![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem w związku, że dopiero zacząłem się interesować HTML-em prosiłbym o jakieś wytłumaczenia bądź wskazówki dotyczące tego języka.
Z góry dziękuję(IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat mam problem w związku A kto ich nie ma (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) A gdzie opis problemu? Ten post edytował !*! 20.05.2013, 17:53:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest dokładnie opisany. Chciałbym dostać jakieś wskazówki dotyczące HTML-a od starszych i mądrzejszych, ponieważ informatyka to moja pasja i zainteresowałem się na początku HTML-em.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możliwe że jestem zbyt zmęczony, ale nie widzę.
Zacznij od jakiegoś kursu (tu nie polecę żadnego, wszystkie w zasadzie mówią o tym samym) HTML i CSS, przy okazji poczytaj o HTML5 i CSS3 i pisz swoje pierwsze "hello world". Opis znaczników masz np. tu http://www.w3schools.com |
|
|
![]()
|
|
dziękuję za pomoc!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja polecam http://www.kurshtml.edu.pl/ Sam stawiałem tam pierwsze kroki a teraz pisze własną stronę o nożnej, tam jest najlepsze, a i jeszcze potem dodatkowo czytałem to:
http://pl.html.net/tutorials/html/ Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki ale już sam poznałem te strony, a ta pierwsza nie jest warta zaglądania. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) I wszystkim dziękuję za pomoc (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 2 Dołączył: 21.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego twierdzisz, że pierwsza nie jest warta zaglądania?
Ja z niej się nauczyłem podstaw i moim zdaniem jest to najlepszy kurs html i podstaw css dla całkowicie początkującej osoby, która chce zacząć przygodę z tworzeniem stron. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 2 Dołączył: 21.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt, że parę lat temu z niego korzystałem ale mimo wszystko wydaje się, że w podstawy wprowadza bardzo łagodnie i zrozumiale.
|
|
|
![]()
|
|
Tak, faktycznie, świetne te podstawy. |
|
|
![]()
|
|
Czyli wg. Ciebie ta strona jest bezwartościowa i nie nadaje się do zrozumienia czym jest i jak się korzysta z HTML'a? Nie twierdzę, że to najlepszy kurs, ale tak jak mówię, może z sentymentu ale mnie on nauczył podstaw ładnych parę lat temu, a doszkalałem się później w praktyce szukając lepszych rozwiązań.
|
|
|
![]()
|
|
Nie ma na niej nic, co miałaby jakąkolwiek wartość dla kogoś kto zaczyna. Kilka lat temu było to dobre, tak jak strony na tabelach, czasy się zmieniły, strona stanęła w miejscu, bywa. Drugi link jest nieco lepszy.
Ogólnie nie ma dobrych kursów w języku polskim, smutna prawda. Porównaj chociażby wersje na wikibooks. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czyli wg. Ciebie ta strona jest bezwartościowa i nie nadaje się do zrozumienia czym jest i jak się korzysta z HTML'a? pewnie, że tak. Nie nauczy Cię korzystać ani z HTML5, ani nawet z HTML4 czy XHTML, tylko nauczy cię korzystać w ten sposób, w jaki ludzie korzystali może w 1999 roku, a to nie będzie zgodne z obecnymi standardami W3C - więc owszem - nie nauczy cię jak się korzysta z HTMLa dzisiaj. Cytat a doszkalałem się później w praktyce szukając lepszych rozwiązań. a po co tracić czas na naukę tego samego dwa razy, tylko najpierw w gorszy sposób, a potem w lepszy? Przecież to strata czasu i męczarnia z błędami w wyświetlaniu w przeglądarkach, którego mogą się pojawić. To trochę jakby twierdzić, że zamiast kupować smartfona, należy najpierw kupić sobie cegłę z 1991 roku, żeby poznać podstawy obsługi cegły, a potem dopiero bawić się w nowoczesny telefon. PS. nie mówiąc już o tym, że jak pokażesz kiedyś potencjalnemu pracodawcy kod z "font bgcolor" to od razu twoja wiarygodność jako webmastera spadnie grubo poniżej zera... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował PrinceOfPersia 23.05.2013, 16:37:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro już mowa o złych praktykach to w3schools też nie jest dobrym ich źródłem szczególnie jeśli chodzi o HTML5, ponieważ aktualizacje tam idą dość mozolnie i nie wszystko co tam piszą odpowiada temu co mówią na w3c czy też WHATWG , dlatego do nauki jego polecam https://developer.mozilla.org/ bo tamta strona nie jest w żaden sposób związana z w3c, jedynie nazwa podobna sprawia, że wiele osób myśli że tak jest... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Ten post edytował com 23.05.2013, 18:45:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ano. Też najchętniej korzystam z dokumentacji Mozilli, mimo, że to w zasadzie tylko jedna z implementacji JavaScriptu i DOM w przeglądarkach. Ale mimo wszystko wydaje mi się fajnie napisana.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:12 |