![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2004 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam w planach napisanie średniej wielkości portalu i mam dylemat. Umiem dobrze programować w php ale niestety nie obiektowo i teraz jak wy radzicie: nauczyć się obiektoweog programowania i dopiero zabierać się za ten portal czy przy pomocy dotychczasowej wiedzy (na funkcjach) wykonać ten serwis? Czy będzie jakaś różnica w szybkości i ogólnie? Proszę o wasze zdanie na ten temat. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie rozmowy to na hydeparku. Przenoszę.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jelsi masz duzo czasu to ucz sie obiektowego (w program obiektowym nie chodzi glownie o wydajnosc, ale o przejrzystosc, elastycznosc i latwosc rozbudowy i zmian aplikacji). jeslie nie masz to korzystaj z tych naredzi i umiejetnosci, ktore znasz najlepiej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poznaj podstawy pisania klas i napisz portal obiektowo. W sumie to tylko jego rdzeń... więcej nie ma sensu. Dlaczego? Bo wystarczy to napisać aby się dowiedzieć, iż to że używamy klas wcale nie oznacza pisania obiektowo :] Tak więc zyskasz jakąś wiedzę i praktykę pisząc wersję 1... na tyle jej zyskasz, że możesz już zacząć pisać od nowa ;P
Potem będą wersje druga, trzecia, osiemnasta... może w końcu uzyskasz konsensus pomiędzy przyjaznym dla Ciebie kodem, a poprawnie rozumianym "php obiektowym". Oczywiście, w tym samym czasie warto by portal już wystartował :] Bo tak to nie wystartuje nigdy. ALe bez praktyki się niczego nei nauczysz. Możesz te dopieszczanie potraktować jako hobby. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Vengeance @ 2005-12-27 11:53:54) Poznaj podstawy pisania klas i napisz portal obiektowo. W sumie to tylko jego rdzeń... więcej nie ma sensu. Dlaczego? Bo wystarczy to napisać aby się dowiedzieć, iż to że używamy klas wcale nie oznacza pisania obiektowo :] wlasnie, dobry pomysl. mysle ze np. dobrze zaczac od zamkniecia funkcji w klasy... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2004 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co myślicie o takim rozwiązaniu: najpierw zrobie tak jak umiem, później ucze sie klas i na koniec wersja 2 na kalsach? Chyba tak będzie najlepiej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pisz na funkcjach, i w tym samym czasie ucz sie obiektowego, wtedy piszac portal zobaczysz ze moglbys wykorzystac zdobyta wiedze i zrobic z portalu obiekty.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"A co myślicie o takim rozwiązaniu: najpierw zrobie tak jak umiem, później ucze sie klas i na koniec wersja 2 na kalsach? Chyba tak będzie najlepiej."
Ja od 2 lat staram się pisać OOP i nie zawsze wyjdzie dobrze (przykład: mój framework ma już 3 wersje a pisze go rok) a ty mi mówisz, że drugą wersje napiszesz na klasach i będzie dobrze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) Jak już powiedziałem... OOP to zupełnie inna filozofia pisania od tej strukturalnej. Nie wystarczy wszystkie zamknąć w class { } aby pisać OOP. To na prawde wymaga przestawienia swojego myslenia na inne tory. Wchodza tutaj tez wzorce, zasady odpowiedzialnosci itp. Dowiesz się tego z książęk. Najlepiej jest znaleść sobie projekt o wygurowanych założeniach, ale nie taki który potem chcesz sprzedać albo coś - bo zapewniam cię, że nigdy go nie skończysz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) I zrobić z niego pole bitewne (via mój framework) tak więc piszesz cały czas cos do niego, poprawiasz, piszesz, poprawiasz - nie działa - więc piszesz, poprawiasz - jest nie ładne - więc piszesz poprawiasz... i tak mijają ci kolejne lata a doświadczenia przybywa :] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak tak, i jak juz uznasz ze jestes w tym dobry to php bedzie przestarzale hehe beda juz inne jezyki;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(AxZx @ 2005-12-27 12:14:05) tak tak, i jak juz uznasz ze jestes w tym dobry to php bedzie przestarzale hehe beda juz inne jezyki;) Programowanie obiektowe to nie jest domeną php. Obiekty były długo wcześniej i będą długo później. BTW @Vengeance grubo przesadza. Nauka OOP nie trwa latami. |
|
|
![]()
|
|
racja, masz racje, myslec obiektowo mozna sie nauczyc i przyda sie to w innych jezykach.
a pamietacie wywiad z tworca obiektowego, c, c++ ?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
"BTW @Vengeance grubo przesadza. Nauka OOP nie trwa latami."
U mnie bez wątpienia trwała dłużej niż rok :] Zanim człowiek wbił do łba poprzez praktyke najpotrzebniejsze wzorce, zanim przy projektowaniu systemu od razu rozdzielał elementy na odpowiednią ilość klas o odpowiedniej odpowiedzialności... troche to trwa zanim sobie uświadomisz, że klasa News nie powinna być odpowiedzialna jednocześnie za obsługę kategorii... i że nie powinna dziedziczyć bo klasie Request (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) W trakcie nauki ciekawe krzaki powstają. Owszem, prosty skrypt OOP można napisać po miesiącu. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie, gdyby nie Wy, to pewnie zabierałbym sie za nauke klas, a to trwałoby dłuuuugo i serwis by chyba nigdy nie powstał(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) A tak zrobie to po swojemu i z biegiem czasu będe się uczył obiektów i mam nadzieje że powstanie 2 wersja serwisu na obiektach, albo coś innego:) Jeszcze raz dzieki, a teraz zabieram sie za projketowanie skryptu:)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 4 Dołączył: 22.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A właśnie czy ktoś mógłby polecić jakiś opensourcowy skrypt (średnio rozbudowany) napisany obiektowo ?
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Diwi @ 2005-12-27 13:01:07) A właśnie czy ktoś mógłby polecić jakiś opensourcowy skrypt (średnio rozbudowany) napisany obiektowo ? Pozdrawiam pierwsze co mi przyszlo do glowy to Seagull (framework+CMS wlasciwie) |
|
|
![]()
|
|
"A właśnie czy ktoś mógłby polecić jakiś opensourcowy skrypt (średnio rozbudowany) napisany obiektowo ?"
Robiliśmy na forum kiedyś php battle czy jakoś tak :] Większość nadsyłanych prac była właśnie pisana obiektowo - choćby edycja z shoutboxem do napisania. Fajną rzeczą są także frameworki. W sumie nie ma w nich wiele skomplikowanych operacji a jedynie opisany poprzez zbiór klas schemat działania :] Co do Seagull to dla mnie jest on straszny :] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obecnie wychodzę z założenia, że branie się za pisanie portalu, czy jakiegokolwiek bardziej rozbudowanego skryptu bez wykorzystania programowania obiektowego, a jedynie programując strukturalnie i nie korzystając z żadnych systemów szablonów i ogólnie przyjętych idei, to samobójstwo.
Potem wychodzi z tego taki stwór, którego nie sposób ogarnąć, rozbudować i modyfikować. Odnosząc się do wypowiedzi przedmówców: owszem można poznać podstawy OOP dość szybko, ale żeby to wszystko poprawnie zrozumieć i posiąść umiejętność pisania obiektowego w pełnym tego słowa znaczeniu tj. nie tworzyć klas jedynie jako koszyki na funkcje, a tworzyć np. relacje między metodami, odpowiednie metody zawierać w odpowiednich klasach (posiadać porządek w kodzie i całym skrypcie) itd. , trzeba trochę treningu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Ciekawy i prosty system oparty na klasach?
hmm. Mi podobał się kod ADoDB. Jest nie za trudny, dobrze udokumentowany, i ciekawie pokazuje ideę OOP. Choć tak naprawdę ideę programowania zorientowanego obiektowo pojąłem chyba podczas prac z http://pof.sourceforge.net/ , który, choć ma pewne błędy założeniowe, pozwolił mi zrozumieć, dlaczego jest to tak przydatne. Swoją drogą - bardzo przydatny system (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) A jak już ktoś chce czegoś ciekawszego, nowoczesnego i bardzo przydatnego - warto zapoznać sie z eZ components Bardzo dobry materiał do nauki, niestety, dla tych bardziej zaawansowanych... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ezComponents to, jak już DeyV wspomniał kawałek dobrego kodu.
Ale zamiast AdoDB polecilbym zajrzeć do kodu Creole'a. To jest kawałek dobrej lektury. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 03:32 |