twoja pierwsza praca. Póki co mam ogromny problem, aby się utrzymać w obcym mieście, bo nie mówiłem, pracuję 100 km od rodzimego miasta, zatem jestem zmuszony pomieszkiwać tutaj [czytaj w Bydgoszczy]. W pracy jest miło, przyjazna atmosfera, ogólnie nie jest źle, można się zawsze czegoś dopytać. Jedno co mnie boli, to to, że z prawdziwego zdarzenia jest tylko 1 programista php. Reszta to weterani po przejściach [C,C++]. Cieszy mnie to, że jest osoba programująca w Javie, z którą można porozmawiać na temat. Co do pracy, którą na początek dostałem - zapoznanie się z systemem, który wykorzystuje firma, drobne modyfikacje. Obecnie muszę stworzyć komponent do Mambo. Mimo, że potrafię o wiele więcej jestem skazany na takie pierdoły. Co mnie trzyma przy życiu? ![]() Prace nad nowym systemem zaczynamy już w krótce. Zamierzam powalczyć, żeby pisać pod piątkę a nie pod czwórkę.. Ten post edytował splatch 29.07.2005, 07:40:39 -------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Spróbóję przybliżyć Wam sytuację którą udało mi się zaobserwować na rynku pracy. Ktoś tutaj napisał 20, 25 zł na rękę... na etat? nigdy w zyciu! Napewno nie dla kogoś kto zaczyna pracę. Sam tak kiedyś myślałem jednak życie szybko zweryfikowało moje poglądy. Pracowałem tworząc serwis dla lidera na rynku telekomunikacyjnym, pracowałem w czołowej agencji interaktywnej w Polsce (dali ogłoszenie o wysokich zarobkach). Wprawdzie w pierwszej firmie miałem styczność z prawdziwym profesjonalizmem ale w drugiej była już porażka. W obu firmach nie zarabiałem więcej niż 10-12 zł za godzinę. Z czego w drugiej firmie było to kosztem opłacania ZUSu (umowa o dzieło). Dlatego doszedłem do jednego wniosku: poszedłem pracować do jednego z portali internetowych (w KRK są dwa ![]() Po roku pracy i ciężkiej nauki wiem, że otworzą się dla mnie nowe możliwości. Nie jako programista php bo to nie ma przyszłości - wiem co mówię. Daltego radzę Wam robić podobnie, pójdzżcie do pracy gdzie będziecie mieli duże mozliwości rozwoju zarabiając akurat na utrzymanie i podstawowe rozrywki. Trochę się pomęczycie ale to sie opłaci. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Jabol @ 2005-07-25 23:31:47) Zapomnij o takiej kasie. Nie mam doświadczenia z pracą, ale tak zarabiają posłowie, a nie programiści (przeciętni). Znających php jest jak grzybów, nikt Ci nie da takiej kasy. jak to nie? Jak najbardziej, wszystko zależy od samej firmy i jej podejścia do pracy programistów i samej realizacji projektów, o Klientach nie wspominam ![]() Znam firmy gdzie stawka dla "rzeźnika" w php wynosi od 50 zł za godzinę, nawet do 200 w nagłych przypadkach i nie jest to nic dziwnego, ale człowiek ten musiał pokonać całe rzesze "szarych" programistów, dodatkowo jednocześnie pokazując inne umiejętności a nie tylko siedzenie przed kompem 8 godzin na dobę ![]() pzdr patS P.S. Co do tematu, wszystko zależy od firmy, twoich umiejętności i relacji między tobą a tą firmą, możesz się cenić od najwyższej krajowej do średnio 5000-6000, wszystko zależy od tego czy tylko "klepiesz" moduły jako zwykły "szary" klepacz, czy... i tutaj pozostawiam to twojej wyobraźni i obserwacji rynku IT ![]() -------------------- www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
Projektowanie i tworzenie stron www, dedykowane rozwiązania e-biznes, outsourcing usług programis |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
skoro tylu jest doświadczonych programistów to dlaczego firma w której pracuję miała problemy żeby jakiś znaleźć?? to nie był sezon?? jeszcze nie dojrzali ![]() pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja się w pełni zgadzam z Patrycjuszem co do rzeźników - są tacy bo znam. I to co pisze PatS czyli 50, nawet 60 złotych za godzine to realna stawka. Ale trzeba być rzeźnikiem. Praca za 200 za godzine - czasami zarywać trzeba 1,2 noce i dać po sobie szefowi poznać że jest się wartym tych pieniędzy. Z tym że taki killer to człowiek który zna rozwiązanie każdego problemu którego nie zna inny tam pracujący lub rozmyśla nad nim ileś tam czasu. Jest pytanie, problem - pada odpowiedź, rozwiązanie.
I taki rzeźnik nie musi siedzieć 12 godzin przed kompem nonstop choć napewno czasami sytuacje wymagają tego. A po nocce masz dzień wolnego na odespanie ![]() Szarzy klepacze kodu jw. 10-15 złotych za godzine pracy. A Java do szczęścia nie jest potrzebna NIKOMU - tylko trzeba poprostu być dobrym. Pozatym co do startu - jeśli świetnie włada się PHPem, masz co pokazać w portfolio, znasz co zna mało ludzi jak np. XSLT to nie trzeba zaczynać od NK ![]() @orson - bo takich ludzi jest mało, jest od cholery szarzyzny - pozatym może twoja firma poprostu nie chciała zapłacić doświadczonemu człowiekowi pieniedzy adekwatynch do jego umiejętności. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 16:32 |