![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 7 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Bystrzyca Kłodzka/Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam pytanie: w jaki sposób dołączyć plik w pascalu. coś w stylu INCLUDE w php. Nie chodzi mi o reset(plik)
WIe ktoś? Dzięki za odpowiedź. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 2 Dołączył: 6.07.2005 Skąd: Legnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
{$I plik} albo {$include plik}, zależy od kompilatora.
-------------------- SithTemplate
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 7 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Bystrzyca Kłodzka/Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
i nie mogę sobie poradzić z tym.... używam kompilatora Turbo Pascal 7.0 firmy Borland...
mogę prosić o sprawdzenie kodu i podać jak to powinno prawidłowo wyglądać (prosze pominąć a w beginie gdyż jest to wywoływana procedura z dołączanego pliku) bo coś u mnie nie działa ![]() [quote] program probuj; uses crt; begin include('ok.pas'); {dolaczam plik} clrscr; a; {wywolanie procedury z pliku} readln; end. [quote] |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
widać że czytasz bez zrozumienia.. nie include a {$I plik} i to przed begin musisz wstawić ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Specjalnie dla Ciebie zainstalowałem Free Pascal 2.0.2
![]() include_demo.pas Kod program include_demo; uses crt; {$I procedures.pas} begin HalloMoto(); readln; end. procedures.pas Kod procedure HalloMoto(); begin write('Hello World!!'); end; Działa ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:10 |