![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 31.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiał się ktoś kiedyś czemu zawsze pinguje się wp.pl?
Skąd wzięła się taka moda i czy nie utrudnia to życia adminom wp w jakikolwiek sposób? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeden z pierwszych portali w Polsce i krótka nazwa, ostatnio było zabawnie jak pinga na chwilę wyłączyli
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tam zawsze pinguję Google.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 531 Pomógł: 55 Dołączył: 3.01.2016 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ping to chyba zazwyczaj 56 bajtów więc jak to ma utrudniać życie, i konkretnie jakim usługom
ping to pikuś w porównaniu w włamaniami kilkaset razy na sekundę na smtp, popa, ssh, ftp, skanowaniu stron w poszukiwaniu wordpressa i takie tam wiec zapomnij o pingach ja mam aktualnie średnio na godzinę kilkadziesiąt włamań na serwer, oczywiście to standard mam zabezpieczenia powłączane a tak może być i kilkatysięcy na sekundę, ... ale spenie od security powinni się wypowiedzieć dokładniej, jestem jedynie leszczem który używa header, fai2ban, firewalla, mod security i innych tricków raczkuję w tym temacie włamaują się np. na adresy email nieaktywne od kilkunastu lat więc musi gdzieś taka stara lista w darkwebie istnieć ... ... tak jak każdego serwera na świecie taką mam teorię. Ten post edytował LowiczakPL 1.10.2021, 14:18:52 -------------------- Szukam zleceń Symfony, Laravel, Back-End, Front-End, PHP, MySQL ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem z pingiem może być taki ze jak ktoś pingował wp.pl po to aby sprawdzić dostępność sieci. I jak nagle wp przestało odpowiadać to się zapalały kontrolki że coś nie działa (ot taki false - positive)
@LowiczakPL skoro masz "kilkadziesiąt włamań na serwer" to musi być ostro tyrany tam ![]() fail2ban jest dobry na napastliwe IP, wycinasz takiego jegomościa na mc. i z głowy, header - nie wyem co ty tym robisz bo logi to raczej tailem się kopie ![]() Co do tematu security to polecam XXX hardening np. ssh hardening, apache hardening. Ogólnie magiczne słowo hardening. Tylko też z dozą dystansu. Przeczytać 2-3 hardeningi ad usługi i wybrać część wspólną bo niektóre rzeczy nie mają kompletnie sensu (zwłaszcza w przypadku SSH jest wiele takich) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.04.2025 - 07:39 |